Направи си сам
15 Юни 2023, 10:20 AM

Използвай телефона си, за да накараш децата да прекарат повече време сред природата това лято

Да прекарваме достатъчно време на открито и сред природата е важно за физическото и психическото ни здраве, но е още по-важно за децата. Това може да бъде изключително предизвикателство, особено в днешния свят, тъй като се откъсваме трудно от екраните на телефоните. Затова в тази статия ще ти покажем как може да използваш телефон си, за да насърчиш детето да прекарва повече време навън, и то по един много забавен и интересен за него начин.

В тази статия ще разгледаме няколко от най-интересните според нас приложения, които може да използваш за насърчаване на играта и изследването на открито. Ще обсъдим също как телефонът може да бъде ценен инструмент за всеки родител, който иска детето му да е ангажирано, но и в безопасност, докато сме на открито.

Ползите за децата, когато прекарват време сред природата:

Голяма част от децата в днешно време прекарват все по-малко време сред природата, защото предпочитат телефоните пред парка, но времето, прекарано навън, ще допринесе за:

• Подобрено психично здраве

• Подобрена физическа форма

• Засилено когнитивно развитие

• Повишена креативност и въображение

Мобилни приложения за много по-интересно и забавно време, прекарано навън с децата

Въпреки че се стремим да ограничим времето пред екрана, телефоните все още могат да играят положителна роля в преживяванията на нашите деца на открито. Ще ти запознаем с някои от най-интересните налични приложения, без значение дали притежаваш телефон iPhoneSamsung, Huawei или Xiaomi. Трудно е да откъснеш телефона от ръцете на малчуганите,  защо тогава да не използваш смартфона, за да насърчиш детето си да опознае природата, да научи интересни факти от астрономията, флората и фауната около него и  дори да търси съкровища  чрез разходки в научни резервати и паркове. 

Star Walk Kids – астрономия за деца

Това приложение е идеално за деца, които имат интерес към звездите и съзвездията. Приложението предоставя забавен и интерактивен начин за децата да научат за нощното небе чрез анимации, миниигри и лесен за използване интерфейс. Със Star Walk Kids децата могат да изследват мистериите на Вселената и да развият любов към астрономията. Приложението е достъпно както за телефони Apple, така и за устройства с Android.

Geocaching – търсене на съкровища сред природата

Geocaching е приложение, което съчетава изследване на открито с търсене на съкровища. Приложението използва GPS технология, за да помогне на децата да намерят скрити скривалища и да научат за заобикалящата ги среда. Geocaching е чудесен начин да насърчите децата да изследват нови места и да развият любов към природата. Приложението е достъпно както за iOS, така и за телефони Android (Samsung, Huawei, Xiaomi), което прави това приложение достъпно за по-широк кръг потребители.

A screenshot of a phone

Description automatically generated with low confidence

iNaturalist–изследователско приложение за животни и растения 

Това приложение позволява на децата да наблюдават и документират дивата природа около тях, като допринася за научни изследвания и усилия за опазване на природата. iNaturalist е страхотен инструмент за деца, които се интересуват от природата и искат да научат повече за растенията и животните около тях. Приложението е достъпно както за телефони Apple, така и за Android устройства и е фантастичен начин децата да излязат навън и да научат повече за природата.

Picture This – идентифицира вида на растение или животно

Това приложение е идеално за деца, които обичат природата и искат да научат повече за растенията и животните около тях. Като направи снимка на растениеили насекомо, приложението може да идентифицира вида и да предостави информация за неговото местообитание и характеристики. Picture This е достъпно както за iPhone, така и за телефони с Android и е чудесен начин децата да изследват света около тях.

A screenshot of a phone

Description automatically generated with medium confidence

Picture Bird–идентифицира птици

Това приложение е чудесно за деца, които се интересуват от наблюдение на птици и искат да научат повече за тях. Picture Bird помага на децата да идентифицират видовете птици, като записва техните песни. Приложението е достъпно за телефони Apple и Android и е фантастичен начин  децата да излязат навън и да изследват заобикалящата ги среда.

Съвети за безопасност и предпазни мерки при приключения на открито

Децата трябва да се чувстват свободни да опознават всичко, което ги заобикаля, но безопасността им е най-важна. Ето няколко съвета какво трябва да носиш със себе си при всеки излет и разходка в природата.

  • Облечете се подходящо за времето и активността;
  • Нанесете слънцезащитен крем и репелент против насекоми;
  • Носете достатъчно количество вода и здравословни закуски (например плодове);
  • Запознайте децата с потенциалните опасности, като например отровни растения и животни;
  • Дръж под ръка добре зареден комплект за първа помощ;
  • Установи ясни правила и граници за игра на открито;
  • Винаги наблюдавай децата в близост до вода;
  • Носете със себе си напълно заредена външна батерия. За предпочитане е  външна батерия с капацитет 2 или 3 пъти по-голям от батерията на телефона ти, за да си сигурен, че при нужда може да заредиш основния си телефон няколко пъти. Желателно е да има и допълнителни опции като фенерче или опция за соларно зареждане. 

Времето, прекарано с децата  на открито,  ще им помогне да развият любовта си към природата , която е жизненоважна за цялостното им благосъстояние. Като планираш вълнуващи и ангажиращи дейности на открито през лятото, може да им помогне да развият по-дълбоко разбиране за света на природата, като същевременно се възползвате от многобройните предимства за физическо и психическо здраве, които природата може да предложи.

Важно е да се постигне баланс между времето пред екрана на телефона и дейностите на открито. Като ограничаваш времето пред  мобилните устройства и насърчиш игрите на открито, ти не само насърчаваш по-здравословен начин на живот, но и помагаш на децата си да развият основни житейски умения като решаване на проблеми, креативност и устойчивост. Използвай „любовта“ на децата към телефоните, за да ги насърчиш да опознаят природата, да научат интересни факти за астрономията, да разпознават различни видове птици или дори да се превърнат в „мининаучини” кадри, които спомагат за документирането и опазването на флората и фауната. 

Важно е да знаеш, че тази статия не е спонсорирана. Решихме да ти предоставим няколко приложения, които ние счетохме за интересни и които ще помогнат да прекараш повече време с децата ти на открито.

Надяваме се тази статия да ти е била полезна и ще се радваме да я харесаш, чрез клик върху иконката „сърце“ по-долу. Така ще ни помогнеш да разберем дали подобни статии и информации са интересни за теб и за в бъдеще ще може да четеш повече гидове на блога на Flip.bg.

Fadia Hirtan
Flip.bg