Сензор за близост в телефона: какво представлява и за какво служи?

Сензор за близост в телефона: какво представлява и за какво служи?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

Сензорът за близост, както подсказва името му, е сензор, който може да открива присъствието на близки предмети или хора, без необходимост от физически контакт. Сензорите за близост могат да се използват в много области, като например в автомобилната или строителната индустрия, но в тази статия ще се съсредоточим да ти разкажем повече за сензорите за близост, монтирани на мобилни телефони

 

             Ето какво трябва да знаеш за тях.

 

Как работи сензорът за близост в телефона ти и какво прави?

Кои телефони имат сензор за близост?

Как да провериш дали сензорът за близост е активен в телефона ти?

Как може  да деактивираш сензора за близост?

 

 

          Как работи сензорът за близост и какво прави?


 

            Сензорът за близост, монтиран на телефона, излъчва лъч инфрачервено електромагнитно излъчване, което постоянно се стреми да открие промени или присъствие в полето, което обхваща. 

            Този компонент на телефона ти е изключително надежден,точно защото сензорът за близост не се нуждае от реален физически контакт, за да бъде активиран. С други думи, животът на сензора за близост е много дълъг.

 

            Чудиш се как може да ти помогне? Ето какво трябва  да знаеш - сензорът за близост ще открие, че доближаваш телефона до лицето си и ще елиминира случайното натискане на сензорния екран на устройството. С други думи, когато приемеш или започнеш обаждане и доближиш телефона до ухото си, сензорът за близост ще се задейства и няма да ти позволи да натиснеш бутона за задържане, различни клавиши на екрана или рязко да прекратиш обаждането. 

 

 

 

В определени ситуации именно сензорът за близост ще поеме и задачата да разпознава позицията на телефона, както и да "чете" жестове, ако са активирани за различни функции. 

            Не на последно място, сензорът за близост ще удължи живота на телефона,тъй като ще защити батерията му. Ако сравним размера на екраните на първите мобилни телефони с тези, които използваме днес, няма съмнение, че смартфоните консумират много повече енергия. Сензорът за близост ще изключва екрана винаги, когато няма нужда от него, въпреки че използваш устройството  например когато говориш по телефона. 

Обикновено производителите на мобилни телефони монтират сензора за близост в горната част на смартфоните, от дясната страна, до селфи камерата. Така че, в случай че го активираш неволно, сензорът за близост няма да ти позволи да кликнеш по екрана на телефона по време на разговор. Ако искаш да влезеш в менюто на смартфона, ще трябва да забележиш от коя позиция се активира сензорът за близост и да го избегнеш, като плъзнеш една идея под него.

     Когато говориш по телефона, ако  обажданията ти рязко прекъсват или имаш проблеми с провеждането на разговори, защото неволно притискаш бузата си към екрана, посещението в сервиз най-вероятно може да ти спести неприятностите. 

 

               Кои телефони имат сензор за близост?


 

                Повечето телефони в наши дни използват инфрачервен сензор за близост, така че няма значение дали си фен на телефоните на AppleSamsung или Huawei -  всички те имат API за сензор за близост.И една  малка подробност, която може да ти се стори интересна - Apple за първи път монтира сензор за близост през 2007 г., когато пусна първия си модел iPhone. Оттогава и до днес всички телефони на Apple се предлагат в комплект с този сензор, предназначен да ти бъде от полза. 

 

 

 

             Още по-добрата новина е, че всички сензори за близост успяват да се регулират автоматично, с изключение на тези, монтирани в по-късните модели:

  • Samsung Galaxy Note 2
  • Samsung Galaxy Note 3
  • Samsung Galaxy S3
  • Samsung Galaxy S3 Mini
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Galaxy S4 Mini

 

                  Затова не  е необходимо да правиш нищо, за да се възползваш от функциите на сензора за близост,тъй като  повечето телефони са фабрично оборудвани. 

 

Sign up for the latest updates

 

 

 

Sign up for the latest updates

                Как да провериш дали сензорът за близост е активен в

 

 телефона ти?


 

               Не си първият собственик на смартфона, който държиш сега  и  хората, с които си свикнал да говориш по телефона, продължават да се оплакват, че натискаш клавиши по време на разговори - тогава е време да провериш дали сензорът за близост работи правилно. 

За да направиш това, просто внимателно избърши горната част на телефона. Ако го използваш, е добре да почистиш внимателно и корпуса на телефона, особено горната част, близо до високоговорителя, където се намира сензорът за близост

 

 


 

              В интернет има много други инструкции, които обещават, че ще може да нулираш или отмениш сензора за близост, но те вече не се отнасят за днешните смартфони, така че ще си загубиш времето.

Ако все още имаш проблеми със сензора за близост, предлагаме ти да занесеш телефона си в сервизен център, или да изпратиш устройството си за гаранция, ако тя все още е валидна. 

 

Sign up for the latest updates

              Как можеш да деактивираш сензора за близост?


 

              Не можеш да деактивираш сензора за близост, за съжаление, или по-скоро за щастие на телефона. Ако обаче той не работи правилно и това ти създава проблеми, ето как да го "прекалибрираш".

 

                 Направи хард ресет на телефона си. Натисни и задръж бутона за увеличаване на звука и едновременно с това натисни и задръж бутона за захранване на устройството си, докато на екрана се появи логото на производителя. След като то е включено, може да се провери дали сензорът за близост се е калибрирал отново или е необходимо  посещение на сервиз за отстраняване на проблема.

 

                   Не забравяй, че сензорът за близост е там, за да ти помага и да удължава живота на твоя  телефон! Когато държиш телефона до ухото си, сензорът за близост ще продиктува на екрана на устройството да се затвори, което ще спести от енергията на батерията му. 

 

 


 

                    Убеден си,че информацията в този материал ти е била полезна - тогава ще се радваме да оставиш благодарността си по-долу, като кликнеш върху сърчицето!

                  Ще се радваме също така, ако споделиш тази статия с приятелите си, за да знаят, че блогът на Flip.bg винаги е мястото, където могат да намерят последните новини за телефони и технологии като цяло. 🤗

 

 


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates