Какво трябва да направиш веднага при досег на телефона ти  с  течност?

Какво трябва да направиш веднага при досег на телефона ти с течност?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 15.06.2023

Лятото е почти тук и скоро ще можем да се наслаждаваме на дни, изпълнени с много слънце, морски вълни и изкусителни коктейли. Но сред насладата на летните дни се крие и дебнеща опасност за толкова ценните ни джаджи, а именно нашите смартфони – вероятността те да бъдат намокрени.

Разлял си питието си върху телефона, оставен на масата, или си скочили в басейна, без да съобразиш, че той е останал в джоба ти -  определено твоето устройство се намира в сериозна беда. Но не се безпокой, защото в тази статия ще ти помогнем с полезна информация как да реагираш незабавно и какво трябва да направиш, когато твоят телефон е бил в контакт с течност. 

Действай бързо, когато телефонът ти се намокри

Веднага, щом телефонът ти е имал контакт с течности, най-важното нещо е да действаш бързо. Първата стъпка е да изключиш устройството си, за да предотвратиш потенциално късо съединение. Ако телефонът ти има сменяема батерия, SIM карта или карта с памет, извади ги незабавно. Първата ти реакция може би ще е да използваш сешоар, или да разклатиш устройството, за да изкараш водата, но трябва да знаеш, че тези действия могат да причинят повече вреда, отколкото да помогнат. Топлината от сешоара може да повреди чувствителните вътрешни компоненти, а разклащането на устройството може да разпространи водата по-навътре. Вместо това, използвай мека кърпа, за да избършеш внимателно телефона си и максимално да го подсушиш. 

Погрижи се за ключовите компоненти на телефона

Водоустойчивостта на телефона не е еднаква за всички части. Някои компоненти са по-уязвими от други, включително портът за зареждане и високоговорителите. За да отстраниш водата от порта за зареждане, внимателно дръж телефона с порта надолу, за да изтече излишната вода, и след това го остави да изсъхне по естествен начин (на въздух). Избягвай да нагряваш или да поставяш нещо в порта, тъй като това може да причини допълнителна повреда.

Високоговорителите на телефона също могат да задържат вода. Безопасен метод за отстраняване на водата от тях е с помощта на прахосмукачка. Постави дюзата на прахосмукачката близо до високоговорителите (без да правиш директен контакт) и така да опити да изсмучиш водата. 

Съществуват и някои специализирани приложения и звукови честоти, които са достъпни онлайн и могат да помогнат за отстраняването на водата чрез вибриране на високоговорителите. Те обаче трябва да се използват в краен случай и само ако устройството ти все още работи.

Sign up for the latest updates

Постави телефона в силикагел или ориз, ако е намокрен

След като си отстранил по-голямото количество течност от телефона,  време е да се съсредоточиш върху извличането на цялата влага от устройството. Един от най-ефективните начини за това е използването на изсушаващ агент. Пакетите силикагел, които често се намират с нови обувки или електроника, са чудесен избор. Постави телефона в торба пълна с тези пакети. В случай, че нямаш силикагел, тогава може използваш ориз като заместител. Имай предвид обаче, че оризът не е толкова ефективен и може да остави нежелани дребни частици във вашето устройство.

Много е важно да запазиш самообладание и да не използваш методи, които нагряват устройството. Това включва:

  • Да не се използва сешоар. Дори и да изглежда като логичен начин за отстраняване на вода и изушаване, то топлината може да навреди на чувствителните компоненти, а силната струя въздух може да разпространи водата до компонент, който не би бил намокрен при правилно изсушаване с кърпа или поставяне в силикагел.
  • Не го оставяйте на пряка слънчева светлина. Това ще повиши температурата в устройството и е много вероятно да бъде трайно увреден поради тази причина. 
  • Не го разглобявай. Единственото, което трябва да отстраните от телефона е SIM картата, картата памет и батерията (ако устройството го позволява). Не се опитвай да развиваш болтчета, за да стигнеш до другите компоненти на телефона. Остави това на професионалистите. 

При липса на силикагел или суров ориз можете да оставиш телефона си да се изсуши естествено. Намери топло и сухо място с добра циркулация на въздуха и остави телефона да изсъхне естествено. Избягвай пряка слънчева светлина, тъй като прегряването може да причини допълнителна повреда на телефона. Също така може да поставиш телефона си върху абсорбиращ материал, като например хартиена кърпа, за да поема влагата. Не забравяй да обръщаш телефона си на всеки няколко часа, за да си сигурнен, че изсъхва равномерно.

Колко време трябва да чакаш, за да изсъгне намокрен телефон?

Не бива да бързаш, защото процесът на сушене е бавен. Препоръчително е да оставиш телефона си в силикагел или ориз поне 24-48 часа, в зависимост от степента на излагане на вода. Бъди търпелив, не бива да проверяваш дали телефонът ти работи, преди да е изминало необходимото време, преждевременното включване може да доведе до късо съединение, ако все още е останала влага в телефона. Зареди се със спокойствие, защото единственото нещо, което вече може да направиш, е да чакаш.

Архивирай твоите данни

Един често пренебрегван съвет е автоматичното архивиране на данни от твоя телефон. Внезапен инцидент с вода не само може да повреди телефона ти, но и да доведе до загуба на ценни данни. Редовно архивирай данните си на външно устройство за съхранение или облачна услуга. По този начин, дори ако телефонът ти не оцелее след контакт с вода, твоите данни ще бъдат съхранени.

Ето как да го направиш за всеки тип телефон:

Как да настроиш автоматично архивиране за телефони iPhone

  • Отиди на „Settings“.
  • Докосни името си в горната част на списъка с настройки.
  • Избери „iCloud“.
  • Превърти надолу и докосни „iCloud Backup“.
  • Включи опцията за „iCloud Backup“.

Как да настроиш автоматично архивиране за телефони Samsung

  • Отиди на „Settings“ („Настройки“).
  • Отиди до „Accounts and backup”(„Акаунти и архивиране“).
  • Докосни  „Backup and restore“(„Архивиране и възстановяване“).
  • Докосни  „Back up data“ („Архивиране на данни“).
  • Избери данните, които искаш да архивираш (като Контакти, Календар или Снимки).
  • Докосни „Back Up“(„Архивиране“).

Как да настроиш автоматично архивиране за телефони Huawei

  • Отиди на „Settings“ („Настройки“).
  • Докосни „System & updates“ („Система и актуализации“).
  • След това докосни „Backup & restore“ („Архивиране и възстановяване“)
  • Избери „Data backup“ („Архивиране на данни“)
  • Докосни „Auto back up“ („Автоматично архивиране“) и го активирай.

Как да настроиш автоматично архивиране за телефони Xiaomi

  • Отвори „Settings“ („Настройки“).
  • Избери „Mi Account“ („Mi акаунт“) и се впиши, ако още не си го направили.
  • Избери „Mi Cloud“.
  • Включи „Mi Cloud Backup“ и активирай „Auto back up“.

Посочените няколко съвета, описани по-горе, са ефективни методи за отстраняване на вода от телефона ти и, ако ги следваш, шансовете за увреждане на устройството са малки, но превенцията винаги е най-добрата защита. Инвестирай в качествен водоустойчив калъф, за да защитиш телефона си по време на летни почивки. Ако обмисляш да си закупиш ново устройство, то помисли за водоустойчив телефон. Марки като Samsung, Apple, Huawei и Xiaomi предлагат набор от водоустойчиви телефони, които могат да издържат на случайно намокряне.
В случай, че телефонът ти не е оцелял при контакт с течност, винаги може да разчиташ на добрите оферти на Flip.bg и да закупиш телефон с до 40% по-ниска цена от тази на ново устройство. 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates