Форматиране на батерията - какво означава и как да го направиш?

Форматиране на батерията - какво означава и как да го направиш?

Публикувани от undefined undefined
на 31.05.2024

 

 Вероятно си чувал поне веднъж за идеята относно форматиране на батерията на телефона. В тази статия ще говорим за това какво представлява форматирането на батерията, как да го реализираш и най-важното - има ли смисъл да го направиш на смартфони от последно поколение.


 

             Ето информацията, която подготвих за теб по-долу:


 

Какво означава форматиране на батерията?

Как да форматираш батерия?

Форматиране на батерията на телефон iPhone.

Форматиране на батерията на телефон Samsung.

Трябва ли да се форматира външната батерия?

Има ли смисъл да форматираш батерията на нови телефони?


 

      Какво означава форматиране на батерията?


 

            Когато говорим за форматиране на батерията на телефона (тъй като може да се направи и на таблети, лаптопи или други устройства), имаме предвид калибриране на батерията.


 

За да разбереш как се извършва калибрирането на батерията, първо, трябва да знаеш някои основни неща за това как работи батерията на телефона.


 

           Всяка батерия има чип, който изпраща сигнал, показващ действителното ниво на батерията на телефона в момента на проверката. Тази информация автоматично се изпраща на екрана на телефона ти чрез процесора на твоето устройство.


 

          Химическият елемент на батерията (литий или никел) е това, което "съхранява" енергията. Поставяме този термин в кавички, защото токът всъщност не се съхранява в батерията, но ще използваме този общоприет термин, въпреки че процесът зад него е много по-сложен от това.


 

Чипът се опитва да разчете колко от тази енергия е натрупала батерията. За най-точно отчитане  той трябва да "научи" капацитета на батерията.

Ако батерията е напълно разредена (изтощена) до 0% и след това напълно заредена до 100%, чипът ще знае какъв е капацитетът на батерията.


 

Колкото повече използваш телефона, толкова повече батерията му ще се изтощава и презарежда на няколко места. Този процес ще накара чипа да "пропусне" точното отчитане на енергията, останала в батерията.


 

Поради това форматирането, или повторното калибриране на батерията би представлявало „нулиране“ на начина, по който комуникират чипът и химията на батерията.


 

       Как форматирате батерия?

        Форматирането, или калибрирането на батерията е лесно да се направи. Независимо за кой модел телефон говорим, форматирането на батерията му ще бъде основно пълен цикъл на зареждане.


 

Остави телефона да падне до 0% батерия. След като телефонът се изключи, рестартирай го, така че устройството да се изключи отново. Без да го рестартираш, зареди го и го остави да достигне 100%.


 

След като телефонът се презареди напълно, може  да изключиш кабела и да рестартираш устройството. Ако сега екранът показва по-нисък процент на батерията, зареди я отново, докато достигне 100% батерия.


 

Този пълен цикъл на изтощаване, последван от пълно презареждане, ще позволи на чипа, който казва на процесора каква е стойността на батерията, да калибрира своите показания по отношение на цикъла на зареждане на батерията.

Sign up for the latest updates

       Форматиране на батерията на телефон iPhone

       Ако твоят телефон iPhone покаже, че батерията има достатъчно заряд и след това се изключи внезапно, може да опиташ да форматираш батерията му.


 

Преди да започнеш процеса на калибриране на батерията, трябва да следваш някои стъпки, за да оставиш батерията с възможно най-малко зареждания.

  • ако си задал настройката за ниска консумация на енергия, отмени я; може  да я активираш отново по-късно;
  • деактивирай GPS (Настройки -> Поверителност -> Услуги за местоположение), но не забравяй да се върнеш към тази настройка, след като процесът на форматиране на батерията на iPhone приключи;
  • намаляване на яркостта на екрана (Настройки -> Дисплей и яркост -> плъзни наляво);
  • деактивирай автоматичните актуализации (Настройки -> iTunes и App Store - изключи актуализациите от съответния бутон).

Сега твоят телефон е готов да форматира батерията си. 

         Ето стъпките,  които може да предприемеш, за да направиш това:


 

Стъпка 1 - остави телефона да се разреди напълно ( да се изтощи батерията).


 

Стъпка 2 - изчакай около три часа.


 

Стъпка 3 - остави го да се презареди напълно, но не го изключвай от зареждане, дори след като достигне 100%. Важното  е да използваш оригинално зарядно.


 

Стъпка 4 - изчакай телефона да се разреди отново напълно и остави да минат още три часа.


 

Стъпка 5 - включи го отново на зареждане и го остави за известно време, след като достигне 100%.



 

            Не забравяй да активираш отново услугите и функциите, които преди това си деактивирал. Обикновено батерията на твоя  iPhone вече трябва да се калибрира отново.

       Форматиране на батерията на телефон Samsung

         Няма големи разлики между формата на батерията на Samsung и повторното калибриране на батерията в случай на iPhone

         Ето процеса, през който трябва да преминеш, за да форматираш батерия на Samsung:


 

Стъпка 1 - използвай телефона, докато батерията му "умре" напълно.


 

Стъпка 2 - рестартирай телефона си и изчакай, докато се изключи отново.


 

Стъпка 3 – повтори горната стъпка няколко пъти, докато телефонът напълно престане да реагира.


 

Стъпка 4 - свържи напълно изтощения телефон към оригинално зарядно и го остави, докато видиш, че е зареден на 100%. Не го изключвай от зарядното устройство, а го остави така за няколко часа.


 

Стъпка 5 - възобнови нормалното използване на твоя телефон, чиято батерия вече трябва да е калибрирана отново.

      Трябва ли да се форматира външната батерия?

        Краткият отговор на този въпрос е НЕ, външната батерия не се нуждае от форматиране. Вместо това, ако искаш да удължиш живота й, може да следваш съветите по-долу:


 

  • не оставяй  външната батерия на слънце или при екстремни температури;
  • когато го я презареждаш, не я забравяй дълго време включена към кабела;
  • дори ако не използваш външната батерия за дълго време, не забравяй да я заредиш поне наполовина.

Sign up for the latest updates

       Има ли смисъл да форматираш батерията на нови телефони?

          Форматирането на батерията е отживелица при  по-стари телефонни батерии, които са базирани на никел в комбинация с кадмий.


 

До преди няколко години нашите телефони, както и лаптопи, работеха с никелови батерии. Нещата се развиха и днес можем да се радваме на устройства с литиево-йонни (Li-ion) или литиево-полимерни (Li-po) батерии.


 

          Всяко приложение или софтуер, които обещават да подобрят здравето или живота на батерията на телефона ти, няма да имат реален смисъл. С други думи, това са само митове. Батерията на телефона, веднъж изтощена в резултат на честа употреба на смартфона, т.е. многократни презареждания,трябва да бъде сменена в даден момент. Разбира се, тази подмяна може да се извърши само в оторизиран сервиз,т.е. няма да можеш сам да смениш батерията на телефона си.


         Ако батерията на телефона ти се изтощава твърде бързо, дори и да я заредиш до 100%, трябва  или я смениш, или да закупиш друг телефон. Сигурни сме, че ще намериш смартфон, който ще се побере в бюджета ти, така че разгледай офертите на Flip.bg и се наслади отново на телефон, който не изисква винаги да носиш с  теб зарядно или външна батерия.
 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates