Как се подслушват телефони?

Как се подслушват телефони?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 23.03.2023

Ако се притеснявате, че хакер, работодател, родител или дори държавно лице може да подслушва телефона ви означава, че сте попаднали на правилното място. Добре е да знаете, че независимо дали става дума за мобилни или стационарни телефони, вашите разговори могат да бъдат прихванати, но само при специални условия.

Тук ще научите всичко, което трябва да знаете за подслушването и как може да бъде извършено.

Освен това в следващите редове ще ви опишем как да разберете дали телефонът ви се подслушва и кои са признаците, които трябва да ви алармират, но и какво трябва да направите, за да контролирате ситуацията.

Ето какво ще научите от тази статия:

Подслушване – как някой може да слуша телефона ви?

Какво можете да направите, за да избегнете да бъде подслушван телефона ви?

Три знака, които могат да ви подскажат, че телефонът ви е бил подслушван.

Какво правите, ако телефонът ви е подслушван?

Кои телефони не могат да бъдат подслушвани?

Подслушване – как някой може да слуша телефона ви?

Когато използвате мобилен телефон, очаквате вашите съобщения или обаждания да бъдат поверителни. С усещането сте, че имате пълен контрол над разговорите си, но може и да грешите.

Има няколко метода, чрез които някой може да прихване вашите обаждания и съобщения. Освен това чрез определени методи съществува риск файловете на телефона ви да попаднат в ръцете на хакери.

Най-известният метод, чрез който някой може да прихване обаждания е чрез KNOB (Key Negotiation Of Bluetooth) атака, тоест свързване с вашия телефон чрез Bluetooth. Ето защо е препоръчително да изключите тази функция на телефона си, когато не я използвате.

За съжаление атаките KNOB са само върхът на айсберга, когато става въпрос за методите за подслушване. Съществуват много други начини, по които хакерите могат да шпионират телефона ви, получат достъп до камерата, снимките, файловете, контактите и разбира се, обажданията и съобщенията, които правите или получавате.

Най-известните от тях са:

Публични Wi-Fi мрежи

Подобно на Bluetooth, Wi-Fi е безжична технология за пренос на данни. Начинът, по който Wi-Fi работи е различен, но хакерите могат да го използват за да стартират същия вид атаки.

Хакерите могат да направят това, като получат неоторизиран достъп до уязвими мрежи или създадат обществена Wi-Fi гореща точка с единственото намерение да хакнат мобилни устройства и лаптопи, които се свързват към тази мрежа. Този тип атака е била използвана в миналото насочена към бизнесмени, използващи Wi-Fi във фоайетата на хотелите.

Неоторизирани/ непоискани прикачени файлове, сайтове или приложения

Чрез неоторизирани приложения, прикачени файлове към имейли и подозрителни уебсайтове, хакерите могат да инсталират зловреден софтуер на телефон, чрез който ще шпионират всичко което прави потребителят. Зловреден софтуер за Android RedDrop, например, може да открадне снимки, файлове и информация за устройството на жертвата, както и да подслушва разговори. Може също така да изпраща SMS до номер с премиум тарифа. Хакерите могат да използват зловреден софтуер (malware), за да прихванат всичко на телефона ви, от камерата до всичко което пишете и изпращате.

Подслушвателни устройства

Чудите се дали има устройства за подслушване, каквито сте виждали само по филмите? Да има много устройства, които могат да се използват за прихващане на данни от мобилни телефони и стартиране на атаки, предназначени да спрат извършването на обаждания.

IMSI прихващачите като StingRay обикновено се използват от правоимащите органи, но могат да бъдат закупени и на черния пазар. Един от начините по който работят, е като действат като фалшива клетъчна кула, към която всички телефони в определен радиус ще се свързват автоматично.

SIM клониране

С помоща на клонирането на SIM карта хакерите могат да виждат всички текстови съобщения, да изпращат свои собствени съобщения и да слушат разговори, направени чрез тази карта/ телефонен номер. SIM картите могат да бъдат клонирани по много начини. Някои от тях изискват физически достъп до SIM картата на жертвата, но това може да се направи и от разстояние.

Какво можете да направите, за да избегнете подслушване на телефона си?

Единственият 100% сигурен начин да разберете, че телефонът ви не се подслушва е... изобщо да нямате телефон. Тъй като този метод е драстичен и не е възможен в днешни времена ние ви представяме някои методи с които можете да намалите риска да бъдете шпионирани чрез телефона:

  • изтегляйте приложения само от достоверени източници (от Google Play при SamsungApp Gallery ако имате по-нов Huawei или от App Store ако използвате iPhone);
  • внимавайте какво приемате (Accept), когато инсталирате ново приложение на телефона си (когато например приложение за редактиране на снимки поиска достъп до вашия микрофон може би е добра идея да използвате друго такова);
  • купувайте телефони само от сигурни източници;
  • уверете се, че сте активирали всички функции за сигурност на телефона си;
  • изключете Bluetooth, когато не се използва;
  • избягвайте свързване към обществени Wi-Fi мрежи;
  • активиране на вписване в две стъпки за всички акаунти;
  • не посещавайте подозрителни сайтове и не изтегляйте прикачени файлове от странни източници на телефона си за да избегнете фишинг (атака phishing).

Три знака, които могат да ви подскажат, че телефонът ви е бил подслушван

Случвало ли ви се по средата на телефонно обаждане да чуете странен звукподобен на звука, който стационарен приемник издава, когато е вдигната слушалка? Може би сте чували, че има връзка между подслушваните телефони и тогава се издава  специфично ехо? Навярно ви се е случвало да чуете статичен шум или щракащ звук по време на разговора?

Ако е така, знайте, че не сте единственият, който е минал през това. Мнозина се притесняват, че тези странни звуци може да означават, че някой слуша телефона им. Не твърдим, че не е възможно, но преди да се притесните, трябва да знаете нещо важно. Напълно възможно е тези звуци да идват от други източници, като например нестабилна телефонна мрежова връзка. Така че не е задължително някой да подслушва телефона ви.

Въпреки това, звуците, които сте забелязали също могат да са предупреждение, че телефонът ви се подслушва. Ето още признаци, които могат да ви накарат да се замислите за това:

Батерията не издържа толкова дълго

Ако сте свикнали батерията на телефона ви да издържа доста дълго време и рязко тя вече не може да поддържа същите си нива е възможно устройство да има инсталирана програма, която подлушва вашите разговори.

Имайте предвид обаче, че ако телефонът ви е на повече от година, батерията му може да е загубила капацитета си. Особено ако не сте обърнали много внимание на препоръките на производителите как правилно да зареждате телефон.

Прегледайте активността, която сте имали на телефона си напоследък. Бил ли е оставен  да се зарежда за по-кратко? Налагало ли се е да се обаждате на повече хора от обикновено или да прекарвате повече часове онлайн? В случай, че е така, това може да е причината батерията на телефона ви да се изтощава по-бързо от обикновено, а не че устройството е възможно да е подслушвано.

Получавате странни съобщения

Ако получавате текстови съобщения, които нямат никакъв смисъл, съдържащи произволни цифри и букви е възможно да имате инсталиран софтуер на устройството си, който прихваща вашите разговори.

Феноменът на получаване на поредица от букви и цифри се случва, защото някои хакерски приложения получават своите команди чрез криптирани SMS съобщения.

Телефонът изпълнява команди, които не сте му задавали

Ако забележите активност на екрана на телефона си, когато не го използвате е  много възможно някой от разстояние да го шпионира с програма, инсталирана на устройството ви. А може би просто сте хванали вирус, който има достъп до файловете на операционната система на телефона.

Какво правите, ако телефонът ви е подслушван?

Първото нещо, което може да направите ако подозирате, че телефонът ви е бил подслушван е да превключите устройството си в самолетен режим, така ще прекратите всяка връзка, която може да има с подслушващите.

Влезте в Настройки (Settings), където можете да разгледате всички ваши приложения и да видите дали ще забележете някое, което не ви изглежда познато. Твърде възможно е да сте влезли в контакт с вирус (зловреден софтуер/ malware), който е инсталирал приложение за проследяване на вашия телефон.

Ако намерите приложение за което нямате спомен да сте инсталирали на телефона си е необходимо да го деинсталирайте. Не забравяйте да натиснете Delete Cache и Delete Data. След това направете фабрично нулиране на устройството, но след като се уверите, че последното архивиране на телефона е направено наскоро, за да не изгубите нищо като  контакти, данни, снимки или видео.

След като направите всичко това, телефонът ви трябва да е напълно чист от зловредни атаки.

Кои телефони не могат да се подслушват?

Без съмнение ще намерите всякакви препоръки онлайн, когато търсите повече информация за телефони, които не могат да бъдат подслушвани. Истината е, че тези устройства не съществуват, за това ви съветваме да не се предоверявате за да не попаднете в капана на определени търговци, които твърдят, че ви продават телефон, който не може да се слуша.

Това дефиниране на телефони, които не могат да се подслушват е просто формулировка, предназначена да привлече продажби, тъй като не можем дори да го определим, като маркетинг идея.

Телефони, които не могат да се подслушват, не съществуват.

В случай, че не сте изтегляли съмнителни приложения, не сте влизали в ненадеждни сайтове, не сте отваряли странни имейли или ако не сте издирван от полицията, нямате причина да смятате, че телефонът ви се подслушва.

Ако обаче подозирате, че това е възможно, просто изключването му е достатъчно, за да сте сигурни, че устройството вече не може да бъде прихванато.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates