Използвай телефона си, за да накараш децата да прекарат повече време сред природата това лято

Използвай телефона си, за да накараш децата да прекарат повече време сред природата това лято

Публикувани от Fadia Hirtan
на 15.06.2023

Да прекарваме достатъчно време на открито и сред природата е важно за физическото и психическото ни здраве, но е още по-важно за децата. Това може да бъде изключително предизвикателство, особено в днешния свят, тъй като се откъсваме трудно от екраните на телефоните. Затова в тази статия ще ти покажем как може да използваш телефон си, за да насърчиш детето да прекарва повече време навън, и то по един много забавен и интересен за него начин.

В тази статия ще разгледаме няколко от най-интересните според нас приложения, които може да използваш за насърчаване на играта и изследването на открито. Ще обсъдим също как телефонът може да бъде ценен инструмент за всеки родител, който иска детето му да е ангажирано, но и в безопасност, докато сме на открито.

Ползите за децата, когато прекарват време сред природата:

Голяма част от децата в днешно време прекарват все по-малко време сред природата, защото предпочитат телефоните пред парка, но времето, прекарано навън, ще допринесе за:

• Подобрено психично здраве

• Подобрена физическа форма

• Засилено когнитивно развитие

• Повишена креативност и въображение

Мобилни приложения за много по-интересно и забавно време, прекарано навън с децата

Въпреки че се стремим да ограничим времето пред екрана, телефоните все още могат да играят положителна роля в преживяванията на нашите деца на открито. Ще ти запознаем с някои от най-интересните налични приложения, без значение дали притежаваш телефон iPhoneSamsung, Huawei или Xiaomi. Трудно е да откъснеш телефона от ръцете на малчуганите,  защо тогава да не използваш смартфона, за да насърчиш детето си да опознае природата, да научи интересни факти от астрономията, флората и фауната около него и  дори да търси съкровища  чрез разходки в научни резервати и паркове. 

Star Walk Kids – астрономия за деца

Това приложение е идеално за деца, които имат интерес към звездите и съзвездията. Приложението предоставя забавен и интерактивен начин за децата да научат за нощното небе чрез анимации, миниигри и лесен за използване интерфейс. Със Star Walk Kids децата могат да изследват мистериите на Вселената и да развият любов към астрономията. Приложението е достъпно както за телефони Apple, така и за устройства с Android.

Sign up for the latest updates

Geocaching – търсене на съкровища сред природата

Geocaching е приложение, което съчетава изследване на открито с търсене на съкровища. Приложението използва GPS технология, за да помогне на децата да намерят скрити скривалища и да научат за заобикалящата ги среда. Geocaching е чудесен начин да насърчите децата да изследват нови места и да развият любов към природата. Приложението е достъпно както за iOS, така и за телефони Android (Samsung, Huawei, Xiaomi), което прави това приложение достъпно за по-широк кръг потребители.

A screenshot of a phone

Description automatically generated with low confidence

iNaturalist–изследователско приложение за животни и растения 

Това приложение позволява на децата да наблюдават и документират дивата природа около тях, като допринася за научни изследвания и усилия за опазване на природата. iNaturalist е страхотен инструмент за деца, които се интересуват от природата и искат да научат повече за растенията и животните около тях. Приложението е достъпно както за телефони Apple, така и за Android устройства и е фантастичен начин децата да излязат навън и да научат повече за природата.

Picture This – идентифицира вида на растение или животно

Това приложение е идеално за деца, които обичат природата и искат да научат повече за растенията и животните около тях. Като направи снимка на растениеили насекомо, приложението може да идентифицира вида и да предостави информация за неговото местообитание и характеристики. Picture This е достъпно както за iPhone, така и за телефони с Android и е чудесен начин децата да изследват света около тях.

A screenshot of a phone

Description automatically generated with medium confidence

Sign up for the latest updates

Picture Bird–идентифицира птици

Това приложение е чудесно за деца, които се интересуват от наблюдение на птици и искат да научат повече за тях. Picture Bird помага на децата да идентифицират видовете птици, като записва техните песни. Приложението е достъпно за телефони Apple и Android и е фантастичен начин  децата да излязат навън и да изследват заобикалящата ги среда.

Съвети за безопасност и предпазни мерки при приключения на открито

Децата трябва да се чувстват свободни да опознават всичко, което ги заобикаля, но безопасността им е най-важна. Ето няколко съвета какво трябва да носиш със себе си при всеки излет и разходка в природата.

  • Облечете се подходящо за времето и активността;
  • Нанесете слънцезащитен крем и репелент против насекоми;
  • Носете достатъчно количество вода и здравословни закуски (например плодове);
  • Запознайте децата с потенциалните опасности, като например отровни растения и животни;
  • Дръж под ръка добре зареден комплект за първа помощ;
  • Установи ясни правила и граници за игра на открито;
  • Винаги наблюдавай децата в близост до вода;
  • Носете със себе си напълно заредена външна батерия. За предпочитане е  външна батерия с капацитет 2 или 3 пъти по-голям от батерията на телефона ти, за да си сигурен, че при нужда може да заредиш основния си телефон няколко пъти. Желателно е да има и допълнителни опции като фенерче или опция за соларно зареждане. 

Времето, прекарано с децата  на открито,  ще им помогне да развият любовта си към природата , която е жизненоважна за цялостното им благосъстояние. Като планираш вълнуващи и ангажиращи дейности на открито през лятото, може да им помогне да развият по-дълбоко разбиране за света на природата, като същевременно се възползвате от многобройните предимства за физическо и психическо здраве, които природата може да предложи.

Важно е да се постигне баланс между времето пред екрана на телефона и дейностите на открито. Като ограничаваш времето пред  мобилните устройства и насърчиш игрите на открито, ти не само насърчаваш по-здравословен начин на живот, но и помагаш на децата си да развият основни житейски умения като решаване на проблеми, креативност и устойчивост. Използвай „любовта“ на децата към телефоните, за да ги насърчиш да опознаят природата, да научат интересни факти за астрономията, да разпознават различни видове птици или дори да се превърнат в „мининаучини” кадри, които спомагат за документирането и опазването на флората и фауната. 

Важно е да знаеш, че тази статия не е спонсорирана. Решихме да ти предоставим няколко приложения, които ние счетохме за интересни и които ще помогнат да прекараш повече време с децата ти на открито.

Надяваме се тази статия да ти е била полезна и ще се радваме да я харесаш, чрез клик върху иконката „сърце“ по-долу. Така ще ни помогнеш да разберем дали подобни статии и информации са интересни за теб и за в бъдеще ще може да четеш повече гидове на блога на Flip.bg.

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates