Защо телефонът ви прегрява и как да отстраните този проблем?

Защо телефонът ви прегрява и как да отстраните този проблем?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 18.05.2023

Телефоните ни помагат да поддържаме връзка с всички близки и приятели, независимо къде се намираме, но както всяко друго устройство, смартфоните не са безпроблемни.

Едно от най-честите оплаквания на потребителите относно телефоните е прегряването им.

В тази статия сме подготвили цялата информация, която ще ви помогне да разберете, защо телефонът се нагрява, но и как можете да разрешите този проблем.

  • Защо телефонът се нагрява?
  • Какви са причините за прегряване на телефона?
  • Как да предпазите телефона си от прегряване?
  • Какви проблеми може да причини прегряването на телефона?
  • Какво да направите, ако телефонът ви е прегрял?

Защо телефонът се нагрява?

Загряването на мобилния телефон е нормално, но когато температурата му надхвърли определено ниво, това може да породи безпокойство. За да функционира нормално един телефон, е необходимо в него да се „създава движение“ и това води до отделяне на топлина.

Прегряването на телефона може да бъде резултат от функционирането на различни елементи на телефона.

Телефонът загрява от процесора

Процесорът е елементът, който консумира най-много енергия и поради тази причина отделя и най-голямо количество топлина. Вероятно сте забелязали, че когато използвате телефона си за игри или посещавате „тежки“ уебсайтове, той има тенденция да се нагрява. Това е така, защото процесора има нужда от повече енергия за изпълнението на тези дейности.

Sign up for the latest updates

Телефонът загрява от батерията

След по-дълъг период на експлоатация батерията, която е съставена от няколко литиеви акумулатора се износва. Използването на телефона означава периодично зареждане и разреждане на батерията и в този процес се генерира топлина. Вашият телефон може да се нагрее поради тази причина.

Телефонът загрява от камерата

В последните няколко години камерата се превърна в един от най-важните елементи на мобилния телефон, защото се увеличи желанието ни за по-добри и качествени снимки, които да се публикуват в социалните мрежи. Именно по тази причина потребителите на мобилни телефони предпочитат камера с възможно най-висока резолюция. Но колкото по-висока е разделителната способност на камерата, толкова повече енергия консумира и може да доведе до по-бързо загряване на телефона.

Телефонът загрява от екрана

Някои телефони имат автоматична настройка на яркостта на екрана според нивото на осветеност в средата, в която се използват, но някои телефони не разполагат с тази функция. Освен това има потребители, които предпочитат да настройват екрана на устройството си с голяма яркост, където цветовете са по-живи. Тези, които поддържат екрана на телефона си настроен на максимална яркост през цялото време, трябва да знаят, че това води до по-висока консумация на енергия и отделяне на повече топлина.

Sign up for the latest updates

Какви са причините за прегряване на телефона?

Прегряването на телефона най-често е свързано с претоварване на чипа, което може да се дължи на няколко фактора.

Ниво на използване

Ако използвате мобилния си телефон, за да правите няколко неща едновременно, например да изпращате съобщения, докато се възпроизвежда песен в YouTube и в същото време искате да направите снимка, то тогава телефонът ви може да прегрее. Натоварването на компонентите на мобилния телефон ще доведе до повишаването на температурата му и по този начин устройството може да прегрее.

Използване на телефона по време на зареждане

Може би е трудно да стоите далеч от мобилния си телефон, но трябва да се опитате да го направите поне когато той се зарежда. Много често се случва температурата на телефона да се повишава значително, ако той се зарежда и в същото време се използват взискателни и „тежки“ приложения. Прегряването на телефона може да се дължи и на ползването на фалшиво зарядно устройство вместо оригинално такова.

Sign up for the latest updates

Приложенията

Ако имате много инсталирани приложения на телефона си, без значение дали ги използвате активно или не, вероятността вашето устройство да прегрее са по-големи. Комплексните игри и „тежките“ приложения натоварват най-много процесора на мобилния телефон и това може да доведе до прегряването му.

Настройки

Когато Мобилните данни, Wi-Fi или Bluetooth връзките са активирани помагат за повишаване на температурата на устройството. Също така, ако екрана на телефона ви е настроен на максимална яркост, това може също да ускори процеса на нагряване.

Разберете кой може да е елементът в телефона, който причинява прегряване в зависимост от зоната, в която се загрява телефона:

  • Когато температурата е твърде висока в задната част (гърба на телефона), проблемът може да е в батерията. Ако това се случва често е много вероятно да се наложи да замените батерията с нова.
  • Ако прегряването засяга долната част на телефона, където е портът за зареждане, проблемът може да е причинен от зарядното устройство. Опитайте да използвате друго зарядно и за предпочитане то да е оригинално.
  • Ако екранът или зоната на високоговорителя прегрява е най-добре да занесете телефона си в сервизен център. Причинителят може да е друг компонент, който трябва да бъде проверен от специалист.   

Как да предпазите телефона си от прегряване?

Съществуват няколко неща, които можете да направите за да избегнете прегряването на телефона си дори и ако го използвате почти постоянно. Например:

  • Използвайте само оригинални зарядни устройства въпреки, че са малко по-скъпи от фалшивите;
  • Не оставяйте телефона да се зарежда през цялата вечер;
  • Не поставяйте телефона върху текстилни повърхности (на леглото или върху подови настилки), когато се зарежда, защото той ще задържа топлината;
  • Деинсталирайте приложения, които не използвате;
  • Не оставяйте отворени приложения, които не използвате в момента;
  • Когато ви се предостави възможност, актуализирайте операционната си система;
  • Не използвайте функцията Bluetooth за дълъг период от време;
  • Не оставяйте телефона си на слънце или на друго място, където ще бъде подложен на допълнителна външна топлина.

Sign up for the latest updates

Какви проблеми може да причини прегряването на телефона?

Прегряването на телефона е не само досаден проблем, но също така може да доведе до неизправности на устройството.

Основният проблем, който причинява прегряването на телефона е повреда на батерията и чипа на телефона.

Батериите за мобилни телефони са създадени да бъдат издръжливи, но не са вечни. Ако например телефона ви е бил изложен за дълъг период от време на слънце, това може да доведе до необходимостта от по-често зареждане на батерията, защото тя е вече увредена.

Чипа на телефона е изграден по такъв начин, че да избягва прегряване, чрез забавяне на скоростта на процесора. Той също ще бъде повреден, ако е изложен за дълго време на слънце, но това се случва рядко, тъй като телефоните са подготвени и 
„ знаят “ как да се справят с подобни ситуации.

Какво да направите, ако телефонът ви е прегрял?

Може да разрешите проблема с телефона ви, ако забележите, че той понякога прегрява. 

В зависимост от причината за прегряването, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите температурата на телефона си:

  • Ако телефонът ви прегрее по време на зареждане, го изключете от контакта. Проверете дали зарядното отговаря на вашия телефон и ако забележите прегряване и при зареждането му чрез лаптопа, то тогава трябва да занесете телефона в сервиз;
  • Ако мобилния ви телефон започне да прегрява след няколко часа непрекъсната употреба на поредица от приложения и интернет от мобилни данни, е добре да спрете употребата на телефона си за няколко минути. Може да го използвате отново, когато телефона се върне към нормалната си температура;
  • Ако сте оставили телефона си на слънце, изключете го и го поставете на сянка. Изчакайте няколко минути да изстине по естествен начин. 

В случай, че прегряването се получава постоянно, въпреки че сте взели предвид необходимите мерки за предотвратяването му, най-добре занесете телефона в сервиз.

Трябва да признаем, че има редки или дори невъзможни случаи, когато излизаме навън без мобилния си телефон, така че трябва да се опитаме да го предпазим, за да можем винаги да разчитаме на него. 

Обърнете внимание на сигналите, които телефонът ви дава и го занесете в сервиза, когато забележите проблем. Не пренебрегвайте прегряването на телефона си, тъй като може да бъде причинено от компонентни проблеми на устройството.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates