Скрит номер – всичко, което трябва да знаете за обажданията от скрити номера

Скрит номер – всичко, което трябва да знаете за обажданията от скрити номера

Публикувани от Fadia Hirtan
на 23.03.2023

Когато позвъни телефона веднага го грабвате, за да разберете кой ви търси, но ако на дисплея видите, че повикването е от скрит номер, това или ще провокира любопитство да разберете кой ви търси, като отговорите или в другия случай това ще ви притесни и игнорирате повикването. Във втората ситуация ще останете с озадачаването и поставянето на въпроса  „Кой ми звъни от скрит номер?“

 Скрит номер е този, който прикрива информацията за телефонният номер на обаждащия се. Когато получите повикване от скрит номер, на екрана си може да видите едно от следните съобщения, но те означават едно и също.

  • Blocked (Блокиран)
  • Private Caller (Скрит обаждащ се)
  • No Caller ID (Няма идентификация на обаждащия се)
  • Restricted  (Ограничен)
  • Unknown  (Неизвестен)

Решихме да ви помогнем с отговорите на най-често задаваните въпроси относно повикванията от скрит номер. Ето какво сме ви подготвили в тази статия:

  • Как да разбера кой ми се обажда от скрит номер?
  • Приложения, които показват кой звъни от скрит номер – работят ли или не?
  • Как да се обадя от скрит номер?
  • Блокиране на телефонен номер – как да избегнем неудобството?
  • Какво да правите, ако ви заплашват от скрит номер?
  • За какво са полезни обажданията от скрит номер? 

Как да разбера кой ми се обажда от скрит номер?

Тези които предпочитат да се обадят от скрит номер могат да бъдат разделени на няколко категории.

На първо място можем да говорим за хората, които ви познават и искат да ви изненадат или например да ви направят забавна шега за 1 април. Тази категория на обаждащи се от скрит номер е напълно безобидна и може дори да ви направят деня много по-вълнуващ.

В категорията от познатите които ви се обаждат от скрит номер обаче могат да бъдат и лица от бивши връзки или стари бизнес партньори, с които сте приключили взаимоотношенията си по не най-добрият начин. Разговори с такива лица вероятно не могат да направят денят ви по-хубав. 

Също така съществува и категорията на недобронамерени обаждания от скрит номер, които са с цел измама. Лица, които твърдят, че се нуждаят от личните ви данни или достъп до различни платформи, които използвате, дори могат да поискат пари, позовавайки се на всякакви видове от сценарии, за които сме сигурни, че сте чували.

Приложения, които показват кой ви звъни от скрит номер – работят ли или не?

Начинът по който можете да разберете от кого е входящото повикване от скрит номер е да отговорите на обаждането. Съществуват много реклами за различни безплатни приложения, които обещават да разкрият кой е действителния номер на обаждащия се, но не намерихме такива, които го наистина го правят. А може би не сме имали късмета да попаднем на работещи такива.

В случай, че използвате някое, което може да препоръчате, нямаме търпение да го тестваме и ще се радваме, ако ни напишете името на това приложение по долу в коментар!

Приложенията, които тествахме само получават голямо количество лични данни от потребителите, като телефонен номер, списък с контакти, дата на раждане или имейл адрес.  TrueCaller и CallApp са най-популярните приложения, които са част от дълъг списък на които попаднахме онлайн, но нито едно не може да разкрие кой е обаждащият се от скрит номер. 

Инсталирахме и тествахме приложенията, но бяхме разочаровани, понеже не ни помогнаха. Поне не и в безплатната им версия.

Важно е да се спомене, че тези приложения са остарели, което означава, че вече не са ефективно решение за разкриване на скрити номера. Тези приложения събират лични данни въпреки законите за GDPR.

Точно поради тази причина ви препоръчваме да не разчитате на тях.

Как да се обадя от скрит номер?

Ако искате да се обадите от скрит номер, вече можете да използвате познатият код #31# преди да наберете телефонния номер, на който искате да се обадите. По-конкретно, ако искате да се обадите на 0880.00.00.00  ще трябва да напишете #31#0880000000.

Този код е валиден, както за България, но също така и за:

  • Америка
  • Австралия
  • Албания
  • аржентински
  • Румъния
  • Дания
  • Канада
  • Франция
  • Германия
  • Гърция
  • Индия
  • Израел
  • Италия
  • Холандия
  • Южна Африка
  • Испания
  • Швеция
  • Швейцария

Условието този код да работи е да използвате предплатена карта или абонамент от тези държави.

Блокиране на телефонен номер – как да избегнем неудобството?

Ако искате да ограничите обаждания от скрит номер дори от лица, които познавате, всичко необходимо, което трябва да направите е да отидете в настройките на телефона си. По този начин ще блокирате и входящите обаждания от телефонни номера, които не сте вписали в списъка си с контакти.

С други думи, ще се отървете от обажданията на различни търговци, които все още разчитат на този метод за намиране на нови клиенти.

Всичко, което трябва да направите за да блокирате номер е да влезете в приложението за обаждания, което е инсталирано на всеки телефон. След това изберете настройки, чрез трите точки или линии вдясно, нагоре и след това потърсете функцията за блокиране на скрити или неизвестни номера (Block unknown/private numbers) чрез  менюто което ще се отвори. Може да видите на изображението по-долу.

Избирайки тази опция ще избегнете лошите шеги, но също така и от телемаркетинги, различни измами и не на последно място от хора, чиито обаждания вече не желаете. Независимо дали използвате iPhone или устройство с Android може да прибегнете към тази настройка, която ще ви спести нерви или много безпокойство само чрез няколко кликвания.

Какво да правите ако ви заплашат от скрит номер?

Ситуациите когато получавате заплахи от скрит номер са колкото неприятни, толкова и чести.

Не е нужно да сте се скарали с някого за да бъдете подложени на стреса от обаждания от скрит номер в които да ви заплашват. Както споменахме по-горе, недобронамерените лица могат да използват всякакви методи.

Ако получавате обаждания от скрит номер, които ви карат да се чувствате застрашени, единственото ефективно решение, което трябва да направите е да се обърнете към полицията. Всички данни за обажданията извършвани чрез предплатена карта или абонамент са достъпни от мобилните оператори, а те нямат право да ви предоставят тази информация.

Властите са тези, които могат законно да поискат подробности за самоличността на лицето, което е направило обаждане чрез скрит номер.

Така че, ако не искате да използвате функцията за блокиране на обаждания от телефони, които не са част от списъка ви с контакти, включително тези, направени от скрити номера най-добре би било да се свържете с полицията.

Служителите на реда могат да разпоредят назначаването на проверка в която да бъдат извършени строги разследвания за да се идентифицира мистериозният обаждащ, който ви безпокои. Вероятно самоличността му няма да ви бъде разкрита, но ще бъдат предприети правни действия в случай на тормоз или заплахи, ако твърденията ви се потвърдят.

За какво са полезни обажданията от скрит номер?

Добре е да разгледаме как може да ни помогне опцията за скриване на телефонен номер при обаждане. 

Например, ако сте семеен лекар и искате да се свържете с пациентите си, може би е добра идея да им се обадите от скрит номер. Така ще запазите в тайна телефонният си номер и няма да бъдете обезпокоявани посред нощ с обаждания от пациенти искащи безплатни консултации.

Обажданията от скрит номер също могат да бъдат полезни поради същите причини като посочената по-горе, ако работите като доставчик.

Или може би искате да купите нещо онлайн и се обаждате на продавача, за да научите повече информация за съответния продукт? Определено не искате да получавате обратни обаждания от него след като вече сте си набавили необходимата информация, която ви интересува. За да избегнете възможни нежелани търговски обаждания или тормоз, най-доброто решение би било да се обадите на продавача използвайки функцията за обаждане от скрит номер.

В случай, че искате да избегнете излишни проблеми, които евентуално може да имате при закупуването на телефон втора употреба и желаете да се обаждате от скрит номер при контакт с продавача може да се обърнете към Flip.bg.

Уверяваме ви, че ще направим за вас всичко онлайн, прозрачно, възможно най-бързо и лесно за да можете да се насладите на новия си реновиран телефон най-много до два работни дни след регистрацията на поръчка. Освен това ще ви предложим БЕЗПЛАТНА доставка и проверка на пратката при доставка, както и 12 месеца гаранция на устройството от датата на получаване на пратката.

Ако сте харесали тази статия и информацията, която ви предоставихме е била полезна за вас ще ви очакваме на нашият блог Flip.bg, където ще намерите много други интересни статии за  телефони.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates