Нямаш сигнал на телефона си? 4 метода, чрез които може да имаш по-добър сигнал на твоя телефон.

Нямаш сигнал на телефона си? 4 метода, чрез които може да имаш по-добър сигнал на твоя телефон.

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

„Чуваш ли ме сега? A сега?" са реплики, които всеки от нас е произнасял поне веднъж, опитвайки се да проведе телефонен разговор в район със слаб сигнал.


 

Независимо дали говорим за офис сграда, планински район, много пренаселен район или дори когато си вкъщи, слабият сигнал на телефона може да бъде неприятен. Да нямаш обхват на телефона си обезсмисля притежаването  на такъв, без значение дали държиш в ръката си iPhone 14 или по-стария iPhone 8. Особено опасна обаче може да бъде  ситуацията  когато оставаш без сигнал,трябва да потърсиш помощ и не можеш да се свържеш с близките си.


 

               Затова в тази статия се заемаме да обясним какво точно се случва, когато нямаш сигнал на телефона и какво може да направиш, за да подобриш обхвата му.

               Ето какво предстои да разбереш:


 

Какъв всъщност е сигналът на телефона?

Защо нямаш сигнал на телефона си?

Защо сигналът на телефона изведнъж се губи?

Защо имаш слаб сигнал на телефона в многолюдни места или в новогодишната нощ?

Какво може да направиш, за да имаш по-добър сигнал на телефона?

Мога ли да се обадя на 112, ако нямам сигнал?

         Какъв всъщност е сигналът на телефона?

Разпознава се като петте (или повече) чертички в горната част на екрана на твоя телефон. Когато тези  пет чертички са налични, твоите разговори могат да се извършват безпроблемно, гласовете на участниците в разговора са ясни и предаването на данни става бързо. Колкото по-малък е техният брой, толкова по-ниско е качеството на твоите разговори. Но какъв точно е сигналът на телефона?


 

              Нашите телефони успяват да комуникират помежду си чрез радио кули, които работят в UHF обхват (свръхвисока честота), който може да варира от 700 до 2600 мегахерца. Разпространението на GSM сигнала обаче зависи от кривината на земята или от препятствията, които вълните могат да срещнат по пътя си. Също толкова важни в това уравнение са и атмосферните условия.


 

        Защо нямаш сигнал на телефона си?


 

Сигналът може да измине около 70 километра от предавателя. Но доставчиците трябва да гарантират, че вълните, излъчвани от една кула, не пречат на тези, предавани от друга. GSM сигналът в крайна сметка се разпространява ефективно на разстояние от приблизително 30 километра, защото ние почти никога не провеждаме разговори на открито поле, а в населени места, където има високи сгради или различни форми на релефа.

Колкото по-далече си от сигнална кула и колкото по-населен е районът, колкото повече се строи и колкото по-лошо е времето, толкова по-слаб ще бъде телефонният ти обхват.


 

           Ето какво друго може да блокира телефонния сигнал:


 

Sign up for the latest updates

Дъжд

           Колкото по-големи и повече са дъждовните капки, толкова по-слаб ще бъде сигналът на телефона. Дъждът или по-скоро водата могат да намалят клетъчния сигнал повече от всяко друго метеорологично явление. Високочестотните дължини на вълните, използвани от телефоните, не могат да се разпространяват през водата. Тъй като водата провежда електричество, тя може да отразява радиовълните. И водната пара може да абсорбира енергията на радиосигналите, като ги  превръща в топлина, точно както това, което се случва в микровълнова фурна.

Мъгла или облаци

          4G технологията, на която всички се радваме днес, работи на честоти под 2000 гигахерца, тоест в самия спектър, където малките водни капчици, които образуват мъглата или облаците, не позволяват на сигнала да премине.


 

Сняг

           Ако говорим за тежък сняг с големи снежинки, той може да пречупи радиовълните, което значително ще намали обхвата на телефона ти.


 

Sign up for the latest updates

Светкавици

           Огромният заряд на мълнията може да причини електрически смущения и да повреди антени, захранващи устройства и друго оборудване за излъчване на сигнал.


 

Вятър

             Вятърът сам по себе си не пречи на радиосигналите, но може да повреди откритите клетъчни кули, електропроводите и свързаното с тях електрическо оборудване.


 

Дървета

             Плътната биомаса на гората съдържа много вода, така че стволовете и листата на дърветата могат да абсорбират радиосигнал. В широколистна гора може  да се радваш на по-добър обхват през зимата, отколкото през лятото, именно защото няма листа и стволовете на дърветата са празни от вода по време на периода за „зимен сън”.


 

Sign up for the latest updates

Сграда

             Сградите, построени върху метални рамки, ще намалят или дори ще елиминират сигнала на телефона. Ето защо, когато се качваш по стълбите или асансьора в сграда, е много вероятно да нямаш обхват на телефона си.


 

         Защо сигналът на телефона изведнъж се губи?

             Загубил ли си внезапно  обхват и вече не можеш да осъществяваш никакви обаждания, налице са  две ситуации, в които може би се намираш.


 

            Възможно е телефонът, който си ползвал до момента, да се е развалил. В този случай отново имаш две възможности. Или занасяш телефона в сервиз, или го връщаш в магазина, от който си го купил, ако устройството е още в гаранция, или си купуваш нов. На Flip.bg реновираните телефони винаги имат примамливи цени, така че е почти невъзможно да не намериш перфектна оферта за твоя бюджет.


 

             Във втората ситуация е възможно SIM картата, която си използвал до момента, да е била демагнетизирана. За да провериш дали това е истинската причина, поради която вече нямаш обхват на телефона си, премести SIM картата  на друго устройство. Ако и на нея нямаш сигнал, трябва да отидеш до офис на A1, Yettel или Vivacom, за да смениш картата си с нова.


 

            Ако не искаш да загубиш контактите, запаметени старата си SIM карта, разбери тук как да прехвърлиш всички номера от телефонния си указател.

          Защо имаш слаб сигнал на телефона в многолюдни места или в новогодишната нощ?

Сигналните антени могат да поддържат ограничен брой потребители, т.е. едновременни връзки. Ако говорим за извънредна ситуация, като футболен мач или концерт, който е събрал няколко хиляди или десетки хиляди хора на стадион, сигналът се споделя между всички, които използват телефоните си, за да проведат видео разговор с близките си или направят live във Facebook.


 

Същото например може да се случи и на Нова година, когато точно след полунощ е много възможно да няма сигнал. Това също е причинено от претоварване на мрежата с хиляди, ако не и десетки хиляди повиквания, извършвани по едно и също време.


 

Sign up for the latest updates

           Какво може да направиш, за да получиш по-добър обхват на телефона си?

Цялата информация, представена по-горе, би ти била безполезна, ако не получиш и някои решения на проблема с липсата на обхват на телефона, нали? В крайна сметка телефон без сигнал губи основната си функция. Ето как можеш да върнеш сигнала на телефона си:


 

Рестартирай телефон;

            Рестартирането на твоето устройство ще нулира всички процеси, които могат да попречат на оптималната работа на телефона ти. Преминаването в самолетен режим за няколко секунди може да има същия ефект.


 

Свали кейса на телефона си;

            Колкото по-дебел или по-твърд е калъфът за телефон, толкова повече може да възпрепятства GSM сигнала. Ако си избрал да предпазиш телефона си от неприятни изтървания и си се спрял на дебел калъф,но се оказва, че нямаш обхват на телеофна, виж дали това не е проблемът. 


 

Sign up for the latest updates

Промени позицията;

             Ако си в сграда, е добре да се приближиш до прозорец. А ако си вкъщи, просто смени позицията си или се премести на друго място, където сигналът може да достигне по-добре до телефона ти. Не забравяй, че дори телата ни могат да пречат на сигналните вълни, така че намери друго място, където можеш тихо да продължиш разговора, който провеждаш.



 

Избери ръчно мрежа

             Този съвет също ще ти свърши чудесна работа, когато нямаш обхват, но също и когато пътуваш в чужбина и имаш проблеми със свързването към мрежа, съвместима с твоя роуминг. Провери в Settings -> Mobile Networks или Network Operators и избери мрежа с по-добър обхват от списъката. Ако е необходимо, рестартирай телефона.


 

             Не забравяй, че често срещаната причина за загуба на GSM сигнал е по-проста за решаване, отколкото си мислиш и че проблемът е причинен от повреда на SIM картата, която използваш на телефона си. Подновяването й ще ти спести стреса и нервите, прекарани в търсене на обхват на телефона ти.



 

          Мога ли да се обадя на 112, ако нямам сигнал?

               Запазих за края на тази статия може би най-важния въпрос, който може да си зададе всеки собственик на телефон - мога ли да се обадя на 112, ако нямам сигнал?. Ето информацията, която се появява на уебсайта на Специалната телекомуникационна служба (STS):


 

               „Ако нямате сигнал в собствената си мрежа, Вашето обаждане ще бъде изпратено към системата 112 от друг телефонен оператор, който има покритие в района. В тези ситуации телефонният оператор няма да предаде телефонния номер на обаждащия се на системата за спешни случаи.


 

Операторът на 112 ще поиска Вашия телефонен номер или друг номер, на който може да се свърже с Вас, за да може да Ви се обади, ако разговорът бъде прекъснат или са необходими допълнителни ориентири, когато екипът пристигне в района на инцидента.


 

В случай, че нито един мобилен оператор няма покритие във Вашия район, Вие ще можете да се обадите на спешни служби само при определени условия, когато в района има wireless мрежа, към която можете да се свържете, имате телефон, съвместим с технологията VoLTE, функцията за Wi-Fi разговори е активирана в менюто на телефона и мрежата, в която е регистрирана SIM картата на Вашия телефон, предлага тази услуга.


 

Важно е да се знае, че за да локализира този тип обаждане, мобилният оператор ще предаде на аварийната система позицията на последната клетка на мобилния телефон, в която е бил регистриран телефонът."


 

             Ако информацията, представена в този материал, ти е помогнала да разбереш защо нямаш сигнал на телефона си, защо обхватът се губи и какво можеш да направиш, за да получиш отново сигнал, може да ни “оставиш” едно сърце по-долу. 💚


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates