Най-добрите приложения за почистване на телефони за Android и iOS

Най-добрите приложения за почистване на телефони за Android и iOS

Публикувани от Iulia Nicolaie
на 01.04.2024

Фактът, че не можем да живеем без мобилния си телефон, превърнал се отдавна в „най-добрия ни приятел”, е неоспорим. Всеки ден прекарваме часове пред екраните на смартфоните си, независимо дали се обаждаме, изпращаме съобщения, имейли или скролваме в социалните мрежи. И тъй като извършваме повечето от нашите дейности с телефоните си, за съжаление, производителността им се влияе значително от това, ако не вземем предвид няколко препоръки.

Ето защо е много важно да почистваш и преподреждаш своя телефон на всеки няколко месеца, за да поддържаш добрата му работа!

В тази статия ще разбереш:

  • Защо е важно да не забравяш да почистваш телефона си;
  • Кои са най-добрите приложения за почистване на телефона за Android и iOS;
  • Препоръки за поддържане на безпроблемна работа на твоя телефон.

Защо е важно да не забравяме да почистваме телефона си? 

След като смартфонът заема толкова важно място в живота ни, трябва да се грижим за него и да го почистваме редовно, точно както правим с други важни за нас предмети - например бюрото, на което работим, или гардероба, който от време на време се нуждае от реорганизация.

Както всяко устройство,когато се използва твърде често,така и при телефона,начинът му на работа , започва да се влошава.Работата му се влияе най-вече от големия брой инсталирани мобилни приложения, които не само заемат място, но и затрудняват телефона да ги управлява, изразходвайки ресурсите му. Случва се така, че през повечето време се налага да инсталираш различни приложения, а в крайна сметка изобщо не ги използваш.

Точно затова трябва да знаеш, че организирането и почистването на телефона са важни дейности за правилното му функциониране. Виж кои са най-добрите приложения за почистване на телефони и какво може да направиш, за да помогнеш на телефона си да се „справя” по-добре.

Кои са най-добрите приложения за почистване на телефона за Android и iOS?

Нека ги разгледаме едно по едно, като първо поговорим за тези за телефони с Android на Samsung или Huawei:

Получавай най-новите новини, оферти и актуализации, докато казваш Flip!

Име и фамилия:

Имейл:

Съгласен съм с политиката за поверителност *

Абонирай се за:

1. CCleaner.

CCleaner е едно от най-популярните приложения за почистване за Android, което може да бъде изтеглено от Google Play Store. То е многофункционално, може да анализира и почиства всичко ненужно в телефона. Това е идеалното приложение за почистване и организиране на смартфона ти, изчистване на кеша, изтриване на празни файлове и история.

То разполага и с мениджър на приложения, който ти предоставя прост интерфейс, позволява ти да избереш приложенията, които не използваш, за да ги деинсталираш. Освен това CCleaner следи ресурсите, като процесор и оперативна памет, така че може да видиш какво се случва с телефона ти само с един поглед.

Приложението е безплатно за използване, но ако искаш да ползваш и други екстри, може да преминеш към абонаментна версия. CCleaner ти дава и възможност за селективно почистване на регистъра на проведените разговори и изпратените SMS-и.

2. Clean Master.

Това е едно от най-изтегляните приложения за почистване и оптимизация за телефони с Android. Освен че почиства ненужните файлове, Clean Master включва и антивирусна програма, която помага за увеличаване на производителността на телефона и живота на батерията.

И още - разработчиците на приложението твърдят, че актуализират вирусната база данни в реално време, за да откриват най-новия зловреден софтуер. Clean Master има и функции за почистване на известия и откриване на опасни Wi-Fi връзки.

Друга функция, която отличава приложението, е функцията "task killer”, позволяваща ти да премахваш всички ненужни процеси, които работят във фонов режим и забавят работата на телефона ти. Важно е да се спомене и функцията за почистване на останалите натрупани в програмата остатъци, всеки път, когато деинсталираш дадено приложение.

Приложението също така ти позволява да почистваш историята на сърфирането и обажданията и да управляваш приложенията, инсталирани на телефона ти. По този начин Clean Master се оказва доста полезно приложение, за да поддържаш телефона си почистен и оптимизиран.

Sign up for the latest updates

3. Droid Optimizer.

 

Представяме ти едно от най-популярните приложения за Android, което помага на твоя телефон да работи и да управлява по-добре приложенията. Следователно използването на Droid Optimizer означава по-добро и по-бързо функциониране на твоя смартфон, като почистваш това, от което нямаш нужда.

В същото време приложението помага за запазване живота на батерията на телефона ти и оптимизира неговата работата. То е лесно за използване и предлага система за „оценяване", предназначена да те мотивира да поддържаш „организираността” на смартфона си.

Droid Optimizer ти позволява да настроиш редовно автоматично почистване,за да не забравяш да го правиш от време на време. Това автоматично почистване ще изчисти кеша, ще изключи фоновите приложения и ще изтрие ненужните файлове.

4. All-In-One Toolbox.

Универсално приложение за Android, което предлага лесен начин за използване, предлагайки няколко инструмента. С едно докосване може да изчистиш кеша, фоновите приложения и паметта на телефона.

All-In-One Toolbox включва и допълнителни функции, като App Manager за управление на приложения, File Manager за управление на файлове и програма Cooler, която затваря фоновите приложения, за да ограничи претоварването на телефона.

Както подсказва името му, това е многофункционално приложение, способно да прави повече от това да почиства ненужни файлове. То разполага с повече от 30 инструмента за повишаване производителността на смартфона. Функцията Boot Speedup ( „Ускоряване на стартирането”) дори ти позволява да избереш кои приложения да се стартират автоматично, когато рестартираш телефона си. Друга интересна функция на приложението е да идентифицира големи файлове, съхранявани в телефона ти, и да изтрива ненужните такива, както и да компресира пространството, заемано от изображения с висока разделителна способност.

All-In-One има за цел да ти осигури по-добро и оптимизирано мобилно изживяване на твоя телефон с Android. То е безплатно за използване, но има и възможност за закупуване на продукти в приложението.

 

 

5. SD Maid.

Приложението ти дава различни инструменти, които ще ти помогнат да освободиш място в телефона и да управляваш приложения и файлове. То ти позволява да изтриваш ненужни файлове, да откриваш файлове, принадлежащи на деинсталирани приложения, и да ги изтриваш, да търсиш файлове по име, съдържание или дата, да получаваш подробен преглед на пространството за съхранение, да оптимизираш базата данни и да откриваш дублиращи се изображения или документи. Предлага се в безплатна и платена версия за повече функционалност.

Sign up for the latest updates

6. Nox Cleaner.

Това е много популярно сред потребителите на Android приложение за почистване, считано за едно от най-ефективните приложения за почистване на телефони, налични в Google Play Store. То позволява да почистваш кеш паметта, да изтриваш ненужни файлове, дублиращи се файлове и големи файлове, като освобождаваш място за съхранение. Ако забележиш, че телефонът ти се движи бавно, Nox Cleaner е добър вариант да увеличиш производителността и скоростта му.

7. Avast Cleanup.

Произведено от компанията, която разработва едноименната антивирусна програма, Avast Cleanup е много ефективно приложение, което ще ти помогне да изчистиш кеша и да премахнеш ненужните файлове, получени в резултат на деинсталиране на други приложения, но не само.

То ти помага да видиш кои приложения заемат най-много място и идентифицира и изтрива тези, които вече не използваш.Също така фиксира и изтрива дублиращи се снимки, като в някои случаи приложението ще ти покаже снимки, които да прегледаш, преди да бъдат изтрити.Освен това, така ти позволява да премахваш лошо качество и стари снимки, като оптимизира размера им и премества оригиналните в облака.

Режимът на хибернация не позволява на приложенията, които обикновено консумират енергия от батерията, да използват ресурсите на телефона. Така той поставя определени приложения в режим "хибернация", за да удължи живота на батерията и да увеличи скоростта, с която се движи телефонът ти. Приложението е достъпно както в безплатна форма, но, за да се възползваш от повече функции, можеш да преминеш към премиум платена версия.

Кои са най-добрите приложения за почистване на телефона за iOS?

За разлика от програмите за почистване и оптимизиране за телефони с Android, тези за iPhone не са толкова многобройни и основно се фокусират върху почистването на дублиращи се файлове, оптимизирането на видеоклипове и организирането на изображения и имейли. Най-популярните приложения за почистване са:

  1. Smart Cleaner.

Това е едно от най-популярните приложения за почистване на iPhone, което ти помага лесно да премахваш нежелани файлове - снимки, видеоклипове и дублирани контакти, но в същото време ти помага да ги организираш. Освен това приложението подобрява производителността на твоя телефон. Основната версия е достъпна безплатно.

Sign up for the latest updates

2. Clean Doctor.

Приложението ти помага да управляваш паметта на iPhone-а, като спестяваш място за съхранение, изтриваш дублирани снимки, снимки на екрана, видеоклипове и контакти, оптимизираш големи видеоклипове и премахваш изтекли напомняния от календара. Приложението е безплатно за използване.

3. Quick Heal Optimizer

Това е приложението,което допринася за по-добрата работа на твоя iPhone, като оптимизира скоростта и производителността му. Освен това показва "здравословното" състояние на телефона ти, използвайки цветове като зелено, оранжево, кафяво и червено. Приложението изтрива неизползваните файлове и е безплатно за използване.

4. Gemini Photos.

Изкушаваш се да правиш много снимки през деня,естествено, фотогалерията ти се зарежда много бързо, най-вероятно с изображения, които никога повече няма да използваш. Това приложение може да сканира всичките ти снимки и да ти помогне да решиш кои от тях искаш да запазиш и кои да изтриеш. Gemini Photos също така ще сканира видеоклипове, скрийншоти и размазани снимки, които заемат място в телефона ти. То се използва безплатно.

Sign up for the latest updates

5. Cleaner Pro.

Понякога може да е трудно да се ориентираш в контактите на телефона си, особено ако са пълни с дублиращи се или стари. Това приложение е предназначено за управление на контактите в телефона ти, идентифициране на дублиращи се контакти и тяхното управление или изтриване.

Препоръки за поддържане на правилната работа на телефона:

  • Опитай се да изтеглиш колкото се може по-малко приложения;

За съжаление, за да повишиш производителността, не е достатъчно просто да използваш приложения за почистване и оптимизиране от време на време, когато забележиш, че телефонът ти се движи бавно.

Опитай се, доколкото е възможно, да не изтегляш всяко приложение, за което чуеш! По принцип всеки от нас има ограничен брой приложения, които използва ежедневно - най-често използваните са приложенията за социални медии, електронната поща, приложенията за навигация, електронната търговия, транспорта или доставките.

Независимо, че може да се изкушиш да изтеглиш всевъзможни приложения, смятайки ги полезни, най-често те имат точно обратния ефект и влияят на работата на телефона ти.

  • Организирай входящата си поща;

Daca obisnuieste sa folosesti e-mailul pe telefon, incearca sa organizezi mesajele primite in foldere, in functie de prioritate, astfel incat, daca nu poti sa raspunzi direct de pe telefon, cand ajungi la laptop sa stii deja ordinea in care trebuie sa te ocupi de ele.

  • Организирай приложенията си по папки;

За по-добра работа на телефона ти, се препоръчва да организираш приложенията в него. Най-често използваните приложения да са под ръка на основния екран, а останалите да се сортират по категории и да се поставят в папки.Това ти помага да намериш веднага приложението, което ти трябва, без да губиш време в търсенето му. Добра идея е също така да се опиташ да "скриеш" приложенията, чието използване ти отнемат много време, като например приложенията за пазаруване или някои игри.

  • Актуализирай календара си;

Календарът е доста важен инструмент, както за твоята продуктивност, така и за начина, по който е организиран телефона ти. Опитай се да не претрупваш своя календар с всевъзможни напомняния или маловажни събития, които не влияят съществено върху дейността ти.

 

 

  • Спри известията и сигналите, които не са важни;

В повечето случаи известията прекъсват дейността ти, без да съобщават нищо важно. Опитай се да намалиш до минимум обема и честотата на известията, които получаваш, и да спреш тези, които идват от маловажни приложения. Освен това, постоянното проверяване за известия може да те разсейва и да губиш ценно време.

  • Следи приложенията, които консумират батерията;

Използването на някои приложения консумира повече енергия от батерията, отколкото използването на други приложения - например Facebook Messenger, Snapchat, Accuweather или новинарските приложения са сред най-големите консуматори на енергия.

Както телефоните с Android, така и iPhone имат функция за наблюдение на батерията, в зависимост от приложението. Струва си да запомниш, че освен приложенията, някои настройки на телефона също могат да я изтощават. Пробвай да изключиш Bluetooth, GPS или Wi-Fi например, ако не ги използваш в момента.

В случай,че се намираш се на място без Wi-Fi, може да изключиш тази опция, защото телефонът се опитва да открие сигнал, което изтощава батерията.

И още нещо важно за доброто състояние на батерията на твоя телефон!

Препоръчително е да:

  • Намалиш яркостта на екрана;
  • Заредиш телефона си, до 100%;
  • Поддържаш телефона си зареден между 40% и 80%;
  • Рестартираш телефона от време на време;
  • Да не държиш телефона си на пряка слънчева светлина или до източници на топлина;
  • Ако се налага да замениш кабела за зареждане, увери се, че си избрал такъв от оригиналния производител или от сертифициран търговец на дребно.
    • Актуализирай операционната си система;

Увери се, че използваш най-новите версии на операционната система на телефоните с Android и iOS, за да се наслаждаваш на подобрено изживяване с устройството си.

  • Използвай антивирусни програми.

Тъй като съхраняваме лична информация в смартфоните си, защитата им срещу вируси е много важна. Увери се, че разполагаш с инсталирана антивирусна програма, за да бъдат данните ти в безопасност и да се наслаждаваш на безпроблемната работа на телефона си. Освен това се убеди, че изтегляш приложения само от оторизирани източници, т.е. от Google Play Store за телефони с Android или App Store за iPhone.

Почистването и оптимизирането на телефоните, както и спазването на няколко препоръки, се оказват важни стъпки за по-доброто функциониране и удължаването живота на устройствата. Просто трябва да избереш подходящите приложения за почистване на твоя смартфон!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates