Как откриете своят изгубен или откраднат телефон?

Как откриете своят изгубен или откраднат телефон?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 05.01.2023

Страховитият сценарий на една сутрин, в която всичко върви наопаки и ужасът, когато слизаш от автобуса или метрото и усетиш един празен джоб, в който трябваше да бъде телефона ти. 

Това може да се случи както на концерт, така и на басейн и щетите не се ограничават само до стойността на джаджата, но могат да бъдат по-големи заради стойността на информацията, които сте имали в устройството. Никой не може да ви гарантира, че няма да загубите телефона си или че той никога няма да бъде откраднат, но имате много неща на разположение, за да ограничите последствията от подобно събитие.

За целта сме ви подготвили изключително полезна информация в тази статия, която ви каним да прочетете в редовете по-долу. Ето какво ще научите от:

Как намирате телефон без GPS?

Как намирате телефон с GPS?

Какви телефонни тракери са налични за iOS?

Какви телефонни тракери са налични за Android?

Какви други програми или приложения можете да използвате, за да намерите изгубен или откраднат телефон?

Какви настройки можете да направите на телефона си, за да го възстановите по-бързо?

Какво можете да направите, след като локализирате телефона?

При какви условия вече не можете да намерите телефона?

Как намирате телефон без GPS?

Ако се чудите как да намерите изгубен или откраднат телефон без GPS, добре е да знаете, че основното средство, което имате на разположение в тази ситуация, е да локализирате смартфона по IMEI.

Под съкращението International Mobile Equipment Identity намираме уникалния код на всяко устройство, който се състои от 15 цифри и може да бъде включен като важна информация в жалба, подадена до полицията, когато телефонът ви бъде изгубен или откраднат. В случай, че не знаете IMEI на телефона си, всичко, което трябва да направите, е да въведете кода *#06#, който ще го генерира и покаже на екрана.

Запишете го предварително и го пазете, в случай че загубите или ви откраднат телефона и искате да разрешите проблема с помощта на полицията. Ако вашата жалба е придружена с документи, доказващи, че сте собственик на смартфона, шансовете за възстановяване на телефона се увеличават.

Преди да се свържете с органите на реда обаче, използвайте телефона на приятел, за да се свържете с телефонния оператор, към който имате абонамент или от когото сте закупили предплатена карта. Операторът ще може незабавно да блокира вашето устройство, също въз основа и на IMEI кода.

Също така можете да регистрирате IMEI на откраднатия или изгубен телефон тук, ако искате властите могат да предприемат действия, когато телефонът би бил открит под една или друга форма на пазара.

Как намирате телефон с GPS?

Въпреки че много потребители не поддържат GPS функцията постоянно активна, когато използват телефона, тя може да се окаже изключително важна в случай на кражба. Основното условие е устройството да е включено и да е в зона на покритие с GSM клетка.

Сигналът, излъчван от телефона, може бързо да бъде уловен от сателити, независимо дали устройството е свързано към мрежата за данни или Wi-Fi рутер. Тези функции на телефона, съчетани със специфично приложение или специална програма, могат да се окажат решаващи в опитите да си възвърнете откраднатия си телефон.

Sign up for the latest updates

Какви телефонни тракери са налични за iOS?

Ако използвате телефон Apple имате повече от едно приложение, за да го намерите:

Find my iPhone: Полезно както за телефони, така и за таблети, безплатното приложение е достъпно в AppStore и изисква регистрация с вашите iCloud данни. Това, което трябва да знаете за това приложение е, че ако използвате iPhone 1111 Pro11 Pro Max, iPhone 1212 Pro12 Pro Max или телефон от серията iPhone 13 и сте актуализирали до iOS 15, Find My ще намери вашия iPhone дори ако е заключен, батерията е изтощена или фабрично нулирани.

FoneHome: въз основа на същия принцип на работа, използван от Gadget Track, FoneHome ви помага да наблюдавате постоянно местоположението на вашия телефон.

Gadget Track: Това платено приложение е проектирано като капан за крадци, които ще получат известие на телефона. След като отворят съобщението, телефонът ви дискретно ще изпрати снимки и GPS координати на другите устройства, които сте регистрирали в iTunes.

Какви телефонни тракери са налични за Android?

Google Photos: ако се погрижите да активирате функцията Backup & Sync на вашия SamsungHuawei или друг смартфон с Android преди инцидента, то снимките, автоматично качени във вашия акаунт в Google Photos, ще ви помогнат да видите къде е била вашата джаджа и кой прави снимки с него.

Google Timeline: Дори и да изисква малко детективски умения, това приложение е толкова полезно, колкото е възможно. Въз основа на историята на отбелязаните места в Google Maps, където телефонът ви е бил наскоро, можете да определите използвайки лаптоп района, където се намира в този момент.

Android Device Manager: предлага се безплатно и приложението ви помага да усложните мисията на евентуалният злодей, или чрез задействане на аларма при максимална сила на звука, или чрез изтриване на всички данни от паметта на устройството.

Какви други програми или приложения можете да използвате, за да намерите изгубен или откраднат телефон?

Ако имате смартфон, но не използвате Android или iOS може да използвате и други приложения за намиране на телефона ви. Можете да инсталирате Find My Phone за телефони с Windows Mobile, съответно BlackBerry Protect за носталгичните от вас,  които все още използват телефони BlackBerry.

Независимо от марката на вашия смартфон или операционната система инсталирана на него има други налични приложения, за да намерите откраднат или изгубен телефон, включително:

  • Signal Flare
  • Anti-Theft de la Avast
  • Google Latitude
  • Cerberus
  • Lost Android
  • Prey Anti-Theft
  • Mobile Spy

Sign up for the latest updates

Какви настройки можете да направите на телефона си, за да го възстановите по-бързо?

Въпреки че може да мислите, че не това няма как да ви се случи, всички имаме моменти на уязвимост, когато можем да загубим телефона си или да ни го откраднат. Така че, преди да е станало твърде късно, по-добре вземете следните предпазни мерки:

  • Използвайте функциите за биометрично заключване на телефона (пръстов отпечатък, лицево разпознаване или четене на ириса), но също и парола като допълнителна мярка;
  • инсталирате, активирате и поддържате актуално приложение за сигурност от изброените по-горе;
  • поддържайте редовно резервно копие на данните за идентификация на телефона, регистрирани в официални акаунти, за да не загубите важна информация или ценни моменти запечатани на снимки.

Какво можете да направите, след като локализирате телефона си?

Ако сте успели да откриете изгубения телефон и уликите ви показват, че не е откраднат, а просто изгубен, трябва да започнете да търсите възможно най-скоро. Ако имате всички основания да смятате, че телефонът ви е откраднат и наистина сте идентифицирали извършителя, игнорирайте импулса и се обадете на властите веднага за да могат те да го намерят, а и първо да изтриете данните от устройството с помощта на специално приложение.

Не се опитвайте да раздавате правосъдие сами, ако не искате да имате два проблема вместо един. Законовите последици ще засегнат само лошия човек, а вашият телефон ще се върне при вас по-рано, отколкото очаквате.

При какви условия вече не можете да намерите телефона?

Не всички истории имат щастлив край, така че винаги има възможност телефонът ви никога да не бъда открит, колкото и да се опитвате. Това ще се случи поради различни причини, като например:

  • напускане на зоната на покритие на GPS сигнала;
  • разреждане на батерията;
  • изключване на телефона;
  • конфигуриране на устройството до фабричните настройки.

Сега сте по-добре подготвени от всякога да действате в случай на загуба или кражба на телефона ви. Не пренебрегвайте нашите съвети по-горе, които предпазват вашата важна информация, снимки и лични документи.

И ако не можете да си върнете телефона, не забравяйте, че във Flip.bg предлагаме реновирани телефони втора употреба, които изглеждат и се държат безупречно и са с до 

60% по-евтини от тези на магазините за телефони.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates