Какво представлява архивирането на телефона и защо е добре да се прави?

Какво представлява архивирането на телефона и защо е добре да се прави?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 06.06.2023

Опцията за архивиране (backup) на данни не се отнася само за лаптопи или настолни компютри. Тъй като нашите телефони стават все по-мощни, те също са увеличили вътрешния си капацитет за съхранение и по този начин ние вече разполагаме с голям брой файлове, които съхраняваме в тяхната памет.

Независимо дали говорим за снимки, видеоклипове или документи, запазени на твоя телефон, сигурни сме, че не би искал да ги загубиш. Това може да се случи когато например прехвърляш данни между Android и iPhone, ако телефонът ти бъде откраднат или е бил заразен с вирус.

Ето защо е необходимо да имаш копие на всички данни от твоя телефон.В тази статия ще обсъдим какво означава архивиране на телефона, но и защо е препоръчително да го правиш постоянно. 

Ето какво може да прочетеш по-долу.

  • Къде са запазени снимките на телефона?
  • Архивиране на снимки в iCloud - как да го направя?
  • Архивиране на  снимки в Google - как да го направя?
  • Какво означава „архивирането е спряно“?

A person using a computer and a phone

Description automatically generated with low confidence

Къде са запазени снимките на телефона?

Може да има няколко отговора на въпроса „Къде се запазват снимки в телефона?“

Ако се чудиш къде се съхраняват снимките, които правиш с камерата на телефона си, краткият отговор е във вашата фотогалерия (което означава, че са в паметта на телефона) или на картата  памет (ако използваш такава).

Местоположението на снимките винаги е едно и също, а именно папката DCIM/Camera. И директно можеш да ги откриеш на:

/storage/emmc/DCIM - ако снимките се запаметяват в паметта на телефона;

/storage/sdcard0/DCIM - ако снимките се запаметяват на картата с памет.

Какво означава DCIM?

DCIM означава Digital Camera Images („Изображения от цифрова камера“). Това е стандартно име за всички цифрови фотоапарати, включително тези присъстващи на нашите телефони.

Sign up for the latest updates

Къде се записват print screen-овете на Android?

Телефоните с Android създават отделни папки за заснетите снимки на екрана (print screen), които правиш. Print screen-овете могат да бъдат намерени или в папката Photos/Screenshot, или в DCIM/Screenshot.

Къде се записват print screen-овете на iPhone?

Телефоните Apple ще съхраняват  твоите  снимки на екрана (print screen) в Albums/Screenshots.

A picture containing text, electronics, gadget, electronic device

Description automatically generated

Архивиране на снимки в iCloud - как да го направя?

Не само документите може да запазваш на други носители на данни, но също така може да избереш лесно да архивираш снимките си в iCloud.

За да активираш снимки в iCloud, е необходимо да отвориш приложението Settings -> iCloud -> Backup. Ако се изисква, влез в акаунта си в iCloud. След това избери Backup и това е всичко.Снимките вече ще бъдат синхронизирани с твоя  iCloud  акаунт и ще са в безопасност.

Трябва задължително  да се подсигури връзката на телефона към интернет чрез Wi-Fi  или мобилни данни, за да бъде успешно архивирането на снимки в  iCloud. По всяко време можеш да се откажеш от опцията за архивиране, като следваш същите стъпки, преминати когато си активирал тази функция. 

Предимства от архивиране на снимки в iCloud

Архивирането на снимки в iCloud е чудесно решение, ако нямаш време или търпение да изтегляш всичките си снимки от телефона, и да ги запаметяваш на лаптоп или настолен компютър.

Ако винаги архивираш данните си, ще бъдеш сигурен, че снимките ти са в безопасност и при евентуално изпускане на телефона, или ако устройството ти е откраднато, ще може бързо да си ги възстановиш. С други думи, каквото и да се случи с телефона ти,важните моменти, запаметени като снимки или видео, ще бъдат винаги на сигурно място в iCloud.

Sign up for the latest updates

Недостатъци на архивирането на снимки в iCloud

Apple предлага само лимитирано безплатно количество  от данни за съхранение в iCloud и, по-точно, това са само 5 GB, които ще се запълнят много бързо. Ако искаш да архивираш снимките си в iCloud, ще трябва да заплатиш за всеки допълнителен GB, от който се нуждаеш.

Всеки месец ще трябва да плащаш:

  • 50 GB за 1,99 лв./месец
  • 200 GB за 5,99 лв./месец
  • 2TB за 18,99 лв./месец

A computer keyboard with a logo

Description automatically generated with low confidence

Архивирайте снимки в Google - как да го направите?

Въпреки че официално всеки  Android  телефон е постоянно свързан с акаунта ти в Google,  препоръчително е  да провериш дали снимките или други данни са архивирани. Много лесно можеш  да се увериш, че има копие на твоите файлове в Google.

Отиди в Настройки -> Акаунти и архивиране -> Архивиране на данни (Settings -> Accounts and backup -> Backup data). В меню, което ще се появи на екрана на телефона ти, ще имаш възможност да избереш кои от данните ти  искаш да  бъдат прехвърлени към Google.

Ако искаш да архивираш снимки в Google, добре е да знаеш, че политиката за съхраняване на снимки в този облак беше променена – съхранението в  Google  Photos  вече не е безплатно и ще трябва да заплащаш всеки месец за тази услуга:

3.99 лв. за  100 GB място за съхранение

5,99 лв. за  200 GB място за съхранение

19,99 лв. за  2 TB място за съхранение

49,99 лв. за  5 TB място за съхранение

Добрата новина  е, че Google ти позволява да съхраняваш безплатно до 15 GB снимки и данни.Само след твоето съгласие, и ако имаш нужда от повече свободно пространство, може да избереш една от платените опции, чрез които ще бъдеш спокоен, че всичките ти данни са в безопасност.

A picture containing graphics, clipart, white, design

Description automatically generated

Какво означава „архивирането е спряно“?

Изключеното архивиране означава, че нито снимките,нито видеоклиповете, нито документите, нито контактите или другите ти файлове на телефона ще бъдат копирани в iCloud или Google.

Архивирането може да бъде спряно поради редица причини, включително:

  • слаба или прекъсната интернет връзка - провери дали Wi-Fi или мобилните данни на телефона са активирани;
  • нямаш достатъчно място в облака –можеш да изтриеш няколко снимки или видеоклипове, за да освободиш нужното място, или да преминеш на по-голям пакет от място за съхранение в Apple или Google;
  • не си активирал функцията за архивиране на телефона - отиди в настройките на телефона и я активирай.

В заключение искаме да ти напомним, че архивирането на данните от телефона е важно не само да запазваш снимките си на сигурно място, но е важно и за другите ти файлове и данни. Не забравяй, че телефоните  са най-„търсените“ джаджи, когато става въпрос за кражби, така че се увери, че всичките ти контакти и данни могат да бъдат изтеглени по всяко време, дори и ако вече нямаш достъп до устройството си. 

Въпреки че както Apple, така и Google  имат функции за намиране и изтриване на изгубени или откраднати  смартфони, е добре да пазиш данните си в безопасност. Това ще ти помогне и когато настройваш новия си телефон - чрез изтегляне на последния си архив ще може да възстановиш всичките ти данни и в новото устройство.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates