Как допълнително да защитиш Viber акаунта си? 2 степенната защита:  гид стъпка по стъпка

Как допълнително да защитиш Viber акаунта си? 2 степенната защита: гид стъпка по стъпка

Публикувани от Fadia Hirtan
на 23.03.2023

Съмняваме се да има някой, който ако го попитате дали иска да добави допълнителна защита към приложение или онлайн акаунт ще откаже. Точно това е и нашият съвет към всеки потребител. Всички специалисти препоръчват да сменяме често паролите си и ако едно приложение или акаунт позволява да активираме и 2 степенна защита

Какво представлява 2 степенната защита (2-Step Verification)?

Може да си го представите като една допълнителна стена, която злонамерените онлайн потребители трябва да „разбият“ за да получат достъп до ваш акаунт. Винаги съветваме при налична такава опция да бъде активирана.

От какво ни защитава 2 степенната защита на Viber?

Акаунтът ви във Viber е свързан с телефонният ви номер (въпреки че имате опция да си го смените и да добавите имейл адрес), а допълнителната парола, която представлява 2 степенната защита на Viber ще ви гарантира спокойствие при следните действия по вашият акаунт:

  • Настройка на Viber акаунта ви на нов телефон;
  • Активиране на акаунт след деинсталиране и повторно инсталиране на Viber;
  • Промяна на ПИН;
  • Промяна на телефонния ви номер;
  • Промяна на имейл адрес;
  • Активиране на Viber Pay портфейл (опция все още недостъпна за България);
  • Достъп до вашия портфейл Viber Pay (опция все още недостъпна за България);
  • Оторизация на плащане чрез Viber Pay (опция все още недостъпна за България);
  • Деактивиране на Viber за десктоп компютър, лаптоп или таблет;
  • Деактивиране на акаунта ви във Viber.

Как да настроите ПИН код за акаунта си във Viber?

  1. Отворете приложението на телефона си;
  2. Натиснете върху „Повече“/ „More“ в най-долната дясна част от екрана на приложението. Ако сте потребител на телефон Samsung, т.e. вашата операционна система е Android, то иконката която виждате ще е 3 хоризонтални чертички, а за потребителите на телефони Apple ще изглежда като 3 точки; 
  3. Натиснете „Настройки“/ „Settings“;
  4. След това „Поверителност“/ „Privacy“;
  5. Натиснете „Удостоверяване в 2 стъпки“/ „2-step verification“;
  6. Посочете 6 цифреният код, който желаете да бъде вашият ПИН;
  7. Натиснете „Напред“/ „Next“;
  8. Потвърдете отново избраният ПИН;
  9. Натиснете „Напред“/ „Next“;
  10. Имейл адрес, който преди сте използвали за настройка на вашия акаунт във Viber, ще се появи на страницата за потвърждение на имейл:
  • Докоснете „Напред“ за да продължите и да завършите настройката за потвърждаване в две стъпки;
  • Друга възможност е да въведете имейл адрес, ако нямате настроен имейл или искате да използвате различен адрес.
  • Ще получите потвърждение за успешна активация.

Защо трябва да предоставите своя имейл адрес?

Вашият имейл ще бъде използван, ако забравите ПИН кодът си (нека да сме откровени че това е твърде възможно да се случи в определен момент, защото все пак имаме доста пароли и кодове за помнене за всякакви сайтове).

Как да промените имейл адресът си?

Ако вече не желаете да използвате старият си имейл адрес, то много лесно може да го промените като отворите приложението на вашият телефон и следвате стъпките по-долу:

  1. Натиснете върху „Повече“/ „More“ в долният десен ъгъл в приложението;
  2. Натиснете върху вашата профилна снимка;
  3. Кликнете върху полето за имейл адрес;
  4. Въведете вашият ПИН код;
  5. Попълнете новият си имейл адрес;
  6. Потвърдете.

След като направите тези няколко стъпки ще получите имейл за потвърждение, за да завършите този процес по смяна на имейл.

Как да смените ПИН кодът си?

Отново това може да бъде направено само, чрез мобилното приложение на Viber.

  1. Натиснете върху „Повече“/ „More“ в долният десен ъгъл;
  2. Натиснете върху „Настройки“/ „Settings“;
  3. След това „Поверителност“/ „Privacy“;
  4. Изберете  „Удостоверяване в 2 стъпки“/ „2-step verification“;
  5. Изберете „Скрит ПИН“;
  6. Въведете старият  ПИН код;
  7. Въведете новият  ПИН код;
  8. Потвърдете новият ПИН код.

Заявка за „забравен PIN“ ще може да бъде направена от полето, за въвеждане на ПИН код. След клик върху него ще ви бъде изпратен имейл за възстановяване на ПИН код. Въпреки, че се случва да забравите ПИН кодът си, Viber ще се опита да ви припомня през няколко седмици и да го въвеждате.

Повторно въвеждане на грешен ПИН код 

Ако сте в процес на промяна на настройките на вашият Viber акаунт и въведете вашия ПИН неправилно 5 пъти, ще бъдете блокирани за ново въвеждане в продължение на 24 часа. През това време няма да можете да промените желаната настройката, докато не въведете правилния ПИН или не нулирате своя ПИН. В случай че въведете грешен ПИН код няколко пъти при настройката на ново устройство, то вашият опит за активиране ще бъде блокиран.

Блокирана активация на Viber акаунт на нов телефон

Ако въведете вашия ПИН неправилно 5 пъти, докато се опитвате да настроите нов телефон, ще бъдете блокирани за 5 дни. Освен това няма да имате възможност да промените вашият ПИН код в същият интервал от време. 

Важно е да се уточни, че ще може да използвате Viber на стария ви телефон, но няма да получавате известия за съобщения докато не нулирате своя ПИН.

Viber акаунта  на вашият компютър или таблет няма да бъдат засегнати от ограниченията.

Докоснете „Отблокиране на акаунт“/ „Unblock account“ за да изпратите имейл и нулиране на ПИН код. Ще ви бъде изпратен имейл на посоченият във вашият акаунт адрес, за да създадете нов ПИН код. След като въведете новият си ПИН код ще можете да настроите телефона си, но не и преди изтичането на 5 дневното ограничение.

Съвет: Нулирайте своя ПИН, като докоснете „Забравен PIN“, за да избегнете блокиране поради прекомерно въвеждане на грешен пин.

Как да деактивирате „Удостоверяване в 2 стъпки“/ „2-step verification“?

Ако поради някаква причина се налага или желаете да прекратите това допълнително ниво на сигурност на вашият Viber акаунт, то може да го направите следвайки стъпките по-долу и отново само чрез помощта на мобилното приложение на телефона си.

  1. Натиснете „Повече“/ „More“ в долният десен ъгъл;
  2. Натиснете върху „Настройки“/ „Settings“;
  3. След това „Поверителност“/ „Privacy“;
  4. Изберете  „Удостоверяване в 2 стъпки“/ „2-step verification“;
  5. Натиснете „Деактивиране“/ „Disable“;
  6. Въведете вашият ПИН.

Бонус: Как да защитим Viber акаунта си на компютъра или таблета си?

Много потребители избират да използват Viber и на компютър за да е по-лесна комуникация с приятели и членове на семейството, докато вече са на компютъра (например на работа ;)). За да защитите акаунта си може да активирате опцията за заключване на Viber екран. Това може да го направите, като следвате стъпките по-долу:

  1. Отворете приложението Viber за десктоп;
  2. Кликнете върху профилната ви снимка горе в ляво;
  3. Кликнете върху „Настройки“/ „Settings“;
  4. Кликнете върху „Поверителност и сигурност“;
  5. Активирайте бутона „Активиране на заключване на Viber екран“.
  6. Въведете желаният от вас код и го потвърдете по-долу;
  7. Кликнете върху „Готово“.

Може да настроите автоматичното заключване на Viber екран, ако той не е активен (не го използвате) за интервал след 1 минута, 5 минути, 15 минути, 30 минути или след час от последното му използване. 

Важно е да се отбележи, че може да заключите екрана си по всяко време, чрез натискане на CTRL+L. Ако забравите паролата си за заключване/ отключване на Viber екран можете да излезете от профила си, но някои чатове могат да бъдат загубени. Имайте предвид, че други потребители на вашият компютър ще имат достъп до папките ви със сваляния от Viber. 

Ако желаете да смените паролата си за заключване на екран, може да го направите отново от менюто за „Поверителност и сигурност“ и избирайки бутона „Сменете паролата за заключване на Viber акаунт“. След това ще трябва да въведете старата парола и съответно да въведете и потвърдите новата.

Важно е да знаете, че тази статия не е спонсорирана. Решихме да ви запознаем с функциите на Viber, защото смятаме, че ще са ви полезни.

Онлайн сигурността е изключително важна и при всяка предоставена възможност ви препоръчваме да подсигурите допълнително вашите лични данни.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и ще се радваме да я харесате, чрез клик върху иконката „сърце“ по-долу. Така ще ни помогнете да разберем дали подобни статии и информации са интересни за вас и за в бъдеще ще може да четете повече гидове на блога на Flip.bg.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates