Значение на емотиконите - каква емоция предава всяка от тях?

Значение на емотиконите - каква емоция предава всяка от тях?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 05.01.2023

Комуникацията чрез емотикони, които може би познавате и като emoji (емоджи) или, както се наричаха преди, усмивки, се използва от години.

Емотиконите не са нищо повече от графично представяне на настроението на лицето, което изпраща съобщение.

Появявайки се под формата на препинателни знаци, които поставени в определен ред, изглеждаха като лица с различни гримаси, емотиконите, които днес използваме във всеки разговор, могат да бъдат както статични, така и анимирани.

Общо повече от 3500 емотикони правят нашите виртуални разговори по-приятни и всяка година на 17 юли празнуваме Международния ден на емоджитата, когато откриваме кои са най-популярните емотикони, използвани през изминалата година.

Искаме в тази статия да ви представим най-често използваните емотикони, които можем да дешифрираме заедно, но също така и кратка история на символите, които виждаме във всички социални платформи, както и как комуникацията се е развила чрез емотикони във времето.

Ето каква информация ви очаква в редовете по-долу:

Езикът на емотиконите - как се появиха емоджитата?

Най-използваните емотикони

Любовни емотикони - всички емотикони, които можете да използвате, за да покажете привързаността си

Забавни емотикони - емотикони, които да използвате между приятелите си

Емотикони от препинателни знаци - символи, чрез които можете да изразявате настроения

Разликата между усмивка, емотикон и емоджи 

БОНУС - Какви нови емотикони ще видим скоро на нашите телефони?

Езикът на емотиконите - как се появиха емоджитата?

Останахте ли с впечатлението, че емотиконите са по-скоро тенд на поколението „Милениум“? Не е задължително, защото модата да се използват символи в разговорите се появи много по-рано. Емоджитата са предназначени да добавят емоционални нюанси към всички писмени разговори, които иначе биха били доста сухи.

Ако трябва да направим сравнение между емотиконите, които използваме днес във Facebook, Instagram, WhatsApp или други социални платформи и рисунките, направени от първобитни хора в пещери преди хиляди години, то можем да си помислим, че емотиконите са били тук преди ние да сме се родили.

Появата им обаче е официална през 90-те години, когато емотиконите са забелязани на първите японски мобилни телефони.

Първите емотикони са създадени през 1999 г. от японския художник Shigetaka Kurita. Той е работил в екипа за разработка на "i-mode", първата мобилна интернет платформа от водещия мобилен оператор в Япония DOCOMO. Kurita е искал да създаде атрактивен интерфейс, който да предава информация по прост и стегнат начин.

Първата мисъл на художника е била, че съобщението изписано „мъгла“ би било твърде непривлекателно за потребителите, когато става дума за показване на прогнозата за времето на телефона. Затова той се е сетил да създаде икони, които да представят метеорологичните явления.

Така се "раждат" първите 176 емоджита, които днес са част от постоянната колекция в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. За първи път в историята на мобилните телефони имаше възможност да се изрази определена информация чрез нови методи - тези на емотиконите.

Ето как се появяват „героите“, които представляват метеорологични елементи (като слънце, облаци, чадър, снежен човек), от транспорт (кола, трамвай, самолет, кораб), от областта на технологиите (стационарен телефон, мобилен телефон, телевизор, GameBoy ), зодии, но и всички фази на луната.

Ето как изглеждаха емотиконите, създадени от Shigetaka Kurita:

След като станаха популярни в Япония, емотиконите привлякоха погледите и на конкурентните компании DOCOMO, които бързо копираха идеята.

През 2007 г. екип за разработка на софтуер в Google призова емотикони да бъдат включени на всички компютри, решение, което принадлежеше на Консорциума Unicode, група с нестопанска цел, която функционира донякъде като ООН за поддържане на текстови стандарти за компютри.

Екипът на Google съставен от Kat Momoi, Mark Davis и Markus Scherer, забеляза възхода на емотиконите в Япония и изтъкнали, че за емоджитата трябва да се спазва същият стандарт. През 2009 г. двама инженери на AppleYasuo Kida и Peter Edberg, се присъединиха към идеята и представиха официално предложение за 625 нови емотикони, които да бъдат приети в стандарта Unicode.

Ето как днес изпращаме емотикон от телефон Samsung до Huawei и декодирането на символа е същото, независимо от устройството, за което говорим.

Оттогава до днес списъкът с достъпни за нас емотикони става все по-голям и надхвърля цифрата от 3500, както ви казахме в началото на тази статия.

Културният лексикон на емоджитата продължава да се развива с всяка актуализация на iOS и Android. Актуализация от 2017 г. включва в списъка с емотикони митични същества (русалка, призрак, гоблин и вампир), гастрономия (пай, бургер, броколи, хотдог) или животни (динозавър, таралеж, жираф, зебра).

Нов набор от емотикони през 2018 г. добави емотикони с културни символи и различни тонове на кожата, последвани от тези, представляващи двойки от смесен пол, хора с увреждания или символи на малцинствени общности.

И тъй като току-що разкрихме историята на емотиконите, нека да разгледаме най-популярните символи, използвани в разговорите в социалните мрежи.

Най-използваните емотикони

Всяка година на 17 юли Emojipedia е домакин на Световните награди за емотикони. През 2020 г. най-популярните емотикони в международен план бяха:

🥇 1-во място: усмихнато лице със сълза

🥈 2-ро място: транссексуален флаг 🏳️‍⚧

🥉 3-то място: стиснете пръсти 🤏

💉⏫ От декември 2019 г. също има значително увеличение в употребата на емоджи със спринцовка и причината за това е много лесна за разбиране.

✈️⤵️ Емоджитата в категорията Пътуване и места отбелязаха голям спад през 2020 г., най-вероятно поради ограниченията за пътуване, с които всички се сблъскваме.

В същото време тенденциите в емотикони, свързани с коронавируса бяха във възход.

Според анализ на Emojipedia, първите 9 най-използвани емотикони през 2020 г. са:

😂 лице със сълзи от радост

😭 разплакано лице

🥺 молещо се лице

❤️ червено сърце

🤣 лице, което се смее с глас

✨ звезди

🙏 молещи се ръце

🥰 усмихнато лице със сърца

😊 усмихнато лице с усмихнати очи

Ето и малко любопитна информация за емотиконите и тяхното използване в разговори:

😲 Повече от един на всеки пет tweet-а вече включва емоджи (20,69%)

💬 5 милиарда емотикони се изпращат ежедневно във Facebook Messenger

📸 До средата на 2015 г. половината от всички коментари в Instagram включват емотикони

🍑 Само 7% от хората използват емоджито на прасковата като символ на плод, останалите го използват с едно друго значение... 😏

Sign up for the latest updates

Любовни емотикони - всички емотикони, които можете да използвате, за да покажете привързаността си

Добавянето на емотикони, символизиращи любов или привързаност в края на съобщение, може да придаде чувствителна нотка на текста или дори да промени значението на фрази.

Например, ако изпратите обикновено съобщение с Разбрах!, вашият събеседник ще може да разбере нещо съвсем различно, отколкото ако му напишете Разбрах! ❤️

Но нека да видим кои са всички любовни емотикони, които можете да използвате в разговорите си:

💓 туптящо сърце

🖤 ​​​​черно сърце

💙 синьо сърце

💔 разбито сърце

💑 двойка със сърце

😘 целувка със сърце

💚 зелено сърце

💗 растящо сърце

💟 сърце в рамка

💘 сърце със стрела

💝 сърце с панделка

❣️ удивителен знак във формата на сърце

😗 обикновенна целувка

😚 целувка със затворени очи

💌 любовно писмо

🧡 оранжево сърце

💜 лилаво сърце

💞 въртящи се сърца

🎀 панделка

🌹 роза

😻 усмихната котка с очи във формата на сърце

🥰 усмихнато лице със сърца

💖 искрящо сърце

💕 две сърца

🤍 бяло сърце

💛 жълто сърце

Забавни емотикони - емотикони, които да използвате с приятелите си

Ако искате да бъдете забавни в разговорите си с приятели, можете да използвате от време на време някоя от забавните емотикони по-долу:

😲 удивено лице

🤤 слюноотделящо лице

😋 похотливо лице

😱 лице, което крещи от страх

🤨 лице с повдигната вежда

🥳 към партито

😛 лице с изплезен език

😝 лице с изплезен езика и затворени очи

😜 намигащо и изплезено лице

🥴 замаяно лице

👻 призрак

😸 ухилена котка

🤩 лице със звездни очи

🤑 с мисъл за парите

🤣 лице, което се смее на глас

👅 език

🙃 с лицето надолу

Емотикони от препинателни знаци - символи, чрез които можете да изразявате настроения

Не е необходимо да използвате само емотикони, ако искате да изпратите нещо, защото все още можете да използвате символите, които сте използвали за стари платформи за чат като mIRC.

Ето само няколко от най-популярните препинателни емотикони и тяхното обяснение:

:-) двоеточие, тире, скоба вляво - усмихваш се

:-( двоеточие, тире, дясна скоба - тъжен си

;-) точка и запетая, тире, лява скоба - намигване

:-> двоеточие, тире, знакът > - хилиш се

:-P двоеточие, тире, голямо P - изплезен език

:-/ двоеточие, тире, лява наклонена черта - мръщиш се

:-\ двоеточие, тире, дясна наклонена черта - тежко лице

:-1 двоеточие, тире, 1 - усмивка

:-D двоеточие, тире, D - ухилен си от ухо до ухо

%*} Процент, звездичка, скоба - пиян си

:-* двоеточие, тире, звезда - целувка

':-) апостроф, двоеточие, тире, скоби - саркастичен си

:-О двоеточие, тире, О голямо - изненадани сте

:'-( двоеточие, апостроф, тире, дясна скоба - плач

Sign up for the latest updates

Разликата между усмивка, емотикон и емоджи

И ето че дойде моментът да разгадаем мистерията на правилните думи, които трябва да присвоим на символите, с които "подправяме" съобщенията си. По-точно, нека разберем каква е разликата между усмивка, емотикон и емоджи и как да използваме тези термини правилно.

Какво е усмивка?

Усмивката(smiley), понякога наричана “smiley face” ("усмихнато лице"), означава точно това  - усмихнато лице. От 50-те години на миналия век то се превърна в част от култура в световен мащаб, използвано или като независима идеограма, или като форма на комуникация, като емотикони.

Първоначално усмивката е била представена като две точки и линия за очите и устата. През 50-те години се появяват по-сложни дизайни с носове, вежди и различни други контури.

Днес The Smiley Company притежава много права върху идеограмата на усмивката и се превърна в една от най-големите лицензионни компании в световен мащаб.

Какво е емотикон?

Емотиконите са препинателни знаци, букви и цифри, използвани в конкретен ред за създаване на икони, които обикновено описват емоция или чувство. Етимологията на думата емотикон идва точно от тази идея, емоция и икона, т.е. иконата за описание на състояние на духа в знаци.

Ето няколко примера за емотикони, които вероятно сте виждали поне веднъж:

((+_+)) - объркан

(>_<) - притеснен

^_^ - щастлив

\(^o^)/ - ентусиазиран 

(*_*) - изумени

Sign up for the latest updates

Какво е емотикони?

От друга страна, емотикони представляват иконите, които днес намираме във всички социални платформи представляващи малки икони, които илюстрират различни изражения, видове сгради, ястия, животни или математически знаци или символи от всякакъв вид.

Думата emoji идва от японски e, което означава изображение, и moji, което означава характер.

Ето някои емотикони, които можете да използвате редовно:

😂🤗❤️😁😘😊😭😍😬😉🤣😔😅😒😜😢🙄👍😏

В идеалният случай не трябва да бъркате тези термини, дори ако доста се изкушавате да заменяте термините emoji (емоджи) и emoticon (емотикон).

БОНУС - Какви нови емотикони ще видим скоро на нашите телефони?

При следващите актуализации, на които ще се радваме скоро ще бъдат въведени нови емотикони, които да “подобрят“ нашите разговори. В следващия ъпдейт ще видим емотикони, които представляват топящо се лице, изтощена батерия, рентгенова снимка, диско топка, различни знаци с ръце и дори дръзкото изображение на бременен мъж.

Ето списъка с предложени емотикони за следващите актуализации:

Ако информацията в тази статия е била полезна за вас, ви молим да ни дадете своята оценка, чрез бутоните за харесвания малко по-долу.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates