Направи си сам
18 Май 2023, 8:11 AM

Защо телефонът ви прегрява и как да отстраните този проблем?

Телефоните помагат да поддържате връзка с всички около вас и така сте свързан с любимите си хора, независимо къде се намирате. Както всяко друго устройство, смартфоните не са безпроблемни.

Едно от най-честите оплаквания на потребителите относно телефоните е прегряването.

В тази статия сме подготвили цялата информация, която ще ви помогне да разберете защо телефонът се нагрява, но и как можете да разрешите този проблем.

 • Защо телефонът се нагрява?
 • Какви са причините за прегряване на телефона?
 • Как да предпазите телефона си от прегряване?
 • Какви проблеми може да причини прегряването на телефона?
 • Какво да направите, ако телефонът ви е прегрял?

Защо телефонът се нагрява?

Загряването на мобилния телефон е нормално, но когато температурата му надхвърли определено ниво, това може да бъде причина за безпокойство. За да функционира нормално телефонът е необходимо в него да се „създава движение“, това съответно води и до отделяне на топлина.

Прегряването на телефона може да бъде резултат от действията на различни елементи на телефона.

Телефонът загрява заради процесора

Процесорът е елементът, който консумира най-много енергия и поради тази причина отделя и най-голямо количество топлина. Вероятно сте забелязали, че когато използвате телефона си за игри или посещавате „тежки“ уебсайтове, той има тенденция да се нагрява. Това се случва заради процесора, който трябва да консумира повече енергия по време на тези действия.

Телефонът загрява от батерията

След по-дълъг период на употреба батерията – съставена от няколко литиеви акумулатора се износва. Използването на телефона означава периодично зареждане и разреждане на батерията и в този процес се генерира топлина. Вашият телефон може да се нагрее поради тази причина.

Телефонът загрява от камерата

Камерата е един от най-важните елементи на мобилния телефон, поради интензивното използване и публикуване в социалните мрежи в последните години. Именно вследствие на тази причина потребителите на мобилни телефони предпочитат камера с възможно най-висока резолюция. Но колкото по-висока е разделителната способност на камерата, толкова повече енергия консумира и може да доведе до по-бързо загряване на телефона.

Телефонът загрява заради екрана

Някои телефони имат автоматична настройка на яркостта на екрана според нивото на осветеност в средата, в която се използват, но не всички предлагат тази възможност. Освен това има потребители, които обичат да настройват телефона си с много ярък екран, където цветовете са по-живи. Тези, които поддържат екрана на телефона си настроен на максимална яркост през цялото време, трябва да знаят, че това означава по-висока консумация на енергия и отделяне на повече топлина.

Какви са причините за прегряване на телефона?

Прегряването на телефона най-често е свързано с претоварване на чипа, което може да се дължи на няколко фактора.

Ниво на използване

Ако използвате мобилния си телефон, за да правите няколко неща наведнъж – изпращате съобщения, докато песен се възпроизвежда в YouTube и междувременно искате да направите снимка то тогава телефонът ви може да прегрее. Натоварването на компонентите на мобилния телефон ще доведе до повишаването на температурата му и по този начин устройството може да прегрее.

Използване на телефона по време на зареждане

Може да е трудно да стоите далеч от мобилния си телефон, но трябва да се опитате да го направите поне когато се зарежда. В противен случай, особено ако използвате взискателни приложения и телефонът се зарежда, може да усетите, че температурата му доста се повишава. Това може да се дължи и на използването на фалшиво зарядно устройство вместо оригинално.

Приложенията

Ако имате много инсталирани приложения на телефона си, дори и да не ги използвате активно, вероятността вашето устройство да прегрее са по-големи. Комплексните игри и големите приложения натоварват най-много процесора на мобилния телефон и това довежда до прегряването му.

Настройки

Ако Мобилните данни, Wi-Fi или Bluetooth връзките са активирани, това може да доведе до повишаване на температурата на устройството. Също така, ако сте настроили голяма яркост на екрана на телефона си, това също ще бъде ускорител на процеса на загряване.

Чрез зоната, където телефонът има по-висока температура от нормалното, можете да разберете кой може да е елементът, който причинява прегряване:

 • В случай, че температурата е твърде висока в задната част на телефона проблемът може да е в батерията. Ако това се случва често, най-вероятно ще трябва да смените батерията с нова.
 • Ако прегряването засяга долната част на телефона, където е портът за зареждане, проблемът може да е причинен от зарядното устройство. Опитайте да използвате друго зарядно устройство и за предпочитане да е оригинално.
 • Ако екранът или зоната на високоговорителя прегрее, е най-добре да занесете телефона си в сервизен център. Причинителят може да е друг компонент, който трябва да бъде проверен от специалист.   

Как да предпазите телефона си от прегряване?

Дори ако сте запален потребител и имате нужда от него постоянно, съществуват няколко неща, които можете да направите, за да избегнете прегряването на телефона си, доколкото това е възможно. Например:

 • Използвайте само оригинални зарядни устройства въпреки, че са малко по-скъпи от фалшивите;
 • Не оставяйте телефона да се зарежда през цялата вечер;
 • Не поставяйте телефона върху текстилни повърхности (на леглото или върху килима) докато се зарежда, защото задържа топлина;
 • Деинсталирайте приложения, които не използвате;
 • Не оставяйте отворени приложения, които не използвате в момента;
 • Когато имате предоставена възможност актуализирайте операционната си система;
 • Не използвайте функцията Bluetooth за дълъг период от време;
 • Не оставяйте телефона си на слънце или другаде, където ще бъде подложен на външна топлина.

Какви проблеми може да причини прегряването на телефона?

Прегряването на телефона е не само досаден проблем, но също така може да доведе до неизправности на устройството.

Основният негативен ефект, който може да има прегряването на телефона е повреда на батерията и чипа на телефона.

Батериите за мобилни телефони са създадени да бъдат издръжливи, но не са вечни. Ако например излагате телефона си за по-дълъг период от време на слънце, това ще наложи да се зарежда устройството по-често, защото батерията му ще бъде увредена.

Чипа на телефона е изграден по такъв начин, че да избегне прегряване на телефона ви, чрез забавяне на скоростта на процесора. Той ще бъде повреден, ако е изложен дълго време на слънце, но това се случва рядко, тъй като телефоните са подготвени и 
„знаят“ как да се справят и с тези случаи.

Какво да направите, ако телефонът ви е прегрял?

Може да разрешите проблема с телефона ви ако забележите, че той понякога прегрява. 

В зависимост от причината за прегряването, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите температурата на телефона си:

 • Ако телефонът ви прегрее по време на зареждане, изключете го от контакта. Проверете дали зарядното отговаря на вашия телефон и ако забележите прегряване и при зареждането му чрез лаптопа, то тогава трябва да занесете телефона в сервиз;
 • Ако мобилния ви телефон започне на прегрява след няколко часа непрекъсната употреба на поредица от приложения и интернет от мобилни данни, е добре да спрете употребата на телефона си за няколко минути. Може да го използвате отново, когато телефона се върне към нормалната си температура;
 • Ако сте оставили телефона си на слънце, изключете го и го поставете на сянка. Изчакайте няколко минути да изстине по естествен път. 

В случай, че прегряването се получава постоянно, въпреки че сте взели предвид необходимите мерки за предотвратяването му, най-добре занесете телефона в сервиз.

Трябва да признаем, че има редки или дори невъзможни ситуации, когато излизаме навън без мобилния си телефон, така че трябва да се опитаме да го предпазим, за да можем винаги да разчитаме на него. 

Обърнете внимание на сигналите, които телефонът ви дава и го занесете в сервиза, когато забележите проблем. Не пренебрегвайте прегряването на телефона си, тъй като може да бъде причинено от компонентни проблеми на телефона ви.

Fadia Hirtan
Flip.bg