Как да изберете протектор за дисплей на телефона си?

Как да изберете протектор за дисплей на телефона си?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 18.04.2023

Сериозната драскотина на екрана на телефона едва ли е нещо, което някой желае. Това е най-малкото, което може да се случи с телефона ви при изтърване и много от нас се замислят да закупят защитно фолио или още казано протектор за дисплей на телефон. 

Ако притежавате телефон iPhone 14, сте били уверен от Apple, че новата им технология Ceramic Shield ще пази дисплея от надраскване и ще повиши защитата му при евентуални по-сериозни щети. Да, Apple подобриха досега използваният Gorilla Glass, но все пак голяма част от потребителите не биха оставили телефона си „гол“, без протектор за дисплея си в комбинация с калъф. Избора за калъф на телефона може да бъде мотивиран от:

  • нуждата от разнообразие (за калъфи с интересни дизайни и цветове);
  • защита на гърба на телефона. Дори някои калъфи гарантират и защита на дисплея чрез по-издадените си предни ръбове;
  • или просто скриване на вече счупен или напукан гръб на телефона. 

Но, наистина ли се нуждаете от протектор на дисплея на вашият телефон? Нашият отговор на този въпрос е ДА. Сега нека да разгледаме най-използваните протектори за екрани.

PET (Polyethylene Terephthalate)  протектор за телефон

PET е вид пластмаса, която обикновено се използва за създаването на  пластмасови бутилки. Този тип протектори за екран осигуряват най-ниската защита от надраскване и удар, но са на много атрактивна цена. Те са леки и тънки и поради тази причина не се забелязват, когато са поставени на екрана на телефона. Също така те имат сравнително гладко усещане при допир, за разлика от по-издръжливите фолиа направени от TPU. 

TPU (Thermoplastic Polyurethane) протектор за телефон

Ако се опитате да си припомните как изглеждаха едни от първите протектори за екрана може би си представяте TPU фолио. То е тип гъвкава пластмаса и е необходимо малко повече внимание при поставянето му. Гладкостта му не е толкова голяма в сравнение с PET фолиата, но е много по-надежден при надраскване и изключително подходящ за телефони със заоблен или извит екран на дисплея. 

Sign up for the latest updates

Хидроглен (Hydrogel)  протектор за телефон

Този тип фолио е подобрена формула на класическите и малко по-нагоре описани TPU материал. Хидрогелното фолио е по-устойчиво на надрасквания, поставя се по-лесно и не намалява чувствителността на тъчскрийна. 

Течен нано протектор за телефон (Nano Liquid)

Производителите на този тип технология гарантират, че нанесената течност (Nano Liquid) ще предпази екрана до 6 месеца и след това течният слой на протектора автоматично ще изчезне без никакви допълнителни грижи за да се отстрани. Някой потребители намират този тип защита много подходяща за тях, защото е лесно за прилагане и няма така дразнещите за някои ръбове на стандартните фолиа. Други предпочитат да изберат по-сигурните варианти, като закаленото стъкло.

Стъклен  протектор за телефон (Закалено стъкло/ Tempered Glass)

Най-вероятно сте тествали и този тип защита на екрана си. Закаленото стъкло е твърдо и много по-видимо когато е поставен на телефона. Предлага много по-голяма защита при надраскване или изтърване на телефона и поради тази причина е най-често избираният тип протектор за екрана на телефона.

Sign up for the latest updates

Керамичен  протектор за телефон

Керамичните протектори за екрана са направени от специален тип стъкло с много по-висока устойчивост на надраскване, която е около десет пъти по-висока от тази на стандартното стъкло.

Освен това керамичните протектори за екрана са много по-тънки и по-леки от закалено стъкло (Tempered Glass), което ги прави идеалният избор ако търсите „незабележим“ протектор на вашият телефон.  Другото предимство на керамичните протектори за екран е способността им да запазят високо качество на изображението, без да влияят върху яркостта на дисплея или яснотата на изображението, а също така се поставят и много по-лесно.

Ако търсите фолио за екрана на телефона си, който да ви предостави максимум защита при сериозни надрасквания или дори риск от начупен екран, то тогава трябва да потърсите керамичен протектор. Всички тези качества на този продукт идват и с по-високата му цена

Какви други типове протектори и фолиа може да откриете на пазара

Вече ви представихме най-често срещаните типове протектори, но някои производители са създали продукти, които имат и добавени страхотни функционалности както:

Антибактериално покритие 

Дори и преди пандемията бяхме добре информирани, че по повърхността на телефона ни има висока концентрация от различни видове бактерии и вируси. Все пак постоянно е в ръката ни, а и го оставяме къде ли не, а антибактериално покритие е много добро решение на този проблем. 

Sign up for the latest updates

Privacy Screen фолио

Перфектното решение, ако не желаете любопитни погледи да надничат и гледат екрана на вашия телефон. Този тип фолио „замъглява“ екрана ако е погледнат под страничен ъгъл и така реално вие сте единствения, който вижда информацията на дисплея, защото гледате директно в него. Този тип фолио е предпочитан не само за служебни телефони, но и от потребители които пътуват в градският транспорт и не биха искали всички пътници около него да любопитстват в телефона му. 

Синя светлина (Blue light)

От много години знаем, че синята светлина която се излъчва от всички екрани и тук включваме телефони, таблети, компютри и телевизори е много вредна. Продължителното излагане на синя светлина може да доведе до увреждане на зрението, главоболия, сухота в очите и не на последно място може да наруши вашият сън, което посвоему довежда до редица други по-сериозни здравословни проблеми. На пазара може да откриете продукти които да ви предпазят от синята светлина на вашият телефон, но някои телефони вече предлагат тази опция и е добре да проверите в настройките преди да направите може би ненужна покупка на такъв тип фолио за екран.

За iPhone устройства може да активирате Night Shift (Нощен режим), чрез

 Settings → Display & Brightness → Night Shift

Изберете часовия интервал, в който желаете да настроите по-топла светлина на екрана.

Ако сте притежател на телефон Samsung може да активирате филтър за Синя Светлина (Blue Light filter), чрез:

  • Настройки (Settings) и след това изберете Екран (Display).
  • По-надолу ще откриете Филтър за Синя Светлина (Blue Light filter) и трябва да активирате бутона. 

БОНУС: Фолио за камера

Голяма част от най-новите смартфони са с по издадени камери на гърба на телефона. Ако направим сравнение между iPhone 13 и iPhone 8 веднага ще забележите много по-издадената камера на гърба на iPhone 13. Това автоматично ги подлага на значително по-голям риск при надраскване или евентуално счупване при по-силен удар. Вече на пазара може да откриете и протектори за камери, което ще защити толкова ценните обективи на смартфона ви. Производителите ни уверяват, че те не намалят качеството при заснемане, но са по-трудни за поставяне.

Надяваме се да сме ви помогнали с избора на най-подходящ протектор за екрана на вашият смартфон. Ще се радваме да оцените статията със „сърчице“, за да ви подготвим и в бъдеще подобни статии на блога на Flip.bg.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates