Защо прозрачните калъфи за телефони пожълтяват?

Защо прозрачните калъфи за телефони пожълтяват?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 06.06.2023

Ако някога си имал прозрачен калъф  за телефон, определено си забелязал как е променил цвета си само след няколко месеца употреба. Чудил ли си се защо тези защитни калъфи пожълтяват или чернеят на места?

Ако все още не знаеш  отговора на този въпрос, може да намериш цялата  информация в редовете по-долу.

Основни причини прозрачните калъфи за телефон да променят цвета си:

Има две основни причини, поради които прозрачният калъф за телефон пожълтява. Промяната в цвета идва или от продължително излагане на слънчевите ултравиолетови лъчи, или от многократен контакт с капчици пот или себум,намиращ се на повърхността на нашата кожа. Но преди да се задълбочим в тази тема, може би първо е по-добре да разбереш как точно се произвеждат тези прозрачни калъфи за телефони.

Всъщност  тези калъфи за телефон изобщо не са прозрачни. В зависимост от материала, от който са направени, производителите им успяват да постигнат тяхната прозрачност, започвайки производството на продукта от жълтеникав цвят. Поради това калъфите получават синкав оттенък чрез специална обработка, приложена върху пластмасата или силикона. Резултатът е този, който познаваш – перфектно прозрачен калъф за телефон.

A yellow phone case on a blue background

Description automatically generated with low confidence

Но материалът започва да се разгражда малко по малко и най- вече ако телефонът с прозрачен калъф е изложен многократно на директни слънчеви лъчи. Тогава жълтият му оттенък става все по-видим.

Искаш ли да знаеш повече за това как калъфът на телефона пожълтява? Прочети допълнителна информация по-долу.

Излагане на UV лъчи

Както казахме по-горе, една от основните причини, поради които прозрачните калъфи за телефони пожълтяват, се дължи главно на излагането им на UV светлина.

UV светлината е част от слънчевите лъчи. Тези лъчи могат да засилят признаците на стареене или да доведат до изгаряне на кожата. Те са и „виновниците” за пожълтяването на пластмасови предмети, каквито са и   калъфите за телефони.

A picture containing glasses, pattern (fashion design), fashion accessory, jeans

Description automatically generated

Когато пластмасата е изложена на UV светлина, тя се разгражда малко по-малко и става все по-жълта или обезцветена. Това е така, защото UV светлината кара пластмасовите молекули да се разпадат. Колкото повече пластмасата е изложена на ултравиолетова светлина, толкова по-жълта ще стане и следователно по-грозна.

Контакт с кожен себум или пот

Кожата ни произвежда себум, който играе съществена роля в защитата ни от външни фактори. Той може да попадне върху калъфа на телефона и да доведе до промяна на  цвета му малко по малко.

Потта, с която калъфите влизат в контакт, е другата причина, поради която прозрачните калъфи за телефони пожълтяват. Поради киселинните си свойства тя може да промени цвета на прозрачните калъфи за телефони.

И така, причината, поради която пластмасовият калъф на твоя  iPhone е пожълтял, е, че си оставил телефона на продължителна слънчева светлина. Заедно с това може би си го използвал  дълго време, през което себумът и потта на кожата са  имали контакт с повърхността му.

Sign up for the latest updates

Как можеш да предотвратиш пожълтяването на прозрачния  калъф за телефон?

Както посочихме по-горе, има няколко неща, които можеш да направиш, за да предотвратиш пожълтяването на прозрачния калъф за телефон и по този начин да  удължиш живота му.

A picture containing glass

Description automatically generated with medium confidence

Сам може да се досетиш, че не трябва да  държиш телефона си на слънце твърде дълго. Това ще помогне да се забави пожълтяването на калъфа, но и ще предотврати прегряването на телефона. Винаги дръж  смартфона си на достатъчно хладно и сухо място и далеч от пряка слънчева светлина, особено когато го използваш или се зарежда.

Почиствай калъфа на телефона си възможно най-често. Ето как правилно да направиш това:

  • Използвай мека кърпа
  • Нанеси въху кърпата спирт с минимална концентрация от 70%
  • Забърши с кухненска хартия или салфетка

Също така, може да обмислиш закупуването на малко по-ралични калъфи за телефон:

  • избери различен тип калъф, който не е прозрачен;
  • избери калъфа на телефона да бъде с лек цветен нюанс;
  • избери стъклен калъф, ако държиш на прозрачността му.

А ти как предпазваш прозрачния си калъф  да не пожълтява възможно най-дълго време?

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates