Направи си сам
18 Май 2023, 8:02 AM

Защо не трябва да зареждате телефона си цяла вечер?

Приготвяте се да си лягате и забелязвате, че батерията на телефона ви е почти изтощена? Знаем, че първият инстинкт е да го включите към зарядното устройство и да го оставите така цяла нощ. Ако обаче искате да запазите смартфона си в перфектна изправност е по-добре се откажете от този нездравословен за батерията навик.

От тази статия ще разберете защо грешите, когато решавате да зареждате телефона си цяла нощ.

Как се отразява това на живота на батерията?

Животът на батерията на телефона зависи не само от това кога е бил произведен, но и от много други фактори. Сред тях са екстремните температурни колебания, на които може да бъде изложено устройството, броят часове, които прекарвате в активното му използване, но най-вече начинът, по който избирате да зареждане батерията му.

Apple твърди, че когато iPhone остава напълно зареден за продължителен период от време, здравето на батерията може да бъде засегнато“. На същото мнение са и производителите на телефони с Android, включително Samsung. Те съветват: „Не оставяйте телефона си включен към зарядното устройство за дълги периоди от време или през цялата нощ“. Huawei препоръчва „поддържането на ниво на батерията от 30% до 70% може да удължи живота на батерията“.

Как можете да помогнете на телефона да забави зареждането с повече от 80%?

С лансирането на  iOS 13, Apple активира контрол върху нивото на зареждане на батерията чрез функцията за оптимизирано зареждане на батерията (Optimized Battery Charging). По-конкретно, вашият iPhone е вече фабрично настроен да се зарежда ефективно с цел удължаване на  живота на телефона.

Разбира се, ако не считате, че тази функция не е във ваша полза можете да я деактривирате. Ако размислите, може да я активирате обратно чрез следните стъпки:  Отидете на Settings (Настройки) > Battery (Батерия) > Battery Health (Здраве на батерията) > Optimized Battery Charging (Оптимизирано зареждане на батерията).

Как да поддържате батерията на телефона си в добро здраве?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да удължите живота на батерията си:

  • Никога не позволявайте батерията ви да падне до 0%. Би било идеално да заредите телефона веднага щом ви информира, че батерията вече няма достатъчно енергия, тоест когато достигне 15%.
  • Избягвайте да зареждате телефона си до 100%. Както вече сме писали в блога на Flip.bg за причините поради които телефонът не се зарежда, споменахме, че като цяло зоната на „комфорт“ на вашата батерия е между 20% и 80%.
  • Дръжте телефона си възможно най-хладен. Топлината има негативно въздействие върху дългосрочния живот на батерията. Ето защо не е никак добра идея да слагате телефона под възглавницата, когато спите или на таблото на колата, когато слънцето е силно.
  • Затворете приложенията, които вече не използвате. Приложенията, работещи във фонов режим, изтощават батерията на телефона ви. Освен това, ако не използвате Wi-Fi, GPS, NFC или други функции на телефона си, изберете да ги изключите. Можете да направите това от лентата с менюта на телефона, която активирате с просто плъзгане надолу от началната страница.

Ако все пак решите да оставите телефона си да се зарежда през цялата нощ, е добре да го изключите от зарядното веднага щом се събудите.

И ако вашият стар телефон вече се е превърнал по-скоро в стационарен поради зависимостта си от зарядно устройство, може би е добре да разгледате офертите на Flip и да си изберете смартфон, който е проверен и обновен във всяко отношение в това число и батерията, а освен това да  отговаря на бюджета ви.

Fadia Hirtan
Flip.bg