Новата функция на Google “Резултати за теб” - всичко, което трябва да знаеш!

Новата функция на Google “Резултати за теб” - всичко, което трябва да знаеш!

Публикувани от Iulia Nicolaie
на 07.09.2023

Колко важно е данните ти да бъдат поверителни? Какви са рисковете, ако твоите лични данни изтекат в интернет пространството и могат да бъдат използвани от недоброжелатели?

В дигиталната ера, в която живеем, и абсолютната доминация на смарт телефоните, като iPhone и Samsung, личните данни станаха по-ценни от всякога. От финансова информация до интимни лични данни, всичко се съхранява онлайн и заплахата от злоупотреба с тези данни е твърде реална! Едно просто търсене може да покаже тревожно количество лична информация, достъпна в интернет, което води до рискове като кражба на самоличност, финансови измами или тормоз.

При такъв реален риск осигуряването на поверителност е от първостепенно значение. Google една от най-използваните търсачки за всякакъв вид информация и тя оповести за нова функция, чрез която се  цели  подобряване  безопасността на потребителската информация. Това е функцията “Results about you” (“Резултати за теб”), която се посрещна от потребителите много добре, но въпреки това Google често е в „окото на бурята”, когато става дума за чувствителната тема относно събиране на лични данни от потребителите.

Какво предоставя новата функция на Google “Results about you” (“Резултати за теб”)?

През 2022 г. Google представи иновативния инструмент, известен като „Резултати за теб“, предназначен да помогне на хората да извлекат личната си информация от резултатите от търсенето в платформата на Google. Като се има предвид огромното количество търсения, извършвани ежедневно в Google, попадането на информация като номера на твоя мобилен телефон или домашния адрес, която е видима за всички, може да ти донесе много стрес и безпокойство. За щастие най-новите подобрения на функцията „Резултати за теб“ опростиха процеса на откриване, когато твоята лична информация се появи при търсене в Google.

В миналото отговорността беше преди всичко твоя  -  по-точно и активно да търсиш и  проследяваш URL адресите на уеб сайтове, хостващи твоите лични данни, и след това да подаваш искане за премахване на всяка информация.

Чрез най-новата актуализация обаче Google направи възможно създаването на известия за случаи, когато твоят имейл адрес, домашен адрес или телефонен номер са открити като резултат в Google.

Как да получиш достъп до “Results about you” („Резултати за теб“)?

Results about you” („Резултати за теб“) е достъпен както през твоя интернет браузър, така и през мобилното приложение. Необходимо е първо да се впишеш в акаунта си в Google или да създадеш такъв. След това просто трябва да посетиш тази страница. Ако използваш приложението за устройства с Android, каквито са телефоните на Samsung, или си потребител на телефон Apple, може да докоснеш иконата на твоя профил и да избереш съответната опция от менюто.

След това ще имаш възможност да откриваш твоята лична информация в тази секция. Тя ще бъде подредена в две категории “Results to review” (“Резултати за преглед”) и “Reviewed” (“Прегледани”). Въведи личните данни, за които искаш да бъдеш уведомен, в случай че се покажат  като резултат в Google, резултатите, съдържащи тази информация, ще се покажат в секцията “Results to review” („Резултати за преглед“). Чрез мобилното приложение може да настроиш „Известия” и така ще бъдеш уведомен моментално, когато нови резултати за открити твои лични данни бъдат засечени  в търсачката.

Първоначално тази обновена функция ще бъде ограничена до САЩ и ще сканира само резултати на английски език. Това означава, че ние, в България, ще трябва да изчакаме малко, за да може също  да се възползваме от тези нови възможности за запазване на личните ни данни.

Sign up for the latest updates

Как да изтриеш от Google Search твоите данни?

Въпреки че функцията  “Results about you” („Резултати за теб“) все още не е налична за България, ти имаш възможност да премахнеш всякаква твоя лична информация, показана в Google Search. За да направиш това, трябва да посетиш тази страница и да следваш стъпките по-долу:

1. Кликни върху синия бутон:  “Стартиране на заявка за премахване”.

2. Отговори на въпроса: “Защо подавате искане за премахването на лично съдържание от Google Търсене?”.

3. Избери отговор: “Съдържанието включва ваша лична информация”. В списъка са посочени и други мотиви, поради които може да изискаш да бъде премахнат резултат в Google Search.

4. Избери държава на пребиваване и натисни бутона: “Напред”.

5. Избери какъв тип е личната информация, която желаеш да бъде премахната. Опциите,предоставени като възможен отговор, са:

· Адрес, телефонен номер и/или имейл адрес;

·Поверителни номера на официални документи за самоличност (например социалноосигурителен или данъчен идентификационен номер, регистрационен номер за жителство или номер на карта за самоличност на постоянно пребиваващо лице);

· Номер на банкова сметка или кредитна карта

· Изображения на саморъчен подпис или на документ за самоличност;

· Поверителни и официални документи с ограничен достъп (например медицински картони);

· Поверителни идентификационни данни за вход.

6. Отговори и на допълнителните въпроси, в зависимост от избрания тип лична информация, която желаеш да премахнеш.

7. Попълни имената си, имейл адреса и държава на пребиваване, за да изпратиш молбата за премахване на информация от Google Search.

8. Въведи URL адреси на конкретното съдържание (може да добавиш до 1000).

9. Посочи използваните думи за търсене, които извеждат резултатите, за които подаваш сигнал.

10. Избери бутона: “Изпращане”.

Във формуляра ще имаш възможност да прикачиш и екранни снимки. Трябва да знаеш, че попълването на този формуляр ще премахне тези резултати само от търсачката на Google, т.е. няма да бъдат откриваеми в Google Search, но ще продължават да бъдат налични в сайта, в който са публикувани и налични.

Функцията “Results about you” („Резултати за теб“) е важна стъпка  за защитата на лична информация онлайн, задължителна във време, в което предоставяме много информация  чрез  различни устройства като телефони и таблети.

Тази нова функция не само дава възможност на хората да поемат и осъществяват контрол върху личната си информация, но също така е в съответствие с по-широката мисия на Google да направи интернет по-безопасно място за всички.

Въпреки че “Results about you” („Резултати за теб“) все още не е налична за България, може да премахваш изтекла лична информация за теб  чрез посочените по-горе стъпки. Просто ще трябва сам да се опитваш да откриваш чрез Google Search къде е публикувана (линк)! ВАЖНО е да се отбележи, че Google само може да премахне резултата при търсене, но информацията все още ще бъде налична в интернет. За да бъде премахната от сайта, на която се намира е необходимо да се свържеш и с притежателя на сайта.

Това е своевременно напомняне, че в нашия свързан и твърде комуникативен  свят предприемането на проактивни мерки за защита на личните ни данни е не само мъдро, но и изключително важно!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates