Проверка на IMEI номер на iPhone, Samsung и Huawei – пълно ръководство

Проверка на IMEI номер на iPhone, Samsung и Huawei – пълно ръководство

Публикувани от Fadia Hirtan
на 07.09.2023

Колкото и напреднала да е технологията, вероятно има много неща, които все още не знаеш за твоя телефон, или по-точно, има някои неща, които не е задължително да знаеш, защото нямаш нужда от тях всеки ден. Но, има ситуации, в които се надяваме да не попадаш, и  трябва да знаеш как да реагираш. Такава ситуация е, ако твоят телефон е бил откраднат, или загубен. Поради тази причина е добре да имаш под ръка средствата, чрез които можеш да идентифицираш къде е откраднатият телефон и как можеш да го блокираш. Това може да стане чрез идентифициране на IMEI номера на телефона.

В тази статия ще научиш повече за:

Какъв е IMEI номерът на телефона;

Как да намериш IMEI номера на твоя телефон;

Как да провериш IMEI номера на iPhone;

Проверка на IMEI номер на Android;

Проверка на IMEI номер в черен списък и телефони втора употреба;

Какво означава черен списък с IMEI номера;

5 примера за сайтове, където можеш  да провериш  IMEI номер  безплатно;

Защо IMEI  номерът  на твоя телефон е важен?

Какво е IMEI номер на телефона?

IMEI номерът на телефона е нещо като ЕГН-то на твоя телефон и чрез който устройството може да бъде идентифицирано в мобилни мрежи или по физически начин. Всеки пуснат на пазара телефон има този IMEI номер, който е уникален, и чието име идва от International Mobile Equipment Identity.

IMEI номерът  е вид информация, която е добре да имаш под ръка от момента, в който получиш нов мобилен телефон. Дори мобилните оператори ви съветват да знаете този уникален идентификационен номер.

Заедно с това, този IMEI номер позволява на телефоните да извършват спешни обаждания (обаждане към 112), независимо дали SIM картата е поставена в телефона или не. Важно е да се каже, че телефоните с две SIM карти имат два такива кода.

Също така е добре да знаеш, че IMEI номерът  на твоето устройство не трябва да се бърка със серията IMSI, която представлява международния идентификационен номер на мобилния абонат и която се съхранява и отпечатва на SIM картата. 

Основната цел на IMEI номера е да предостави уникален регистрационен номер на твоя мобилен телефон. Той, ако имаш нужда от друго сравнение, е сходен до известна степен с регистрационния номер на колата.

Ако все още не знаеш този номер, не се притеснявай. По-долу ще се запознаеш с  методите, чрез които да провериш IMEI номера за iPhone, както и за телефоните Samsung и Huawei.

От какво се състои  IMEI номерът  на телефона?

IMEI номерът на мобилните телефони обикновено се състои от 15 цифри. Първите три показват кода на модела на телефона - TAC (Type Approval Code). Следващите две цифри представляват кода на държавата, в която е сглобено устройството, например 03 е кодът за Китай. Останалите шест цифри, които следват, представляват серийния номер на телефона (SNR – сериен номер или SN). Последната цифра в IMEI няма голямо значение.

A hand holding a cell phone

Description automatically generated with medium confidence

Sign up for the latest updates

Как да научиш кой е IMEI номерът на телефона ти?

Веднага след като купиш телефона си, той вече ще притежава този IMEI номер. Първото и най-лесно място, където можеш да видиш IMEI номера на твоя смартфон, дори още преди да си  го отворил  (в случай, че купуваш нов телефон), е точно върху кутията на телефона или върху фактурата, издадена от търговеца. На оригиналните кутии на телефони този IMEI номер се намира на гърба на кутията и след като го видиш, можеш да го  предоставиш за допълнителна защита на твоя мобилен оператор. 

Някои устройства имат този идентификационен номер, изписан директно на устройството под батерията, на гърба на капака на телефона или на държача на SIM картата, ако говорим за телефони с корпус тип unibody.

Най-лесният и бърз начин да намираш IMEI номер на телефон.  

IMEI номерът може да бъде намерен чрез въвеждане на следната комбинация от клавиатурата на твоя телефон: *#06#. Това е кодът, използван за откриване на твоя IMEI сериен номер. Ако телефонът ти е с две SIM карти, на екрана ще се появят две серии IMEI номера. Заедно с информацията за IMEI номера на телефона ще получиш и още един сериен номер, наречен SN или SNR, който обозначава серийния номер на телефона.

За да запаметиш тези данни, може да направиш снимка на екрана (printscreen) и по този начин да разполагаш с тези номера винаги при нужда. Според информацията, предоставена от digitaltrends.com, въпреки че  това е един от най-популярните методи за проверка на IMEI номера на телефона, трябва да знаеш, че този метод не работи при всички устройства.

Как да провериш IMEI номера на iPhone?

Ако притежаваш устройство, произведено от Apple, ще ти покажем как да откриеш IMEI номера директно от телефона си. Дори и да мислиш, че няма да имаш нужда от този номер, е добре да го запаметиш за всеки случай.

Телефоните iPhone привличат вниманието най-вече с атрактивния си дизайн и пазарната си  стойност. Погледите на всички винаги се спират върху тези устройства, но те привличат  „вниманието” и  на потенциалните крадци, за съжаление. Поради тази причина шансът ценното ти устройство да попадне в чужди ръце се увеличава значително. IMEI номерът ще ти помогне да идентифицираш телефона, който е бил откраднат, или който си  изгубил случайно. В тези ситуации трябва да се свържеш с представител на твоя мобилен оператор, който, след получаване на IMEI номера на твоя телефон, ще има достъп до местоположението на телефона ти.

A bar code on a black background

Description automatically generated with medium confidence

IMEI за iPhone X. Източник: makeusof.com

Но, на първо място, най-лесният метод, чрез който можеш да идентифицираш този номер, е да отидеш в настройките на телефона, в секцията General > About > IMEI. За телефони Apple  можеш да откриеш IMEI номера във  Finder, или в iTunes.

Ако на телефона ти е инсталирана операционна система iOS 6, или по-нова, тогава ще имаш и опцията да копираш този номер, така че да е по-удобно да „поставиш (paste) текст“, където желаеш. Препоръчително е от съображения за сигурност да не споделяш този идентификационен номер с никого, освен с твоя мобилен оператор или персонала за поддръжка и техническа помощ на Apple.

Друг начин да разбереш IMEI номера на твоя телефон iPhone е да влезеш в appleid.apple.com чрез Safari на вашия Mac, където трябва да се впишеш с твоя акаунт  чрез Apple ID. След това трябва да потърсиш по-надолу секцията „Devices“, където ще видиш и IMEI номера на твоето устройство. Ако имаш iPhone с операционна система iOS 10.3 или версиите, които се появиха след нея, ще можеш да идентифицираш IMEI номера, след като се впишеш с твоя акаунт в Apple, след това да отидеш  на Settings >Your name (Твоето име).

Sign up for the latest updates

IMEI номерът на iPhone, изписан на държача на SIM картата

Дали IMEI номерът се показва на екрана, или не, зависи от модела на твоя телефон. Има няколко модела iPhone, които имат изписан IMEI номера на държача на SIM картата:

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus

Проверка на IMEI номер на Android.

Първият и най-удобен начин за проверка на IMEI номер   при телефоните с Android  е отново в настройките (от менюто Settings на устройството). В зависимост от версията на телефона, можеш да провериш IMEI номера като следваш следните стъпки:

● Settings > About phone> Status > IMEI

● Settings > General > About device > Status > IMEI

● Settings > System > About phone > Status > IMEI

● Settings > About Device > Status > IMEI

Проверка на IMEI номер за модели Huawei и Samsung.

Официалният уебсайт на Huawei предлага четири метода, чрез които потребителите на смартфони могат да намерят IMEI номера  на телефона:

  1. Въведи комбинацията *#06# на клавиатурата на телефона си.
  2. Ако  устройството е включено, всичко, което трябва да направиш, е да отидеш в „Settings“, след това да влезеш в секцията „About“ 
  3. Провери IMEI номер на етикета на гърба на телефона, ако може да му се свали задният капак.
  4. Провери серийния номер на устройството върху опаковката на продукта, т.е. върху кутията, в която е бил закупен.

A white box with a barcode on it

Description automatically generated with medium confidence

Проверката на IMEI номера за телефоните Samsung може да се извърши като се следват същите стъпки, както за телефоните Huawei. Освен това, от Samsung предлагат да потърсите IMEI и SNR номера на телефона на фактурата за закупуване на устройството, която е издадена от търговеца. 

Sign up for the latest updates

Проверка на черен списък за IMEI номера и телефони втора употреба.

Конкуренцията между компаниите в индустрията за мобилни телефони се засили през последните години. Производителите,  които са се утвърдили на пазара, ни обещават все по-забележителни нови модели, които ни изненадват с качество и иновации. Всички обаче знаем, че често не разполагаме с бюджета, необходим за закупуването на скоро появил се на пазара телефон, поради което е добре да обмислиш възможността за закупуване на употребяван телефон, който се предлага на значително по-добра цена.

Ще срещнеш оферти за телефони втора употреба, които трудно ще може да подминеш поради факта, че са на достъпни цени, но трябва да имаш предвид нещо много важно. Това, което трябва да знаеш, е дали телефонът, който си решил да вземеш, е в така наречения "черен списък" (blacklist) с телефони. Начинът, по който може да провериш това, е чрез проверка на IMEI blacklist check.

Какво означава черен списък с IMEI?

Черният списък (blacklist) с IMEI номера е база данни, чрез която можеш да идентифицираш дали дадено мобилно устройство е докладвано като изгубено, откраднато или като произхождащо от измама (напр. неплащане на абонамент или вноски). Ето защо, ако решиш да закупиш телефон, особено втора употреба, ще трябва да разбереш какъв е статусът на този телефон. За целта, трябва да влезеш на imei.info, платформа, базирана на един от най-големите центрове за техническа помощ и  информация за IMEI номера и проверка на IMEI номера.

Телефонът може да бъде вписан в този черен списък, ако потребителят му не изпълнява задълженията си, предвидени в договор, сключен между мобилния оператор и съответното лице.

Черният списък съдържа и IMEI номерата на телефоните, които принадлежат на хора, които не са спазили условията, наложени в договорите за покупка на телефон, като например  многократно неплащане на фактури и др. Повечето компании в телекомуникационната индустрия си предоставят взаимно  така наречените „черни списъци” , така че, ако дадено  лице реши да се прехвърли към друга мобилна мрежа, то няма да може да използва телефона при тях.

A close-up of a product label

Description automatically generated with low confidence

5 примера за сайтове, където можете да проверите IMEI номера безплатно.

IMEI номер на телефона може да се провери безплатно и на следните сайтове:

imei.info

imei24.com

eimei24.com

www.imeipro.info

www.iphoneox.com

Sign up for the latest updates

Защо IMEI номерът  на телефона е важен?

Видяхме, че  всеки телефон притежава IMEI номер, т.е. уникален код, специфичен само за това устройство, което позволява на всеки  купувач на употребяван телефон да провери дали телефонът е докладван като произхождащ от измама или неговата държава произход,освен това  да провери  какъв е моделът на телефона и други важни подробности за същия. IMEI номерът  е създаден основно, за да могат мобилните телефони да бъдат лесно идентифицирани във всеки един етап от живота им.

Но нещата могат да бъдат по-лесни, отколкото можеш да си представиш. Ако решиш да смениш телефона си, може уверено да се обърнеш към Flip.bg, където имаш на разположение реновирани телефони с 24 месеца гаранция.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates