Кой е изобретил телефона?

Кой е изобретил телефона?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

  Използваме телефони всеки ден и тяхното присъствие в живота ни е станало повече от естествено. Днес сякаш не бихме могли  да си представим как  ще  изглежда един нормален ден без съобщенията, изпращани в реално време, без приложенията за навигация, които използваме почти през цялото време, без да сме свързани с новините, социалните медии или приложенията, които много улесняват нашите дейности.


 

           Но нещата невинаги са били такива. В началото телефоните не са били така достъпни и не всеки е могъл да има достъп до технологията, която по-късно всички ние  приветствахме  и  която, между другото, допуснахме да навлезе във всяка сфера от  нашето съществуване.


 

          Искаш да знаеш за историята на телефона – тогава си   попаднал  на правилното място! В тази статия сме събрали най-интересната информация за това  кога е изобретен телефонът, кой го е направил, как се е появил първият мобилен телефон и кога е направено първото обаждане по мобилен телефон.


 

           Ето какво предстои да научиш:



 

  • Изобретателят на телефона.
  • Изобретателят на мобилния телефон.
  • Кой е изобретил първия смартфон?


 

         Изобретателят на телефона.

             Подобно на много други иновации, идеята за изобретяването на телефона се появява много преди първата му дата. На Антонио Меучи за първи път се приписва идеята за  телефон през 1849 г., последван от Чарлз Бурсеул, който проектира друг модел телефон през 1854 г. Въпреки това, този, който патентова идеята и за когото вероятно си чувал досега, е Александър Греъм Бел, който печели първия патент за това устройство, точно през 1876 г.


 

             Александър  Бел започва изследването си още през 1874 г. и с помощта на някои инвеститори от онова време успява да постави основите на първия телефон. Оттогава нещата започват да се развиват. През 1877/1878 г. е изградена първата телефонна линия, а с това и първата централа. Само три години по-късно 49 000 телефона са работели по целия свят, но разговори са могли да се осъществяват само на къси разстояния.

            Не си мисли обаче, че тези телефони са били форма на лична собственост-  по онова време те са били публични. Освен това, връзката между тях се е осъществявала само с помощта на централи.


 

            До 1900 г. над 600 000 телефона са  регистрирани в телефонната система, изобретена от Бел. Техният брой достига 2,2 милиона до 1905 г. и 5,8 милиона до 1910 г.


 

            По време на Първата световна война правителството на Съединените щати национализира телефонните и телеграфните линии от юни 1918 г. до юли 1919 г., когато след съвместна резолюция на Конгреса, президентът Уилсън издава заповед, с която ги поставя под контрола на пощите на САЩ. Година по-късно системите са   върнати като частна собственост.

           През 60-те години на миналия век е имало над 80 милиона телефонни връзки в САЩ и 160 милиона в света. До 1980 г. в САЩ съществуват над 175 милиона телефонни абонатни линии. През 1993 г. първата мобилна клетъчна мрежа  започва работата си в Орландо, Флорида. До 1995 г.  има 25 милиона абонати на мобилни телефони и този брой  „експлодира” в началото на века, като услугата за мобилни телефони ще замени стационарните за повечето клиенти по света до 2010 г.


 

           Но нека преминем от кратката история на стационарните телефони към нещо по-интересно и заедно да разберем кой е изобретил мобилния телефон и как става възможна първата безжична клетъчна връзка.


 

            Изобретателят на мобилния телефон.

                  Мартин (или Марти) Купър, американски инженер, роден през 1928 г., е този, който заедно с цял екип от специалисти изобретява мобилния телефон. Затова го наричат ​​и „бащата” на мобилния телефон.


 

             Купър се присъединява към американския флот, служейки по време на Корейската война. След войната той е нает от Teletype Corporation, а през 1954 г. започва работа в Motorola. Там Купър работи върху множество проекти, включващи безжични комуникации като първата радиоуправляема светофарна система, която той патентова през 1960 г., и първите преносими полицейски радиостанции, станциите, които все още се използват от органите и днес и които  са  въведени през 1967 г. По-късно той е назначен за вицепрезидент и директор на изследванията и развитието на Motorola.


 

              Мобилните телефони са въведени от Американската телефонна и телеграфна компания (AT&T) през 1946 г. Но най-големият недостатък на мобилните телефони по това време е било ограниченото им покритие. Друга слабост на първоначалните устройства е, че се нуждаели от захранване, което е могло да се осигури само от автомобилни батерии. Следователно, говорим за мобилни телефони за автомобили, а не за класически мобилни телефони.


 

             През 1947 г. инженерите на AT&T Bell Laboratories W. Rae Young и Douglas H. Ring демонстрират, че повече потребители на мобилни телефони могат да бъдат добавени към мрежата чрез разбиване на голяма област на много по-малки клетки. Въпреки това,покритието, необходимо за това, не е било налично по това време заради липсата на технология.


 

             През 1968 г. Федералната комисия по комуникациите на САЩ  поискала от AT&T план за използване на част от телевизионния обхват UHF (свръхвисока честота). След това AT&T предложил клетъчна архитектура, за да разшири своята услуга за автомобилни телефони.


 

             Кошмарът на Motorola е  AT&T да има монопол върху мобилните телефони, което  щяло да я извади от бизнеса. Именно затова Купър спешно е назначен да ръководи проекта за разработване на мобилен телефон. Той  смятал, че мобилният телефон не трябва да е вързан за колата, а трябва да бъде преносим. Резултатът скоро идва  под формата на телефон, висок 23 см и тежащ 1,1 кг. Телефонът DynaTAC  позволявал до  35 минути време за разговори, преди батерията му да се изтощи напълно.


 

           На 3 април 1973 г. Купър представя първия мобилен телефон, независим от кола, на пресконференция в Ню Йорк. За да се увери, че ще работи, преди пресконференцията той се обажда на Джоел Енгел, ръководител на конкурентния проект в AT&T, и обявява, че държи преносим мобилен телефон. Така че  това  е  първият мобилен телефонен разговор.


 

           През 1983 г., след няколко години на по-нататъшно развитие, Motorola представя първия преносим потребителски мобилен телефон на пазара, DynaTAC 8000x. Въпреки цената си от $3995, телефонът  става хит.

         Същата година Купър напуска Motorola и основава Cellular Business Systems, Inc. (CBSI), която се превръща във водеща компания на мобилни телефонни услуги. През 1986 г. той и неговите партньори продават CBSI на Cincinnati Bell за 23 милиона долара и заедно със  съпругата си Арлийн Харис основават Dyna, LLC. Dyna служи като основна организация, от която стартират други компании, като ArrayComm (1996), която разработва софтуер за безжични системи, и GreatCall (2006), която предоставя безжични услуги за Jitterbug, мобилен телефон с прости функции, предназначен за възрастни хора .

Sign up for the latest updates

          Кой е изобретателят на  първия смартфон?

               Технологичната компания IBM е призната като първата компания, патентовала първия в света смартфон. По това време много обемист, но достатъчно привлекателен, телефонът Simon, както са го кръстили, се появява  на пазара през 1994 г. Наистина грандиозно събитие по това време, Simon  позволявал достъп до електронна поща, няколко приложения, но също и използването на екран със сензорни функции. 

                Ето как е изглеждало това устройство:

                Simon, първият смартфон в света

                 За съжаление, телефонът Simon от IBM е трябвало да се презарежда на всеки час, което е  огромно неудобство за неговите потребители. Въпреки това, повече от 50 000 души по света  успели да се насладят на устройството, което за  времето си  прави   истинска революция в областта на технологиите.


 

                  Краят на Simon обаче идва по-рано, отколкото неговите изобретатели очакват, защото технологията се  развива с неподозирана скорост. Доминацията на Nokia през първата част на 21 век и появата на интернет телефоните превръщат Simon в обикновен експонат в музей.


 

                   През последното десетилетие шепа играчи, включително SamsungApple и Huawei, разделиха и контролират посоката, в която поема пазарът на смартфони.

                  Днес в света има повече от 5 милиарда уникални потребители на мобилни телефони, според последните данни на GSMA Intelligence.


 

            Ако информацията, която си прочел в този материал, ти е помогнала да разбереш по-добре историята на телефона, да узнаеш кой го е изобретил  и как се е появила идеята за пускане на пазара на мобилен телефон, ще се радваме да ни оставиш сърце по-долу, което ще ни помогне да разберем, че си  прочел и си  се насладил на предоставената информация. 💚




 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates