Твоят телефон сам ли се рестартира? Разбери защо се случва това и как да го поправиш

Твоят телефон сам ли се рестартира? Разбери защо се случва това и как да го поправиш

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

Малко са моментите, по-разочароващи от този, при който телефонът ти се включва и изключва сам. Вероятно поне веднъж си попадал в такава ситуация, когато по време на разговор или друга дейност, която извършваш  на телефона си, устройството „замръзва” и се изключва внезапно, или трябва да го рестартираш.

 

         Ето  още нещо важно! Ако твоят телефон се изключва, дори и да е със заредена батерия, и след това се рестартира, информацията, която ще намериш в следващите редове, може да ти даде решение  на проблема, пред който си изправен.

 

  Ето какво може да направиш, ако телефонът ти се рестартира!

   1.  Актуализирай операционната система на телефона.

 

         Точно както лаптопите ни трябва да бъдат актуализирани с най-новите функции и корекции за сигурност, за да функционират правилно, така и телефоните ни трябва да се възползват от най-новите актуализации на операционната система.

         Броят на актуализациите, които получаваш на телефона си, зависи много от неговия производител. Например, най-новите модели телефони Samsung получават актуализации за сигурност всеки месец,но понякога могат да станат досадни. Докато изтегляш най-новата версия на операционната система, не може да използваш смартфона си и това може да не те устройва.

 

         Но е необходимо да се актуализира, след като устройството те е уведомило за нова версия, за да не се изправиш пред  риска да не може да го използваш повече, или телефонът да се включва и изключва, и то  без причина.

         Може да видиш дали телефонът ти работи с най-новата налична версия на операционната система за твоя телефон като направиш следното:

 

●     отиди на Settings (“Настройки”);

●     избери Software update (“Актуализация на софтуера”);

 

●     кликни върху Download and install (“Изтегляне и инсталиране”);

●     провери дали телефонът е актуализиран, или имаш налична опция за Update (“актуализиране”).

         Това, което трябва  да видиш на екрана, е Your software is up to date (“Вашият софтуер е актуален”),така ще премахнеш от списъка  възможните причини, поради които телефонът се включва и изключва сам.

            2. Актуализирай приложенията.

 

     Друга причина, поради която телефонът се изключва, дори ако има батерия, може да бъде когато инсталираните приложения не са актуализирани. Ако си избрал да предпазваш батерията на твоя смартфон и си отменил автоматичното изтегляне на най-новите версии на приложенията, които използваш, може да си забравил да провериш какви актуализации се появяват в магазина за приложения ( App Store за телефони Apple и Google Play за телефони с Android).

 

     Първо, забележи дали телефонът замръзва и се изключва само при използване на определени приложения.Възможно  вече остаряла версия на някое приложение да ти създава главоболия.

Ако не забележиш това, актуализирай всички приложения, изтеглени на телефона ти, за да елиминираш тази възможна причина за включването и изключването на телефона.

 

     За да направиш това:

 

●     влез в Play Store;

●     вдясно, в горната част, кликни върху твоята снимка или аватар;

●     кликни върху Manage apps & device;

●     на екрана ще се появи броят на приложенията, за които има налични актуализации. Може да избереш, или да преминеш към новата им версия, като кликнеш върху Update all, или да видиш за кои приложения става въпрос и да изтриеш тези, които вече не използваш, след което да актуализираш тези, които са останали.

След като всички приложения приключат с актуализирането, може да рестартираш телефона и да видиш дали все още създава проблеми, дори след тези стъпки.

 

Sign up for the latest updates

                  3. Изтрий всичко, което вече не използваш от телефона си.

 

       Телефонът също така се включва и изключва сам, ако е достигнал по-малко от 10% от максималната си вътрешна памет. И така, третата стъпка, която трябва да предприемеш, за да нямаш този проблем, е да изтриеш всичко, което вече не използваш от телефона си.

Започни с приложения, неотваряни повече от три месеца, ако вече не си го направил в предишната стъпка. Продължи със снимките на екрана (printscreen), които си направил, но не си ги прегледал, после премини към големи и много големи файлове. Предполагаме, че това са снимки и видеоклипове,направи им селекция, или  ги изтрий завинаги,а  може и да ги прехвърлиш в облака, на лаптоп или таблет.

    Не забравяй и за папката с изтеглени файлове (downloads), където обикновено остават забравени файлове, които вече не са ти необходими, но заемат ненужно място  в паметта на телефона.

    Също така отиди в Настройки (Settings) и провери под Device care, Storage, ако случайно телефонът е открил други файлове, които "ядат" от вътрешната памет на устройството.

     И ако вътрешната памет на твоя смартфон все още не е достатъчна, дори и след такова „почистване“, може би имаш нужда от ъпгрейд. Ето само някои от предложенията на  Flip.bg, от които може да се възползваш, когато търсиш телефон с голяма вътрешна памет.

 

               4. Провери дали телефонът ти не прегрява.

 

     Една от причините телефонът да се изключва, дори и да е със заредена батерия, може да бъде и прегряването му. Като защитна мярка устройството ще се рестартира, или ще остане изключено.

Също така в блога на Flip.bg ще откриеш статия, в която ще намериш подробно обяснение  защо телефонът ти прегрява и как да решиш този проблем.

 

      Освен това, дори при ниски температури телефонът може да се изключи без причина, отново като форма на самозащита. Веднага след като го  поставиш в по-топла среда, ще забележиш, че устройството ще се възстанови. Добре е обаче да избягваш излагането му на екстремни температури, особено ако възнамеряваш да го използваш дълго време след покупката.

 

         5. Нулирай телефона до фабричните настройки.

 

        Опитал си всичко досега,но то не ти е свършило работа, и телефонът ти продължава да се включва и изключва, както си поиска, време е да използваш и последния си коз – възстановяване на фабричните настройки.

 

         Не забравяй да направиш пълно архивиране преди нулирането, за да не загубиш важни за теб данни, разговори или файлове!

Възстановяването на фабричните настройки се различава от телефон до телефон, но като цяло стъпките, които трябва да следваш, за да направиш това, са:

 

●     отиди на Settings;

●     потърси General management;

●     избери Reset;

●     натисни Factory data reset;

●     кликни върху бутона Reset, за да потвърдиш операцията.

Ако си следвал всички стъпки, обяснени по-горе, телефонът не би трябвало да се рестартира сам. Сега може да се насладиш на смартфон, който  не се включва и изключва сам!

 

            Все пак не забравяй тези съвети и ги прилагай в бъдеще:

 

●     винаги актуализирай приложенията на телефона;

 

●     поддържай операционната система на телефона с последната налична версия;

 

●     изтрий големите файлове и папки с екранни снимки (printscreens) и изтегляния, или ги прехвърляй в облака или на друго устройство.

 

 

    Ако информацията, която ти предоставихме по-горе, ти помогна да разбереш защо телефонът се рестартира сам и си разбрал какво трябва да направиш, за да избегнеш тази ситуация за  в бъдеще, ще се радваме, ако ни оставиш сърце по-долу!

 

 

 


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates