Пристрастяването към телефона - какво е това, как се проявява и как да го избегнеш?

Пристрастяването към телефона - какво е това, как се проявява и как да го избегнеш?

Публикувани от Iulia Nicolaie
на 08.04.2024

Мобилният телефон отдавна не е само средство за комуникация, а e основен източник на информация. Използваме го за толкова много цели, че той се е превърнал в незаменим елемент от съвременния живот. Нещо повече, за много от нас телефонът е първото нещо, което докосваме, когато се събудим, и последното, от което се нуждаем, преди да заспим.

Превърнал се в универсален инструмент, в същото време от ефективното му използване на много нива до ръба на пристрастяването - има само една крачка! Как можеш да разбереш дали си пристрастен към телефона си, какви са страничните ефекти от пристрастяването към телефона, какво въздействие може да има това пристрастяване върху децата ти и как можеш да контролираш острата нужда да стоиш на телефона си?

С тази специална статия ще ти помогнем, ако някога си казвал: "Прекалено много стоя на телефона си!".

Ето какво предстои да научиш от статията:

  • Какво всъщност се крие зад пристрастяването към телефона;
  • Как се проявява пристрастяването към телефона
  • Симптоми на пристрастяването към телефона;
  • Какви са страничните ефекти от пристрастяването към телефона;
  • Как да се отървеш от пристрастяването към телефона;
  • Детето ти стои само пред телефона си - какво може да направиш, за да го разсееш;
  • Аутизъм - заради телефона.

Какво всъщност се крие зад пристрастяването към телефона?

С камери, почти толкова добри, колкото професионалните, все по-големи дисплеи и ярки цветове, които задържат вниманието ти минути наред, плавни линии и текстури, които са изключително приятни на допир - мобилните телефони няма как да не бъдат любимите ни приспособления.

Как всъщност се достига до пристрастяване към телефона? Нещата са по-прости, отколкото изглеждат.

Конкретно - използването на мобилни телефони се е превърнало в наш основен източник на допамин. Самото докосване на телефона освобождава в организма хормона на стимула и мотивацията.

Ето защо не бива да се учудваш, че имаш постоянна склонност да проверяваш известията или съобщенията, които си получил, в търсене на чувство на удовлетворение. В края на краищата социалното взаимодействие и общуване ни карат да се чувстваме добре, а телефоните улесняват поддържането на връзка със семейството, приятелите или просто с познати.

Според проучване на Global Media Intelligence през 2020 г. румънците прекарват повече от 3,5 часа на ден в телефоните си. Повече от 2 часа от това време са в социалните мрежи, а останалото - в игри или други приложения за забавление. Тези цифри само потвърждават това, което обяснихме няколко реда по-горе.

Зависимостта от телефона крие преди всичко допаминова зависимост, а в нашия случай - зависимост от общуването!

Как се проявява пристрастяването към телефона?

Изследователите са установили, че прекомерната употреба на мобилни телефони всъщност води до прояви, които не са били известни допреди няколко години. Най-важните от тях са:

  • номофобия - страхът да не изгубиш телефона си. Това се изразява в постоянно притеснение и проверка дали телефонът ти все още е на мястото си, което се проявява в докосване на джоба, в който знаеш, че си го сложил;
    • фантомни вибрации - усещането, че телефонът ти вибрира, въпреки че не вибрира.

Медицинските експерти, които изучават психичното здраве, „обвиняват” пристрастяването към телефона в поява на проблеми с контрола на импулсите. Склонността да докосваш или използваш смартфона си по няколко пъти на ден не е нищо повече от натрапчиво желание.

Не можем обаче да сравняваме пристрастяването към телефона с пристрастяването към определени вещества. По-скоро можем да свържем пристрастяването към телефона с пристрастяването към хазарта, тъй като между тях има много прилики. Приликите могат да включват:

  • загуба на контрол върху поведението - когато не осъзнаваш колко време прекарваш с телефона си в ръка;
  • реални затруднения при ограничаване на дейността - невъзможност да намериш дейности, различни от използването на телефона;
  • чувство на раздразнителност или дори тревожност, когато не контролираш поведението си - нервност, когато не можеш да използваш телефона си по различни причини (на среща си, телефонът ти е с паднала батерия, губиш сигнал, не можеш да се свържеш с Wi-Fi мрежа);
  • незабавно възобновяване на поведението след прекъсване.

Sign up for the latest updates

Симптоми на пристрастяване към телефона.

Как може да разбереш, че имаш проблем с прекомерната употреба на мобилен телефон? Ако попаднеш в следните „сценарии”, вероятно трябва да си зададеш някои въпроси и да предприемеш стъпки за коригиране на тази зависимост:

  • слагаш ръка на телефона, когато си сам или ти е скучно;
  • изпитваш безпокойство или гняв, когато не ти е позволено да използваш телефона си;
  • поне веднъж си се наранявал, като си обръщал повече внимание на телефона;
  • прекарваш все повече време с телефона си в ръка;
  • представянето ти на работното място, в училище или във взаимоотношенията е намаляло заради телефона ти;
  • поне един човек ти е казал, че се взираш прекалено много в телефона си;
  • чувстваш се неудобно, ако се опиташ да ограничиш използването на телефона си;
  • не се отказваш да използваш телефона си, дори когато си с приятели или със семейството си.

Всички тези признаци трябва да са предупредителен знак. Възможно е да си пристрастен към телефона си, така че е добре да намериш начин да прекарваш по-малко време онлайн.

Какви са страничните ефекти от пристрастяването към

телефона?

Проучване на пристрастяването към мобилните телефони и психологическото и физиологичното здраве на тийнейджърите установява, че интензивните потребители на мобилни телефони могат да изпитват:

  • тревожност;
  • депресия;
  • лишаване от сън;
  • конфликти в отношенията;
  • лошо обучение или работно представяне.

Едно друго проучване показва колко лесно може да загубим концентрация, когато получим известие на телефона си, дори и да решим да го игнорираме. За съжаление, това може да има особено сериозни последици.

Вероятно не са ти чужди трагичните събития, причинени от шофьори, чието внимание е било насочено към телефона, а не към пътя. Лошата новина е, че мултитаскингът е мит. Всъщност шофьорите вече няма да отделят цялото си внимание на пътя и шофирането, когато са разсеяни от телефона си, дори по време на Bluetooth разговор.

Когато се изкушиш да пишеш на телефона си, докато шофираш, нещата стават още по-опасни, защото тази дейност ще те принуди:

  • да свалиш ръцете си от волана;
  • да отклониш погледа си от пътя;
  • да загубиш концентрация.

Националният съвет за безопасност - американска организация с нестопанска цел - изчислява, че всяка година 1,6 милиона пътнотранспортни произшествия се дължат на използването на телефон по време на шофиране. Така че, да, страничните ефекти от пристрастяването към телефона могат да бъдат много сериозни!

Как да се отървеш от пристрастяването към телефона?

Искаш ли да намалиш броя на часовете, които прекарваш на телефона си всеки ден - тогава спокойно може да последваш съветите по-долу, които най-вероятно ще дадат незабавни резултати:

  • деинсталирай приложенията, на които прекарваш най-много време - достъпът до социалните мрежи или любимите ти игри от лаптоп или таблет ще намали времето, прекарано онлайн. Ще имаш много по-малка мотивация да проверяваш известията, защото влизането в системата от устройства, различни от твоя телефон, ще изисква повече енергия;
  • изключи известията - ако искаш да запазиш основните приложения, които използваш, на телефона си, изключи всички известия. По този начин няма да бъдеш разсейван от всеки нов коментар, реакция или публикация от приятелите в твоя списък. В системата "Не се обаждай, излизам" може да подредиш дневния си график според своите предпочитания, а не според новините от приложенията на социалните мрежи;
  • промени настройките на телефона си и настрой дисплея на черно-бял - в настройките на телефона, който използваш, трябва да има възможност да се откажеш от цветовете и избереш постоянен черно-бял вариант за всички приложения, които използваш. Изпробвахме и скучния вариант на сивия дисплей и наистина няма нищо интересно в това да се скролва много време. Ще се изкушиш да оставиш телефона рано или късно;
  • проследявай колко време си в системата - както iPhone, така и Samsung или други телефони с Android имат възможност в настройките си да проследяват колко време е прекарано онлайн. В края на всеки ден ще се изненадаш колко часа си прекарал с телефон в ръка;
  • не носи телефона си в спалнята - ако прекарваш последните няколко минути от деня с телефон в ръка, създай си нов навик да оставяш устройството да се зарежда в друга стая. Не само ще можеш да заспиш много по-бързо, отколкото обикновено, но и ще се събудиш в много по-добро настроение и няма да започнеш деня си със закъснения;
  • не се осъждай за пристрастяването си - симптомите на абстиненция, които може да изпиташ, когато се опитваш да се откажеш от пристрастяването си към телефона, са напълно нормални, така че не се обвинявай. Остави времето да мине и работи ежедневно чрез методите, обяснени по-горе, докато успееш.

Не забравяй, че излизането с приятели или започването на нови хобита ще ти помогнат изключително много в борбата с пристрастяването към телефона!

 

Sign up for the latest updates

Детето ти стои само на телефона си - какво може да направиш, за да отвлечеш вниманието му?

 

При пристрастяване към телефона, ако е само твой проблем, мерките вероятно са по-лесни за прилагане. Когато обаче децата прекарват твърде много време на телефоните си, нещата обикновено се усложняват.

Когато детето ти не може да се откъсне от телефона - време е да се намесиш! На първо място, трябва да правиш разлика между пристрастяването към телефонните игри и пристрастяването към таблета или телефона. Първо, разбери каква е истинската зависимост на детето и бъди готов да предприемеш действия.

Ето как да се случи това:

  • Обяснявай! Дори да ти се струва, че детето ти прекарва твърде много време на телефона си, то може да го вижда по различен начин. Ето защо, едно спокойно обяснение би спестило много гневни изблици, които то може да получи. Кажи му колко важни са социалните взаимоотношения с други деца по време на престоя му онлайн. Мотивацията за детето ти ще дойде с времето, когато часовете, прекарани навън или с приятели, може да се окажат по-приятни за него, отколкото онлайн животът.
  • Наблюдавай! Детето ти може и да няма истински проблем с пристрастяването към телефона, но може да е запалено по тема, която може да бъде разгледана само онлайн. Например, ако има интерес към видеоклипове с анимационни филми в YouTube, разбери какво най-много му харесва в тях.Напълно възможно е темата, която го е завладяла, да присъства и в някоя настолна игра, например, която може да играе с приятели, вместо да седи само с телефона в ръка.
  • Постави граници! Важно е да определиш график, в който детето може да играе на телефона или таблета си. Това решение винаги трябва да е съпроводено с компенсация или с предлагане на алтернатива.Например може да го помолиш за помощ в домакинската работа, като го насочиш към дейности, които наистина му харесват например да помага в кухнята.Налагането на ограниченията трябва да продължи с родителски контрол, който може да инсталираш директно от настройките на телефона, като изключиш достъпа в часовете от деня, когато искаш детето ти да не гледа телефона си.
  • Дай пример! Малчуганът ти вижда, че използваш телефона си често, естествено, че той ще се изкуши да прави същото. Не забравяй, че децата само копират поведението на родителите си, така че преди да се отървеш от неговата зависимост, ще трябва да решиш собствения си проблем с пристрастяването към телефона.Детето ти остава на телефона само когато му е скучно или се чувства пренебрегнато. Ето защо, предприетите мерки трябва да започнат от другата посока, а именно чрез интегрирането му в ежедневните дейности на семейството.

Аутизъм- заради телефона!

Вероятно си чувал за термина "аутизъм" заради телефона си и си се чудил какво точно означава това. Оказва се, че връзката между прекомерната употреба на мобилни телефони от родителите и случаите на висок процент на аутизъм сред децата са реалност!

Група изследователи от Хелзинки, Финландия, изказват предположението, че бебетата, родени през последните години, са предразположени към развитие на аутизъм, тъй като родителите им прекарват повече време, взирайки се в телефоните си, отколкото да ги гледат.

По-конкретно специалистите анализират поведението на родителите, които водят децата си на рутинен преглед в клиниката. Възрастните трябвало да изчакат около 10 минути, преди да бъдат поканени в кабинета заедно с малките си деца. Записите от камерите за видеонаблюдение показват, че повечето родители изваждат телефоните си, без да обръщат внимание на бебетата.

Една от особеностите на аутизма е ограниченият контакт с очите. Затова, когато родителите прекарват повече време в гледане на телефона си, вместо да гледат и общуват с малките си деца,това води до развиване на аутизъм у децата

Подобно нещо може да се случи, ако детето ти е изложено на екраните на телефона, таблета или телевизора от ранна възраст. Това явление се нарича виртуален аутизъм и е подобно на класическия аутизъм.

Неотдавнашно проучване разкрива, че ранното излагане на екранни устройства може да доведе до неврохимични и анатомични промени в мозъка. Незабавните ефекти могат да включват намалени концентрации на мелатонин и допамин в организма на бебетата. Феноменът на виртуалния аутизъм е особено разпространен сред децата, растящи в градовете, които се пристрастяват към интернет от ранна възраст, по-малка от 2 години.

Пристрастяването към телефоните може да се превърне в сериозен проблем, особено когато се среща сред децата. Ето защо трябва да се вземат ранни мерки и да се ограничи достъпът до приложения или игри, преди нещата да са излезли извън контрол!

И накрая, любопитно ни е колко време на ден прекарваш с телефон в ръка?

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates