Какво е Google Family Link -   перфектното решение за всеки родител

Какво е Google Family Link - перфектното решение за всеки родител

Публикувани от Iulia Nicolaie
на 07.09.2023

В дигиталната ера, доминирана от телефони и таблети, да знаеш какво в действителност прави твоето дете в интернет пространството, никога не е било по-голямо предизвикателство. За щастие, Google, пионерът в технологичните иновации, предложи решение: Google Family Link. Този инструмент осигурява хармоничен баланс между дигитална свобода за децата и спокойствие за родителите. Нека навлезем и се убедим в неговите характеристики и как може да се промени „дигиталното родителство”.

Какво е Google Family Link?

Google Family Link е приложение за родителски контрол, което позволява на родителите да задават определени основни дигитални правила за своите деца. Независимо дали си загрижен за приложенията, които детето ти инсталира, времето прекарано пред екрана на телефон, или за уебсайтовете, които посещава, Family Link е проектиран да ти предостави контрол, чрез който да предпазиш детето си от капани и злонамерени потребители в интернет!

Какво предоставя Google Family Link?

Приложението на Google отговаря на основните нужди на всеки родител да осъществява контрол върху телефона или таблета на детето си. Разработчиците на това приложение са помислили отговорно за спокойствието на родителя, но  в същото време да се предоставя  удобство и  на детето. Ето какво Family Link предоставя:

●  Контрол върху приложенията: Преди детето ти да може да изтегли приложение, трябва да го одобриш, или да  блокираш неговото сваляне на устройството. По този начин ще предотвратиш инсталирането на съмнителни приложения, които могат да подложат на риск устройството и цялата информация в него. Това не е всичко! Ще имаш възможност да ограничиш и достъпа до някои “функции” на приложенията. Например, може да премахнеш позволението за използване на камера или микрофон за приложението Viber. Това реално ще ограничи детето ти да изпраща видео или аудио съобщения.

Блокиране за посещаване на сайтове: Като родител ще  може да избираш сайтовете, за които детето ти  няма да получи достъп от неговия интернет браузър, и обратното –ще  може да посочваш само сайтовете, които детето ти може да посещава.

Контрол върху прекараното време пред екрана на устройството: С Family Link  може да задаваш ограничения за позволено време пред екрана на телефона или таблета. Заедно с това може да настроиш за всяко приложение по отделно позволено време на ден, което ще ти гарантира, че детето ти няма да “прекали” с игрите или други не толкова здравословни дигитални навици.

Настройки за “Време за сън”: Родителят ще има възможност да настрои часовете за сън, което означава, че в посочения часови интервал не може да бъде използвано устройстото. Това е чудесна опция, която  гарантира на родителя, че детето няма да предпочете да използва полагаемите му часове пред екрана в неподходящото време.

Заключване на устройства: Искаш детето ти да се съсредоточи върху домашните, или е време за вечеря, а то е завладяно от екрана на устройството? Имаш прекрасната  възможност да заключиш устройството от разстояние.

Следи местоположението: Може да проследяваш къде точно се намира твоето дете чрез Google Family Link. Така ще бъдеш спокоен, че във всеки момент, при нужда, ще може да отидеш и да му помогнеш. 

Ниво на батерията: Дори и да не е едно от първите неща, които може би ще сложиш в списъка с желанията си за приложение за родителски контрол, то със сигурност е доста полезно да знаеш какво е нивото на батерията на детето ти във всеки момент. Децата понякога може да са разсеяни и е добре, когато забележиш, че батерията им е почти изтощена, да им напомниш да си вземат преносимата батерия или зарядното за телефона, преди да тръгнат на училище.

Sign up for the latest updates

Какво не може да правиш с Google Family Link?

Както споменахме по-горе, Google Family Link предоставя и известна поверителност, която детето ти ще има. Ето какво родителят няма да има възможност да вижда:

●  Какво гледа/прави в този момент детето на телефона или таблета;

●  История на търсенията в интернет;

●  Да вижда или променя паролата на Google Account на детето;

●  Да вижда или чете имейлите или съобщенията на детето;

●  Да се слушат телефонните разговори;

●  Да се променя пин кода за заключване на екрана на устройството;

●  Да се изтриват, или променят настройките или данните на устройството.

Възможни въпроси, които може да имаш относно Google Family Link!

1. Може ли приложението Family Link да се инсталира и използва на iOS?

Да! Може да инсталираш и използваш приложението на Google за родителски контрол Family Link на iPhone с  iOS 11 и по-нова версия.

2. Може ли родител да  използва Family Link от браузър (без да се сваля приложението)?

Родителите могат да управляват почти всички настройки и функции на акаунта на детето си чрез уеб браузър. Не е необходимо изтегляне на приложение, но се препоръчва.

Sign up for the latest updates

3. Има ли минимална възраст за дете, което може да бъде добавено във Family Link?

     Не! От родителя зависи кога детето е готово за първото си устройство.

4. Колко време отнема настройката на устройството на детето и акаунта в Google?

Необходими са само около 15 минути, за да настроите акаунта на детето си.

5. Когато родителят е заключил устройството на детето, то ще може ли да провежда спешни разговори?

Да! Дори  устройството да е заключено, детето ще може да провежда спешни разговори.

Google се опитва да предостави необходимите възможности  на родителите, за да бъдат децата им в безопасност, и да им помогне да създават здравословни дигитални навици, но въпреки това е добре да знаеш, че няма перфектно приложение. Ако твоето дете е по-иновативно,то  може  да открие и начин да заобиколи определени ограничения. Затова е важно заедно да настроите и определите какво е позволено и какво неза да бъдат правилно комуникирани мотивите, защо определени неща не са позволени!

За много родители решението да предоставят първия телефон или таблет на детето си е плашещо, защото интернет пространството крие опасности, но с правилните приложения може да се постигне известна доза спокойствие за самите тях и за децата

. Важно е да отбележим, че тази статия не е спонсорирана и избрахме да те запознаем с възможностите, които приложението на Google Family Link за родителски контрол предоставя.

. На блога на Flip.bg винаги може да намериш полезни статии за новости, наръчници и съвети  за телефони!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates