Как сканирате QR код с телефона си?

Как сканирате QR код с телефона си?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

Допреди няколко години малцина знаеха какво означава QR код или какви са предимствата от използването му, но пандемията промени това. Той е използван предимно за проверка на зелен сертификат, но QR кодът си проправи път в повечето ресторанти, барове, хотели, музеи или други места, където можете да прекарате свободното си време.


 

Тъй като все по-често се налага да сканирате QR код с телефон в контекста на масовата дигитализация на много услуги решихме да посочим най-лесните методи, чрез които можете да четете „скритата“ информация зад един QR код.



 

Какво е QR код и как работи?


 

QR код е съкращение от Quick Response и работи на същия принцип като баркод. По-конкретно, QR кодът може да съдържа определена кодирана информация. Разликата между QR код и баркод е очевидна – баркодът съхранява информация под формата на вертикални линии, докато QR кодът съхранява кодирани данни под формата на квадратчета, подредени в по-голям квадрат.


 

Защо всъщност бяха създадени QR кодовете, след като от известно време разполагахме и използвахме баркодове? Това се наложи, тъй като QR кодът може да съхранява повече данни от стандартните баркодове. Например, един QR код може да „съдържа“ информация за цяло меню в ресторанта, линк към уебсайт, да съхранява pdf файлове, визитни картички, караоке каталози или други обемни документи. Освен това QR кодовете са много по-бързи от баркодовете.


 

Може да сканирате QR код с телефона си, независимо дали използвате iPhone или телефон с Android. Ето методите за „четене“ на QR код с вашия телефон:


 


 

Използвайте камерата на телефона си


 

Най-лесният начин да сканирате QR код с телефона си е да използвате камерата му. Телефоните на пазара лансирани през последните години включват QR скенер директно в камерата.


 

Достатъчно е да отключите телефона, да влезете в камерата и да използвате основните ѝ обективи, а не предната селфи камера. Поставете внимателно QR кода, който искате да сканирате и изчакайте секунда-две, докато камерата успее да фокусира добре кода.


 

Ще забележите, че на екрана на телефона се появява линк към web страница. Кликнете върху него и ще разберете каква информация е „скрита“ под съответният QR код и така например ще можете да разгледате предлаганите ястия от ресторанта, който се е отказал да ползва класическо меню книга.


 

В случай, че телефонът ви не може да сканира QR кода по описания начин, отидете на Камера, изберете Настройки (Settings) и вижте дали има опция за сканиране на QR кодове, която изглежда деактивирана. Очевидно в тази ситуация ще трябва да активирате тази опция. 


 



 

Ако моделът телефон, който използвате е по-стар и няма опция за „четене“ на QR код с камерата, както например са телефоните Samsung, който има инсталирана по-стара версия на Android 8, имате на разположение друг метод за сканиране на QR код, който е също така бърз и лесен.



 

Използвайте приложение


 

Просто трябва да отидете в магазина за приложения на телефона си (App Store, ако имате iPhone, Google Play, ако ползвате Samsung, App Gallery, ако имате Huawei или Mi Store, ако сте фен на Xiaomi) и да потърсите приложение, което ще ви позволи да сканирате QR код за секунди.


 

Потърсете „QR code scanner“ или „QR code reader“ и вижте кои приложения имате на разположение да изтегляне на телефона си. Би било добре да добавите „No ads“ в края на зададения критерии за търсене, ако искате да използвате приложение, което няма да ви засипе с реклами. Не забравяйте преди да изтеглите приложението да прочетете няколко ревюта написани от потребители, които вече го тествали.


 

След като приложението бъде изтеглено на вашето устройство, то трябва да ви позволи да прочетете QR кода без проблем.


 

Имаме изненада за вас! Тъй като прочетохте статията дотук, ви оставихме малка изненада в QR кода по-долу. Бързо го сканирайте и вижте какво сме ви подготвили!



 

ADD QR CODE



 

Чудите се как да сканирате QR код, ако четете това от телефона си?


 

За да можете да „четете“ QR код като този по-горе трябва да направите екранна снимка (printscreen). След това използвайте приложението Google Lens, за да видите изненадата, която ви очаква „зад“ този код.


 

Или вземете друг телефон който ви е под ръка.


 

Знаете ли други начини за сканиране на QR код с телефона си?


 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates