Защо не трябва да зареждате телефона си цяла вечер?

Защо не трябва да зареждате телефона си цяла вечер?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 18.05.2023

Приготвяте се да си лягате и забелязвате, че батерията на телефона ви е почти изтощена? Знаем, че първият ви инстинкт е да го включите към зарядното устройство и да го оставите така цяла нощ. Ако обаче искате да запазите смартфона си в перфектна изправност, е по-добре да се откажете от този нездравословен за батерията навик.

От тази статия ще научите защо грешите, когато зареждате телефона си цяла нощ.

Как се отразява това на живота на батерията?

Животът на батерията на телефона зависи не само от това кога е бил произведен, но и от много други фактори. Сред тях са екстремните температурни разлики, на които може да бъде изложено устройството, броят часове, които прекарвате в активното му използване, но и най-вече начинът, по който избирате да зареждане батерията му.

Apple твърди, че когато iPhone остава напълно зареден за продължителен период от време, здравето на батерията може да бъде увредено“. На същото мнение са и производителите на телефони с Android, включително Samsung. Те съветват: „Не оставяйте телефона си включен към зарядното устройство за дълги периоди от време или през цялата нощ“. Huawei препоръчва „поддържането на ниво на батерията от 30% до 70% може да удължи живота ѝ“.

Как оптимално да зареждате телефона си?

С лансирането на  iOS 13, Apple вече предоставя функцията за контрол върху нивото на зареждане на батерията (Optimized Battery Charging). По-конкретно, вашият iPhone е вече фабрично настроен да се зарежда ефективно с цел удължаване на  живота на телефона.

Разбира се, ако решите, че не желаете тази функция имате възможност да я деактивирате. Ако след това размислите, може да я активирате обратно чрез следните стъпки:  Отидете на Settings (Настройки) > Battery (Батерия) > Battery Health (Здраве на батерията) > Optimized Battery Charging (Оптимизирано зареждане на батерията).



 

Sign up for the latest updates

Как да поддържате батерията на телефона си в добро здраве?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да удължите живота на батерията си:

  • Не позволявайте батерията ви да падне до 0%. Би било добре да заредите телефона веднага щом ви информира, че батерията вече няма достатъчно енергия, тоест когато достигне 15%.
  • Избягвайте да зареждате телефона си до 100%. Както вече сме писали в блога на Flip.bg, за проблеми при зареждането на телефона е, че по принцип зоната на „комфорт“ на вашата батерия е между 20% и 80%.
  • Дръжте телефона си възможно най-хладен. Топлината се отразява негативно  върху дългосрочния живот на батерията. Ето защо, не е никак добра идея да слагате телефона под възглавницата, когато спите или на таблото на колата, когато слънчевите лъчи го огряват директно.
  • Затворете приложенията, които вече не използвате. Приложенията, работещи във фонов режим, изтощават батерията на телефона ви. Освен това, ако не използвате Wi-Fi, GPS, NFC или други функции на телефона си, изберете да ги изключите. Можете да направите това от съответното меню, което може да отворите чрез плъзгане надолу от горния край на екрана. 

Ако все пак решите да оставите телефона си да се зарежда през цялата нощ, е добре да го изключите от зарядното веднага щом се събудите.

Ако старият ви телефон се е превърнал в стационарен, заради постоянната нужда от зарядно, може би е време да погледнете офертите на Flip.bg и да изберете според бюджета ви смартфон, който е проверен и обновен по всички показатели, включително и батерията.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates