eSIM на Android:кои телефони използват тази технология?

eSIM на Android:кои телефони използват тази технология?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

 Телефоните на Apple използват eSIM от 2018 г., когато бяха пуснати на пазара iPhone XSiPhone XS Max и iPhone XR. Но компанията вече имаше едногодишен опит в този отдел,въвеждайки  eSIM в смарт часовниците през 2017г., с пускането на Apple Watch Series 3

 

             Въпреки че потребителите по света често изтъкват разликите между спецификациите, с които се предлагат смартфоните, във вече известната "война" между iOS и Android, която вероятно никога няма да приключи -  време е да признаем една важна подробност! Телефоните с Android все още имат да свършат известна работа, преди да позволят използването на  eSIM на множество модели.

 

            Желаеш да   разбереш кои телефони имат eSIM и как може да се възползваш от този вид свързаност, ако използваш телефон с Android -  нека тогава  те информирам повече за технологията!

 

         Ето какво ще научиш от този материал:

 

Какво е eSIM?

eSIM – предимства.

eSIM -  недостатъци.

Кои телефони с Android поддържат eSIM?

Как се настройва eSIM в телефон с Android?

 

 

 

Sign up for the latest updates

 

 

        Какво е  eSIM?


 

           eSIM е съкращение от "вградена SIM карта". По принцип eSIM не е нищо повече от виртуална версия на SIM карта. С други думи, eSIM не е физически елемент, който може да поставиш в телефона, както е при традиционната карта.

 

           Въпреки това eSIM съдържа почти цялата информация, която може да се съхранява на традиционна SIM карта. Така че в eSIM могат да се съхраняват неща, като идентификационен номер на клиента, данни за мобилната мрежа и др. А ако ти е необходима традиционна SIM карта, за да използваш телефонаeSIM е готова да бъде вградена в устройството.

            Друго чудесно нещо за eSIM е, че тя може да бъде препрограмирана, когато е необходимо. Много от телефоните, които поддържат eSIM, могат дори да имат няколко връзки едновременно, което означава, все едно да имаш няколко карти в един и същи телефон, от различни доставчици на мобилни услуги. 

 

 


 

Sign up for the latest updates

 

            Предимства на  eSIМ !


 

               Вероятно най-голямото предимство на eSIM е, че можеш много лесно да преминаваш от една мрежа в друга. Искаш да смениш телефонния си номер или просто да преминеш към друг оператор, би могъл да го направиш много по-лесно с  еSIM , без  да използваш традиционния метод. По-конкретно, вместо да поръчваш нова SIM карта, да я поставяш в телефона си и след това да я активираш, може да прескочиш целия процес за секунди.Нещо повече, ще избегнеш и неудобството да търсиш тънък и остър инструмент, с който да отвориш слота за SIM карта на телефона си. 

 

          Друго предимство на eSIM е, че тя може да съхранява до пет виртуални SIM карти. Това означава, че би могъл бързо да превключваш между мрежите, ако районът, в който се намираш, е с лош сигнал,или ако искаш да се възползваш от услугите на определена мрежа.

 

           Освен това eSIM улеснява превключването към местна мрежа, докато си извън страната, без да се налага физически да купуваш и използваш местна SIM карта. Това означава , че може  да се отървеш от таксите за роуминг. 

 

          Недостатъци на  eSIM !


 

          Използването на  eSIM има недостатъци,както при всеки „друг сценарий”. По-конкретно, няма да е толкова лесно да преминеш от един телефон към друг само чрез физическо преместване на картата. Въпреки че съхранението в облака е проектирано така  че да опростява прехвърлянето на данни - от списъци с контакти до съобщения - при смяна на устройствата ще е необходимо да се обадиш на телефонния оператор, при който си регистрирал своята eSIM, за да ти помогне да прехвърлиш информацията.

 

           Освен това е важно да знаеш -  не можеш да премахнеш eSIM от телефона. Но това може да се приема и като предимство, ако се има  предвид фактът, че крадците на смартфони няма да могат лесно да скрият местоположението на откраднатия телефон.

        

       Кои телефони с Android поддържат eSIM?


 

         Докато всички телефони на Apple, пуснати след 2018 г., поддържат eSIM, ситуацията с телефоните с Android не е толкова „розова”.По-конкретно, към момента на писане на статията единствената компания, за която може да се каже, че е разработила напълно тази технология, е Google, като до днес eSIM се поддържа от всеки модел телефон, пуснат след 2017 г. С други думи, феновете на Android могат да използват eSIM от версията Pixel 4 нататък. 

 

           Samsung също не е бездействала  по този въпрос  през всичките тези години, но предлага много „по-плахо” покритие. Няколко примера за телефони на Samsung, които поддържат eSIM, включват последните версии на южнокорейската компания, като серията Galaxy S22, Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Flip 4. Освен това Samsung разшири поддръжката на функцията с актуализацията до версия 12 на Android и до телефоните от сериите Galaxy S20S21Note 20 и останалата част от сгъваемата си гама.

 

Въпреки това, докато флагманските телефони на Samsung поддържат функцията eSIM, моделите Fan Edition, т.е. S20 FE и S21 FE, не я поддържат. Бюджетните телефони на компанията, като Galaxy A53, също не разполагат с eSIM. От друга страна, LTE смарт часовниците на Samsung използват eSIM.

 

              Motorola също я поддържа в някои телефони, както и някои устройства от HuaweiHonor, Oppo, Sony и други. 

 

 

Sign up for the latest updates

 

 

            Как се настройва eSIM в телефон с Android?


 

                 Преди да настроиш eSIM в телефон с Android, увери се, че смартфонът ти е свързан към Wi-Fi мрежа и че разполагаш с кода за активиране на eSIM, който ти е даден от мобилния оператор.

 

            За да активираш eSIM на телефон с Android, следвай следните стъпки:

 

 1. Влез в менюто на телефона в раздел „Настройки” и отиди на „Свързване – Мениджър на SIM карти – Добавяне на мобилен план”;

 

 2. Сканирай QR кода от кода за активиране, който си получил от оператора, и след като инсталацията на профила приключи, избери Add (Добавяне) и след това OK!

 

           Инсталирането на eSIM профила ще ти бъде потвърдено с SMS.Ако вече имаш инсталиран телефонен номер в телефона си, със SIM или eSIM, ще може да конфигурираш как да го използваш от менюто „SIM Card Manager”.Процесът на конфигуриране на eSIM в Android може да зависи от телефона, който използваш, както и от мобилния оператор, който си избрал. Така че, ако горните стъпки не са ти помогнали да настроиш eSIM на Android, най-добре се свържи директно с оператора, където си регистрирал телефонния си номер.

 

             Представители на Apple твърдят, че телефоните от серията iPhone 14 могат да работят изключително с eSIM. Тази информация не е нищо друго, освен добре дошло развитие за феновете на телефоните с Android, защото със сигурност скоро (вероятно през следващите няколко години) ще видим технологията, разработена за устройства, които използват Android като своя операционна система. 

 

              Възможно е дори да има стандартизиране на тази функция, независимо от оператора или устройството, което сме избрали да използваме, за да общуваме с другите, от всяко място до всяко място!

 

 


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates