Телефонът сам ли се рестартира? Разбери защо се случва това и какво трябва да направиш!

Телефонът сам ли се рестартира? Разбери защо се случва това и какво трябва да направиш!

Публикувани от Fadia Hirtan
на 07.09.2023

Не са малко ситуациите, в които започваш да се тревожиш за телефона си, но, буди по-сериозно безпокойство, когато започне сам да се изключва. Вероятно поне веднъж ти се е случвало и най-вероятно в най-неподходящия момент, когато провеждаш разговор, или трябва да използваш навигацията, изведнъж телефонът внезапно „замръзва”, изключва се и трябва да го рестартираш.

Ако твоят смартфон се изключва или рестартира, дори и да е с напълно заредена батерия, може да намериш решение на проблема в следващите редове.

Ето какво можеш да направиш, ако телефонът ти сам се рестартира:

1. Актуализирай операционната система на телефона

Точно както лаптопите ни трябва да бъдат актуализирани с най-новите функции и подобрения в сигурността, за да функционират правилно, така и телефоните ни трябва да се възползват от най-новите актуализации на операционната система.

Броят на актуализациите, които получаваш  на телефона си, зависи много от неговия производител. Например, най-новите модели телефони Samsung получават актуализации за сигурност всеки месец. И знаем, че понякога могат да станат досадни. Докато изтегляш най-новата версия на операционната система, не можеш да използваш смартфона си и това може да създаде дискомфорт. 

Тези актуализации е необходимо да се правят, след като устройството те е уведомило, че има такива налични. Не рискувай да не можеш да използваш телефона си, защото „решава“ сам да се изключва в дадени моменти. 

Може да видиш дали телефонът ти работи с най-новата налична версия на операционната система за неговия модел, ако:

  • отидеш на Настройки (Settings);
  • избереш Актуализация на софтуера (Software update);
  • кликнеш върху Изтегляне и инсталиране (Download and install);
  • провериш  дали телефонът е актуален, или имаш налична опция за актуализиране (Update).

Това, което искаш да видиш на екрана, за да го изключиш  от списъка с възможни причини, поради които телефонът се включва и изключва сам, е изречението Твоят софтуер е актуален (Your software is up to date).

2. Актуализирай приложенията

Друга причина, поради която телефонът се изключва, дори ако има батерия, може да бъде, че инсталираните приложения нямат най-новата актуализация. Ако си избрал да запазиш батерията на твоя смартфон и си отменил автоматичното изтегляне на най-новите версии на приложенията, които използваш, може да си забравил да провериш какви актуализации се появяват в магазина за приложения.

Първо, обърни внимание дали телефонът „замръзва” и се изключва само при използване на определени приложения. Много е възможно точно остаряла версия на някое приложение в момента  да ти създава тези главоболия.

Ако не забележиш проблем със специфично приложение, актуализирай всички приложения, изтеглени на телефона ти, за да елиминираш тази възможна причина за включването и изключването на телефона.

Как да го направиш:

  • влез в Play Store;
  • вдясно, в горната част, кликни върху твоята снимка или аватар;
  • кликни върху Управление на приложения и устройство (Manage apps & device);
  • на  екрана ще се появи броят на приложенията, за които има налични актуализации. Може да избереш, или да преминеш към новата им версия, като кликнеш върху Актуализиране на всички (Update all), или да видиш за кои приложения става въпрос и да изтриеш тези, които вече не използваш, след което да актуализираш тези, които си решил да останат на твоя телефон.

След като всички приложения приключат с актуализирането, можеш да рестартираш телефона и да видиш дали все още срещаш проблем с рестартирането, дори и след тези стъпки.

Sign up for the latest updates

3. Изтрий всичко, което вече не използваш от телефона си

Възможно е  също така телефонът да се включва и изключва сам, ако е достигнал по-малко от 10% от максималното си вътрешно пространство за съхранение. И така, третата стъпка, която трябва да предприемеш, за да се отървеш от този проблем, е да изтриеш всичко, което вече не използваш от телефона си.

Започни с приложения, които не си отварял повече от три месеца, ако все още не си направил това в предишната стъпка. Продължи със снимките на екрана (print screen), от които вече нямаш нужда, и след това премини към големи и много големи файлове. Тези големи файлове, предполагаме, са снимки и видеоклипове. Може да направиш подбор, или да ги изтриеш за постоянно, а също така да ги прехвърлиш в облак, на лаптоп или таблет.

Не забравяй и папката за изтеглени файлове (download), където в повечето случаи остават забравени файлове, които вече не са ти необходими, но заемат място в паметта на телефона.

Също така отиди в Settings и провери Device care и Storage, ако телефонът е открил други файлове, които "ядат" от наличната памет на телефона.

Ако вътрешната памет на твоя смартфон все още е недостатъчна, дори и след цялото това „почистване“, може би имаш нужда от ъпгрейд. На Flip.bg може да намериш реновирани телефони с 24 месеца гаранция с цени до 40% по-ниски от тези на нови устройства

4. Провери дали телефонът ти  не прегрява

Една от причините телефонът да се изключва, дори и да е със заредена батерия, може да бъде и прегряването му. Като защитна мярка устройството ще се рестартира, или ще остане изключено.

Също така на блога на Flip.bg ще намериш статия, в която обяснихме подробно защо телефонът ти прегрява и как да решиш този проблем.

Освен това, дори при ниски температури, телефонът може да се изключи без причина, също като форма на самозащита. Веднага след като го преместиш в по-топла среда, ще забележиш, че устройството вече не създава този проблем. Добре е обаче да избягваш излагането му на екстремни температури, особено ако възнамеряваш да го използваш възможно най-дълъг период от време.

5. Нулирай телефона до фабричните му настройки

Ако нищо, което си опитвал  досега, не е свършило работа и телефонът ти продължава да се включва и изключва, след като сам прецениш, време е да изиграеш последната си карта – възстановяване на фабричните настройки на телефона.

Не забравяй да направиш пълно архивиране на всичко на телефона, преди нулирането, за да не загубиш важни за теб данни или файлове.

Възстановяването на фабричните настройки се различава от телефон до телефон, но като цяло стъпките, които трябва да следваш, за да направиш това, са:

  • отиди на Settings;
  • потърси General management;
  • избери Reset;
  • избери Factory data reset;
  • избери Reset, за да потвърдиш операцията.

Ако си следвал всички стъпки, обяснени по-горе, телефонът вече не трябва да се рестартира сам. Сега можеш да се насладиш на смартфон, който вече не се включва и изключва сам!

Все пак не забравяй тези съвети и ги прилагай  в бъдеще:

  • винаги актуализирай приложенията на телефона;
  • винаги актуализирай операционната система на телефона с последната налична версия;
  • изтривай големи файлове, снимки на екрана (print screen) и изтегляни файлове. Може да ги прехвърляш в облака или друго устройство.

Ако информацията, която ти предоставихме по-горе, ти помогна да разбереш защо телефонът се рестартира сам и вече знаеш какво трябва да направиш, за да избегнеш тази неприятна ситуация в бъдеще, ще се радваме, ако ни оставиш„сърце“ по-долу.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates