Вирус на телефона ти: как да разбереш дали телефонът ти е заразен?

Вирус на телефона ти: как да разбереш дали телефонът ти е заразен?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

Точно както лаптопите, настолните  компютри или всяко друго устройство с достъп до интернет, нашите телефони също са уязвими към вируси. За съжаление, смартфоните, които са толкова важни в ежедневието ни, могат да бъдат жертви на атаки от злонамерен софтуер (malware), рекламен софтуер (adware) или ransomware програми, които би могъл несъзнателно да изтеглиш в паметта на устройството.


 

             И точно защото през повечето време зловреден софтуер (malware) се „крие“ зад приложенията, които може да се изкушиш да изтеглиш, става почти невъзможно да разбереш, че твоят телефон е заразен. Има обаче определени  признаци, които могат да те накарат да се замислиш.

              В тази статия ще ти разкажем кои са те, но ще ти представим и  методите, чрез които може да избегнеш излагането на твоя телефон към вируси.


 

                    Ето информацията,важна  за теб, в редовете по-долу:


 

  • 6 признака, които могат да ти покажат, че телефонът ти е заразен.


 

  • iOS срещу. Android: коя операционна система е по-уязвима към вируси?


 

  • Как да избегнеш заразяването на телефона си с вируси?

           Шест признака, които могат да покажат, че телефонът ти е заразен!

                 Ситуациите, които описваме по-долу, може да са признаци, че телефонът ти е заразен.

                    1.Телефонът ти показва изскачащи реклами, от които не можеш да се отървеш.

                Когато отвориш определено приложение, ако екранът на телефона ти е "залят" с изскачащи реклами, много е възможно устройството ти да е заразено с рекламен софтуер (adware).

               Каквото и да правиш, не кликвай върху рекламите, които се показват ненужно при ползваното от теб приложение. Тези изскачащи прозорци могат  да крият злонамерен софтуер (malware), който би могъл да открадне личните ти данни или да използва банковите ти данни, за да изпразни твоите сметки.

Sign up for the latest updates

                  2. Батерията на телефона се изтощава по-бързо.

                 Въпреки че използваните от  телефоните ни  батерии губят свойствата си с течение на времето, ако тази промяна е внезапна, това  е  причина  за безпокойство.

                 С други думи, напълно нормално е, след известен период на използване на телефона, батерията му да не издържа толкова много, колкото, когато си го закупил. Но ако процентите на батерията паднат бързо, въпреки че няколко дни преди това не се е случило при същата употреба на устройството, възможно е телефонът ти да се контролира от зловреден софтуер(malware).

                  Зловреден софтуер (malware) може да накара телефона да извършва всякакви операции във фонов режим, което ще доведе до неоправдано бързо изтощаване на батерията на устройството.

                    3. Телефонът прегрява.

                  Ако се използва в рамките на нормалното, ако не е изложен на високи температури и ако не е оставен да се зарежда, поставен в калъфа, телефонът ти никога не трябва да се чувства горещ на допир. От друга страна, ако забележиш, че устройството има „висока температура”, възможно е това да се дължи на заразяването  му със зловреден софтуер. Това претоварва процесора на телефона, което довежда до неговото прегряване.

                Препоръчваме ти да действаш възможно най-бързо, като го изключиш от кабела за зареждане (ако има такъв), или дори да изключиш устройството. Оставен без надзор, горещ телефон може да се повреди, дори да експлодира или да причини пожар или изгаряния.

                4.Телефонът работи по-бавно от обикновено.

                 Зловреден софтуер, който може да си изтеглил на телефона си, ще претовари неговите компоненти, карайки го да изпълнява задачи, които иначе твоят смартфон би могъл да изпълни по-бавно. Така че, ако забележиш, че телефонът ти  функционира много по-трудно от преди, или често блокира, причината може да е зловреден софтуер.

Sign up for the latest updates

                5.Телефонът губи сигнал или стабилност на Wi-Fi връзката.

                Ако забележиш, че обажданията ти внезапно прекъсват по време на разговор, или че телефонът ти губи връзката си с интернет, докато други, използващи същата Wi-Fi мрежа, не се оплакват от този проблем, това може да се дължи на контакт със зловреден софтуер. Въпреки това, препоръчително е да не изключваш опцията за размагнитване на GSM картата, която използваш, преди да заподозреш, че твоето устройство има вирус.

                   6.На телефона ти се вижда приложение, което не си спомняш да си изтеглил.

                     Въпреки че хакерите се опитват да „свържат“ вирусите с други приложения, които може да искаш да изтеглиш на телефона си, съществува и възможността зловреден софтуер да си проправи път в менюто на твоя смартфон като самостоятелно приложение. Разгледай списъка с приложения и се увери, че разпознаваш всички.   

                     В случай, че забележиш странно приложение, НЕ ГО ОТВАРЯЙ и не го деинсталирай (тъй като може да е част от операционната система на твоя телефон), а нулирай устройството си до фабричните настройки. Това е най-безопасният начин да почистиш телефона си от вируси. Би било идеално да правиш редовно архивиране, за да не загубиш всички данни,с които си свикнал да разполагаш в телефона си (снимки, списък с контакти, история на приложения или съобщения).

                   Ако използваш iPhone, отиди в Settings > General > Reset и изтрий напълно паметта на устройството. Ако притежаваш телефон Samsung, отвори Settings > General > Reset > Factory Data reset.


 

                iOS срещу. Android: коя операционна система е по-уязвима към вируси?

                   Както вероятно вече знаеш, телефоните с Android използват отворена екосистема, което може да се счете като предимство. С други думи, операционната система, с която работят телефоните SamsungHuawei или други марки, позволява на потребителите да изтеглят приложения от няколко платформи на своите устройства, нещо, което може да  те заинтригува на  пръв поглед.

                 Но не и ако мислиш за излагането на устройства на възможни вируси. Въпреки че напоследък Google постигна голям напредък в блокирането от виртуалния магазин на приложения, които „идват в комплект“ с троянски вирус, броят на изтеглянията, довели до кражба на банкови данни на потребителите, остава висок.

                 Ако използваш  iPhone и си се усмихнал, четейки параграфа по-горе, добре е да знаеш, че устройствата на Apple също са изложени на вируси. Вярно е, че  iPhone са по-малко уязвими от заразяване със злонамерен софтуер, отколкото телефоните с Android, благодарение на строгия процес за одобрение на Apple, това не означава, че тези смартфони са имунизирани срещу такива опасност.


 

                   Така че, независимо от операционна система на твоя телефон, важно е винаги да внимаваш какво и откъде изтегляш! Никога не знаеш кога наглед безобидно приложение може да крие вирус, който ще контролира твоето устройство или ще открадне данните  ти.


 

Sign up for the latest updates

  Как да избегнеш зарязяването на телефона си с вируси?


 

           Може да предотвратиш риска да станеш жертва на кибератака преди всичко,ако си внимателен в процеса на изтегляне на  нови приложения на телефона си. Бъди бдителен за какво и на кои приложения даваш разрешение за достъп до твоите лични данни или данните, съхранени в паметта на смартфона ти.

         Най-сигурният метод и първият, който може да приложиш, преди да изтеглиш приложение на телефона си, е да провериш отзивите, които други потребители са оставили за него в магазина. Внимавай обаче с повтарящи се рецензии или с твърде високи оценки. Това може да е знак, че са фалшиви. 

          Също така внимавай, ако приложение, за което си знаел, че е безплатно, изведнъж изисква лична информация, различна от твоето име и имейл адрес, или банкови данни!

           Като основно правило, независимо от приложението, трябва да му дадеш достъп само до функциите, от които очакваш да имаш нужда! Ако това е приложение за фенерче или компас например, те няма да имат нужда от достъп до твоята камера, списък с контакти или памет на телефона.


 

       Разбира се, добрата антивирусна програма може да те спаси от неприятни ситуации!


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates