Защо да ограничаваш времето, прекарано пред екрана на телефона? Какво е Digital Wellbeing и Screen Time за телефони Apple?

Защо да ограничаваш времето, прекарано пред екрана на телефона? Какво е Digital Wellbeing и Screen Time за телефони Apple?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 07.09.2023

В днешния забързан дигитален свят е лесно да се разсейваш с честите известия за получени съобщения, имейли и  новини от различни приложения.

Всички сме изпадали в ситуация: вдигаш телефона си само набързо, за да провериш едно съобщение, и се оказва, че си изгубил час (или повече) в скролване в някоя социална мрежа. Не е тайна, че прекомерно прекараното време пред екрана може да повлияе негативно на психическото и физическото ни здраве, поради което и Androidи iPhone въведоха функции, които да ни помогат да управляваме дигиталното си благополучие. Нека ти покажем как може да използваш тези инструменти, за да извлечеш максимума от дигиталното си присъствие, без да се претоварваш!

Защо е нужно  да ограничаваш времето, прекарано пред екрана на телефона?

Преди да навлезем в техническите аспекти на този проблем, нека да уточним защо е важно да следиш и контролираш колко време прекарваш пред екраните на различните устройства. Защо трябва да обмислиш вариант за ограничаване на времето си пред екрана? Според различни научни статии докато дигиталните платформи могат да бъдат източник на информация, средство за връзка с приятели и различни забавления, те също така  могат да доведат и до   чувство на тревожност, депресия и самота. Прекомерният контакт с екрана може да наруши съня ни, да натовари очите ни и дори да напрегне взаимоотношенията ни. Тук не става дума за „очерняне” на технологията, а за създаване на по-здравословна  връзка с нея!

Защо да използваш Digital Wellbeing за телефон с Android?

Google осъзна необходимостта от инструменти за управление на времето,прекарано пред екраните, и предостави на своите потребители  Digital Wellbeingнабор от функции, създадени да помогнат на потребителите да намерят баланс в контакта си с технологиите.

Sign up for the latest updates

Как да настроиш Digital Wellbeing  за телефон с Android?

Ако притежаваш телефон Samsung може да откриеш Digital Wellbeing като приложение, когато отидеш на Settings и избереш Digital Wellbeing & parental controls, след което активирай Show icon in the app list.

Стъпки,чрез които  да  настроиш своя профил в Digital Wellbeing:

1. Отвори приложението за Settings на твоя телефон Samsung.

2. Избери Digital Wellbeing & parental controls.

3. Избери трите хоризонтални точки и след това Manage your data.

Съвет: Ако си родител,  добре е да се запознаеш с Family Link. Това е приложение на Google, което помага за осъществяване на родителски контрол в дигиталния свят на малчуганите. В тази статия може да научиш всичко, което трябва да знаеш за Family Link.

Необходимо е да уточним, че някои от посочените стъпки за настройки по-горе важат за телефони с Android 10 или по-нова инсталирана версия.

 Ето как да провериш твоя телефон коя версия Android използва:

· Отвори приложението за Settings.

· В най-долната част на менюто ще откриеш About phone >  Android version.

Как да актуализираш операционната система на твоя телефон с Android? 

1. Отвори приложението за Settings.

2. Избери System и след това  System update.

3. Ще откриеш наличната версия на операционна система за твоя телефон Andorid. Остава да следваш стъпките, показани на екрана.

Как да ограничиш времето, прекарано в определено приложение за телефон с Android?

1. Отвори приложението за Settings на твоя Android телефон.

2. Избери Tap Digital Wellbeing & parental controls.

3. Избери показаната графика.

4. До всяко приложение ще видиш икона, наподобяваща пясъчен часовник , необходимо е да я натиснеш.

5. Избери допустимото време на ден, което е “позволено” за потреблението на съответното приложение. След това потвърди чрез  “OK”.

Как да ограничиш времето, прекарано в определен уебсайт за телефон с Android?

Точно така, може да ограничиш и прекараното време в определена интернет страница отново чрез настройките на твоя телефон с Android. Ето как:

· Отвори приложението за Settings;

· Избери Tap Digital Wellbeing & parental controls;

· Избери показаната графика и след това иконата за Chrome (ако не е показана,просто трябва да натиснеш “Show all apps”);

· Намери уебсайта, който желаеш да ограничиш с определено допустимо време за ползване на ден, и избери иконката, изобразена до него, наподобяваща пясъчен часовник;

· Настрой допустимото време за потребление на тази интернет страница на ден и след това потвърди чрез  „OK”.

Разбира се, и американският производител на телефони iPhone, предлага възможност да ограничаваш дневното си потребление за определени приложения, за които считаш, че е по-добре да се въздържаш от прекомерно прекарано време в тях (най-вероятно става дума за някоя, или дори няколко от социалните мрежи, които в последните години подобриха алгоритмите си и стана все по-трудно на потребителите да  контролират  прекараното време в тях).

Sign up for the latest updates

Как да настроиш ограничение за дневно потребление на приложение на телефон  iPhone?

Важно е да  споменем, че Apple предлага възможност да настроиш ограничения   за дневно прекарано време в цяла категориясоциални мрежи, игри или други.  Ето как да направиш това:

1. Отиди на Settings, след това избери Screen Time (активирай опцията за Screen Time, ако това не е направено)

2. Избери App Limits и след това избери Add Limit.

3. Избери категория, или определено приложение, за което искаш да настроиш позволено време, прекарано на ден.

4. Избери Next и след това настрой желаното от теб време.

5. За да потвърдиш настройките, избери “Add”.

За да промениш или премахнеш ограниченията за потребление на категория или приложение,е необходимо да следваш същите стъпки, но вече да избереш новия лимит на ден, а за да премахнеш ограничението е необходимо да избереш “Delete Limit”.

Има и други приложения, които може да изтеглиш от App Store (ако притежаваш телефон iPhone) или Google Store (ако си притежател на телефон Samsung), които предлагат подобни опции за ограничения на времето, прекарано пред екрана на телефона или определено приложение. Част от тях предлагат и различни допълнителни стимули, за да те държат далеч от прекомерно прекарано време пред екрана, чрез засаждане на виртуално и дори истинско дърво, когато не се постигне заложената цел (приложението Forestapp).

Също така, част от социалните мрежи предлагат възможност да настроиш максимално допустимото прекарано време директно в самото приложение. Например в TikTok може да заложиш допустимото време на ден в настройките на твоя акаунт. Дали ще използваш настройките директно от твоя телефон, или ще се обърнеш към това, което предлага самото приложение, е въпрос на личен избор. 

Съветът, който дават специалистите, е да се  “възнаграждаваш”, когато наистина спазваш заложените от теб ограничения за позволено време пред екрана на телефона, защото, както е лесно да се настрои това ограничние, същото така е  лесно и  да игнорираш известието за достигнато позволено време и да продължиш да скролваш.

Надяваме се да сме ти били полезни за едно по-здравословно,но и  ефективно  потребление на социалните мрежи и екранното време като цяло!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates