Твоят акаунт в WhatsApp може да бъде откраднат от всеки, който има телефонния ти номер! Какво може да направиш, за да го защитиш?

Твоят акаунт в WhatsApp може да бъде откраднат от всеки, който има телефонния ти номер! Какво може да направиш, за да го защитиш?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

 Поредицата от проблеми, пред които е изправен Facebook, изглежда продължава, след като личните данни на повече от 533 милиона потребители на социалната платформа попаднаха в ръцете на хакери. Това се случи през 2021г., американската компания, която също притежава WhatsApp, е изправена пред деликатна ситуация за тези, които използват тази услуга за чат.


 

По-конкретно, специалисти по сигурността откриха, че всички акаунти в WhatsApp са постоянно уязвими за кибератаки.


 

                Ще ти разкажем какво може да се случи, колко лесно може да загубиш достъп до акаунта си в WhatsApp и какво може да направиш, за да избегнеш такава неприятна ситуация.

               Как могат да действат хакерите?

               Недоброжелателите могат да инсталират приложението WhatsApp на нов телефон и да въведат твоя телефонен номер, за да активират тази услуга за чат. Чудиш се как един хакер би получил телефонния ти номер?


 

              Спомняш  ли си колко пъти си го използвал за вписване в различни акаунти или колко пъти си го използвал за създаване на потребителски профил на сайт. Твоят телефонен номер, заедно с други лични данни, е постоянно изложен на кибератаки или поради изтичане на информация, или поради съмнителна сигурност на сайтове, от които може да си купил нещо преди, които в крайна сметка биват хакнати. И в двата случая твоят номер, заедно с този на други хора, е на „милостта” на онези, които си изкарват прехраната от кражба на данни онлайн.


 

Дори ако получаваш съобщения на телефона си с този код за удостоверяване, който се изисква всеки път, когато инсталираш WhatsApp, изпратени чрез SMS, хакерът пак ще бъде една крачка пред теб, защото ще въведе грешен код няколко пъти, което ще доведе до акаунт суспензия за 12 часа. Ако това се случи, както ти, така и всеки, който се опитва да хакне твоя акаунт в WhatsApp, ще получи едно и също съобщение, което ще изглежда по следния начин:


 

Тук идва сложната част, с която WhatsApp изглежда не се занимава в момента. Когато акаунтът е заключен, нападателят ще изпрати съобщение за поддръжка до WhatsApp от някакъв имейл адрес, твърдейки, че (твоят) телефон е изгубен или откраднат и този акаунт, свързан с твоя номер, трябва да бъде деактивиран. WhatsApp „потвърждава“ това с отговор на имейл и спира акаунта без допълнителен преглед на ситуацията.


 

Нападателят може да повтори процеса няколко пъти, като ситуацията има неприятен изход за теб - окончателно закриване на акаунта в WhatsApp.


 

           Какво може да направиш, за да не загубиш акаунта си в WhatsApp?

                Загубата на твоя акаунт в WhatsApp може да се превърне в кошмар за теб, особено ако използваш платформата за чат за работа или с клиентите си.


 

За да избегнеш подобна ситуация, препоръчваме ти да инсталираш веднага удостоверяване в две стъпки на WhatsApp, ако още не си го направил.

                Ето как може да направиш това:


 

  • влез в WhatsApp на телефона си и избери трите точки горе вдясно;
  • избери Settings (Настройки);
  • избери Account (Акаунт);
  • ще се отвори нова страница, където като трета опция ще имаш Two-step verification (Проверка в две стъпки);
  • избери 6-цифрен ПИН и активирай тази опция;
  • също тук ще може да избереш имейл адрес, с който да промениш ПИН кода, ако си го забравил. Това ще бъде твоят официален адрес, единственият, от който ще бъдат разрешени промени в акаунта ви в WhatsApp.

          След като тези опции бъдат запазени, WhatsApp ще поиска от всеки, който се опита да влезе в акаунта ти, ПИН кода, който си избрал. Освен това всяко влизане в акаунта ти на други устройства, които обикновено не използваш, ще бъде възможно само с помощта на този код, който не трябва да споделяш с никого, ако държиш на сигурността си.


 

          С толкова много проблеми със сигурността напоследък, може би е време всички да мигрират към други платформи?


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates