Обаждане на изчакване. Как да активирате функцията и какви предимства предлага?

Обаждане на изчакване. Как да активирате функцията и какви предимства предлага?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 10.02.2023

Вие сте много зает човек, който използва телефона си за десетки разговори всеки ден? Функцията за изчакване на повикване е създадена точно за вас и ще направи денят ви много по-приятен. Използвайки я няма да пропуснете обаждане и винаги ще знаете кой се опитва да се свърже с вас, дори ако провеждате друг разговор.

Какво точно представлява функцията за изчакване на повикване, как да я активирате на телефона си, но и най-вече какви ползи ще получите, може разберете в тази статия.

Какво означава чакащо повикване?

Изчакващото повикване е функция, която притежават всички смартфони, независимо от модела или производителя. Тя ви позволява да отговорите или отхвърлите второ повикване, като същевременно поддържате първия телефонен разговор активен.

С други думи, активирането на чакащото повикване е като да имате собствен секретар, който използва две линии, за да обработва вашите повиквания.

Какво представлява функцията за изчакване на повикване?

Функцията за чакащо повикване ще ви уведоми, когато втори обаждащ се иска да се свърже с вас. Ако чуете звуков сигнал на телефона си по време на разговор, можете да видите кой се обажда на другата линия, поглеждайки към екрана на телефона си или на смарт часовника (smartwatch) си, ако използвате такъв.

В този момент ще имате няколко възможности:

  • може да прекратите текущия разговор, за да поемете задържания;
  • може да поставите първия обаждащ се на изчакване (Hold), за да отговорите на втория;
  • може да поддържате текущия разговор активен и да откажете второто обаждане и да му изпратите предварително зададено съобщение (напр. “Не мога да говоря, ще се обадя по-късно”);
  • може да превключвате между двата разговора, като ги поставяте на изчакване на определени интервали;
  • може да създадете конферентен разговор с двамата обаждащи се по двете линии.

Ако изберете да задържите (Hold) първия обаждащ се, той ще остане на изчакване, докато не решите да се върнете към този разговор. Освен това с изчакващото повикване можете да жонглирате между повикванията. Бъдете сигурни, че двамата обаждащи се не могат да се чуят или да комуникират по какъвто и да е начин. Винаги може да решите да „слеете“ двата разговора в един, тоест да направите конферентен разговор.

Добре е да знаете, че винаги можете да отмените функцията за изчакване на повикване и няма да сте прекъсвани по време на важен разговор. Ако чакащото повикване е деактивирано, обаждащите се ще чуят сигнал за заето или ще бъдат насочени директно към гласова поща, в зависимост от настройките на вашия телефон.

Важно е да знаете, че функцията за изчакване на повикване е валидна само за две входящи повиквания. Трети повикващ ще чуе сигнал заето, ще бъде препратен към гласова поща или ще бъде пренасочен към опцията, която сте посочили в настройките на телефона си. 

Sign up for the latest updates

Как да активирам функцията за изчакване на повикване?

Независимо от телефона който използвате, функцията за повикване на изчакване  може да се активира много лесно. Ето как да го направите:

Samsung/Android чакащ разговор

Ако използвате телефон Samsung или друго устройство с Android, отворете приложението за обаждания на смартфона си. Кликнете върху трите точки горе в дясно, след което следвайте стъпките:

  • Настройки (Settings) -> Допълнителни услуги (Supplementary services) -> Чакащо повикване (Call waiting) -> активирайте бутона.

Веднага след като активирате изчакване на повикване на Samsung или Android, телефонът ви е готов да координира две повиквания наведнъж.

Чакащо обаждане от iPhone

Ако предпочитате телефоните на Apple и искате да активирате изчакващото повикване на вашия iPhone, трябва да отворите Настройки (Settings) и да следвате стъпките по-долу:

  • Телефон (Phone) -> Чакащо повикване (Call waiting) -> активирайте бутона.

Sign up for the latest updates

Чакащо повикване в зависимост от мрежата

Ако сте любопитни да научите как да активирате функцията за изчакване на повикване на A1, изчакващо повикване на Yettel или изчакващо повикване Vivacom е важно да знаете, че начинът е един и същ, независимо от мрежата, която сте избрали да използвате.

Важно е да запомните, че когато активирате абонамент или прехвърлите номера си към нова мрежа, гласовата поща ще бъде активирана по подразбиране. Това означава, че всеки път, когато получите второ обаждане, докато сте ангажирани с първи разговор, второто обаждане автоматично ще бъде пренасочено към гласова поща.

Ако искате да деактивирате тази функция и да преминете към изчакване на повикване е необходимо да следвате инструкциите в зависимост от вашият мобилен оператор.

След това остава на направите настройките описани по-горе в зависимост от телефона, който използвате и така вече може да се наслаждавате на две линии едновременно. Ето предимствата, които ще имате.

Предимства от активирането на изчакване на повикване

  • не пропускате нито едно важно обаждане – с активна функция за изчакване на повикване ще бъдете уведомени с дискретно „бипкане“, че имате входящо второ повикване;
  • гъвкавост – ще можете да приемате нови обаждания или да ги отхвърляте без да прекратявате разговора,  който вече сте започнали да провеждате;
  • новите обаждащи се няма да чуят сигнал заето, дори ако участвате в друг разговор.

Друго което можем да добавим за функцията за изчакване на повикване е, че човекът, който се опитва да се свърже с вас докато сте ангажирани с друг разговор, няма да знае, че обаждането му е задържано. Той може да разбере само ако погледне екрана на телефона веднага щом ви набере, защото на дисплея на телефона му ще се появи съобщение (Call is waiting), което ще изчезне само след секунда след свързването.

Ако тази статия ви е била полезна може да я споделете за да знаят и вашите приятели колко е лесно да активирате функцията за изчакване на повикване.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates