Предимства и недостатъци на всеки тип калъф за телефон

Предимства и недостатъци на всеки тип калъф за телефон

Публикувани от Fadia Hirtan
на 18.04.2023

Новият калъф за телефон на приятели и колеги често е пораждал интерес във вас сте се заглеждали, всеки в търсене на най-добрият такъв, който ще го предпази от надраскване или счупване, но в същото време ще бъде лек и удобен.

Телефоните са изключително необходими в наши дни и един инцидент, който може да доведе до счупен дисплей или понякога до по-сериозни повреди по устройството се превръща в истински кошмар. Голяма част от телефоните, които са на пазара са направени от стъклени корпуси, както например е iPhone 13, и това не ни дава спокойствието да ги оставим незащитени, въпреки че производителят ни е уверил, че са много издръжливи. 

Какви са типовете калъфи за телефон? Как да изберете най-добрият за вас?

Важно е да отбележим, че за съжаление не съществува „най-добър“ материал и конкретен калъф, за който всеки единодушно ще се съгласи, че е такъв. Всеки има лични  предпочитания и търси специфични характеристики на калъфа за телефона си.

Ако сте родител на малко дете може би ще изберете калъф с максимална защита, а ако търсите калъф за служебния си телефон, вероятно важно за вас ще е дизайна, който трябва да бъде стилен и изискан. 

Нека да разгледаме подробно материалите от които са направени калъфите за телефоните и отбележим предимствата и недостатъците на всички типове.  

Пластмасови калъфи за телефон

Вероятно сте притежавали или дори в този момент четете тази статия от телефон с такъв калъф. Това е така, защото тези калъфи за телефони са достъпни, с красиви и оригинални дизайни и цветове. Пластмасовите кейсове за телефони са направени от PC (поликарбонат), който е здрав вид пластмаса и се е използвал основно за изработка на защитни „стъкла“, но поради лесната си и бърза обработка се налага, като основен материал в много различни стоки.

Sign up for the latest updates

Предимствата на пластмасовите калъфи:

✔ Достъпна цена в сравнение с другите разновидности на калъфи за телефон.

✔ Контрол в ръката. Материалът, от който са изработени предоставя добро сцепление с ръката и намалява риска от изплъзване и евентуално изтърване на телефона.

✔ Красиви, атрактивни цветове и дизайни

✔ Лек. Ако сте от хората, които държат телефона си в ръката почти постоянно, това предимство е важно за вас.

Недостатъци:

✔ Не е екосъобразен продукт.

✔ Ниска до средна защита на устройството.

Ако търсите калъф за телефон, който е на достъпна цена и предпочитате често да го сменяте, защото дизайнът и разнообразието са важни за вас, може би пластмасовият калъф за телефон е най-добрият избор.

Калъф от изкуствена или естествена кожа

Кожените калъфи, без значение дали става дума за естествена или изкуствена кожа, са елегантни, често се предлагат с допълнителна опция за държач на карти и документи. Усещането при допир е изключително приятно и предоставя по-голяма сигурност срещу изплъзване от ръката. 

Предимствата на кожените калъфи за телефон:

✔ Стилен и елегантен дизайн.

✔ Удобен и приятен при допир.

✔ Контрол в ръката.

Sign up for the latest updates

Недостатъци:

✔ По-висока цена особено, ако е калъф за телефон от естествена кожа.

✔ Средна издръжливост при изпускане на телефона.

Перфектният избор за калъф от изкуствена или естествена кожа е, ако търсите стилен и класически вид на вашият телефон

Силиконов калъф за телефон

Силиконът е мек и гъвкав материал и някои хора го смятат за по-безопасна алтернатива на пластмасата. Често те са прозрачни или с добавени нюанси, но отново с определено ниво на прозрачност. А, ето и техните предимства и недостатъци:

Предимства на силиконови калъфи:

✔ Достъпни цени. Малко по-скъпи от пластмасовите калъфи, но отново в много добър ценови интервал за калъф на телефон.

✔ Дизайн и цветове. 

✔ Контрол в ръката. Силиконът предоставя по-голямо сцепление с ръката и така рискът от изтърване е значително по-малък.

Sign up for the latest updates

Недостатъци:

Не е лесен за почистване.

✔ Трудно се изкарва и вкарва от джоб поради по-голямото си сцепление.

Ако се привърженик на разнообразието в дизайна и цвета на калъфа и рядко държите телефона си в джоба на дънките например, то може би силиконовия калъф ще е перфектният избора за вас. 

Карбонови калъфи за телефон (въглеродни влакна)

Карбоновият материал е изключително здрав и с високо ниво на съпротива при усукване и натиск, но и е много лек. Обикновено се използва в самолетостроенето, космонавтиката, но също така и в автомобилната индустрия поради изключителните си качества.

Предимства на карбоновите калъфи:

✔ Издръжлив. Няма да промени цвета и качествата си с времето. 

✔ Висока защита на устройството

✔ Лек. Едва ли ще усетите разлика в тежестта на вашият телефон с и без калъф.

✔ Атрактивен. Специфичният сиво-черен дизайн на карбона привлича погледите.

Sign up for the latest updates

Недостатъци:

✔ Висока цена в сравнение с другите материали за изработка на кейсове.

✔ Не се предлага в разнообразие от цветове.

Търсите калъф, който има футуристичен вид и е по-здрав от стомана, не утежнява телефона, то тогава карбоновият калъф за телефон е най-подходящият за вас.

Дървени калъфи за телефон

Възможно е да срещнете на пазара калъфи, които са изработени от метал или дърво, въпреки че не са толкова популярни като другите видове материали използвани за производство на кейсове.

Много производители на дървени калъфи за телефони се специализират в изработката от бамбук, тъй като той се счита за екосъобразен материал. Тези калъфи са чудесно решение, ако желаете да персонализирате калъфа си чрез гравиране. 

Предимствата на дървени калъфи за телефон:

✔ Екосъобразен продукт.

✔ Възможност за персонализиране.

✔ Удобен и с голямо сцепление в ръката.

Sign up for the latest updates

Недостатъци:

✔ Не предоставя голяма защита на телефона.

✔ Трудно откриваеми на пазара.

✔ По-висока цена.

Метални калъфи за телефон

Алуминият вероятно е най-често използваният метал в калъфите за телефони, въпреки че можете да намерите такива, направени от титан, месинг или дори благородни метали като злато. Металните калъфи могат да предпазят телефона ви от падане и надраскване. Този тип калъфи обаче са много по-тежки в сравнение с другите материали, а и металът може да повлияе при безжичното зареждане на телефона, поради свойствата си за магнитно екраниране.

Предимства на металните калъфи за телефон:

✔ Издръжлив и предлага висока защита на устройството.

Модерен и елегантен дизайн.

Sign up for the latest updates

Недостатъци:

✔ Може да повлияе на сигнала на мобилния телефон.

✔ По-висока цена в сравнение с другите калъфи за телефон.

✔ Лесно се изплъзва от ръката.

Тези от вас, които искат да покажат оригиналност, да имат висока защита на устройството е добре да се доверят на металния калъф за телефона си. 

Производителите на телефони се опитват да ни убедят, че предлагат телефони с висока защита на корпуса и екрана при изтърване или надрастване, но ако притежавате по-висок клас смартфон, какъвто е модела на Apple iPhone 13 Max Pro или Samsung Galaxy S22 Ultra едва ли ще оставите съдбата на телефона си само на уверенията на производителите за издръжливостта им. 

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала при избора на най-подходящия калъф за телефон и ще се радваме, ако ни оставите един „like“ чрез сърчицето по-долу.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates