Направи си сам
18 Май 2023, 8:20 AM

9 лесни стъпки, как да прехвърлите данни от телефон с Android към iPhone

Независимо каква е причината за решението ви да преминете от телефон с Android към телефон Apple вероятно предизвиква безпокойство това, как да прехвърлите данните си от Samsung или Huawei към iPhone.

Ръчното прехвърляне на данни като контакти, снимки, видеоклипове, бележки или други файлове не е много добра опция и решихме да ви запознаем как да направете това, стъпка по стъпка. Прехвърлете възможно най-лесно всичките си данни от Android към iOS,  без да губите информацията от стария си смартфон.

Вземете двата телефона и следвайте ръководството на Flip.bg за прехвърляне на данни между Android и iPhone.

Какво трябва да знаете, преди да започнете с прехвърлянето на  данни

Много е важно първо да изчистите колкото е възможно повече от паметта на стария си телефон и след това да прехвърлите данните си между вашия телефон с Android и iOS.

Приложенията, които някога сте изтеглили, мислейки, че ще ги използвате, но които дори не сте отворили веднъж, може също да разчистите галерията на телефона си от  дублирани снимки или видеоклипове, които са заснети в търсене на най-добрият ъгъл или светлина или printscreen-овете от които вече не се нуждаете. Не искате да „напълните“ чисто новият си телефон с подобни файлове, нали? 

След това се уверете, че и двата телефона имат достатъчно батерия. Не искате да се изключи един или и двата телефона в процеса при изпращане или получаване на всички данни от Android към iOS.

След това идва най-добрият момент да проверите дали файловете от вашия телефон с Android заедно с данните от microSD картата ще се поберат на новото устройство. С други думи, уверете се дали вашият iPhone има достатъчно място за съхранение за всичко, което искате да прехвърлите в него.

Например ако преминавате от Samsung Galaxy S10 със 128 GB към iPhone 11 Pro с 64 GB, можете да бъдете сигурни, че не всичките ви файлове ще се поберат в новия ви телефон. Прехвърлянето ще бъде прекратено, когато паметта на току-що изваденият смартфон от кутията се запълни. Устройството може да не ви покаже причината, поради която операцията при прехвърляне е спряла. Освен това, може да се наложи да прегледате всяка папка на телефона, за да установите всъщност какво е прехвърлено и какво не.

Най-добре е да направите резервно копие в Google Drive на всичко, което имате в телефона, с който се разделяте. Така ще може да изтривате без притеснение всичко ненужно докато достигнете прилично заемане на вътрешната памет на устройството.

Отидете в Google Play и изтеглете приложението Move to iOS, което ще ви позволи да прехвърляте данни между Android и iPhone.

1. Подгответе телефона си

Първо инсталирайте приложението Move to iOS на вашия Android и след това извадете новия си iPhone и започнете действителната му настройка. Когато стигнете до стъпката за приложения и данни, ще имате и опцията да прехвърлите данни от Android (Move Data From Android).

Изберете тази опция и тогава вашият iPhone ще създаде Wi-Fi мрежа с вашия Android телефон.

2. Използвайте Move to iOS

Отворете приложението и преминете през всички необходими стъпки, докато стигнете до частта с Find Your Code. На екрана ви ще се появи код.

3. Свържете телефоните

Това може да направите по същия начин, както свързвате преносима тонколонка или друго устройство към телефона си чрез Bluetooth. Ще получите на Android телефона си код, който трябва да въведете на вашия iPhone.

4. Изберете какви данни искате да прехвърлите

Приложението Move to iOS ще ви позволи да прехвърлите шест вида данни от вашия телефон с Android. Може да прехвърлите на новия си iPhone пълния списък с контакти, снимките и видеоклиповете от галерията, bookmark-ове от браузърите, календара с цялата му информация, акаунтите, които използвате за влизане в пощата, но също така и получените SMS съобщения.

В случай, че не желаете определен тип данни да бъдат прехвърлени можете да дезактивирате отметката от категорията, която не ви интересува.

5. Изчакайте

Оставете телефоните да завършат прехвърлянето. Възможно е в даден момент вашият Android телефон да ви уведоми, че данните са прехвърлени успешно, но ако не виждате същото съобщение на екрана на вашия iPhone ви съветваме да не боравите все още със старото устройство. В противен случай рискувате трансферът да бъде прекъснат и да се наложи да започнете отначало.

6. Уверете се, че прехвърлянето е извършено правилно

Преди да започнете да си „играете“ новия телефон е добре да се уверете се, че всички данни са прехвърлени успешно. Разгледайте вашите папки със снимки и видеоклипове за да установите дали всички файлове са налични, след това прегледайте част от вашите контакт, за да се уверите, че и те са прехвърлени успешно.

7. Прехвърлете ръчно останалите данни

Ако имате други данни, които искате да прехвърлите на новия си телефон, ще се наложи да ги прехвърлите ръчно. Например, Move to iOS няма да може да прехвърли вашите любими песни, които сте избрали да запазите  като плейлист на стария си телефон. Освен това приложението няма да може да прехвърли вашите PDF файлове или други документи от Android към iPhone.

8. Инсталирайте приложенията

Проверете кои приложения са прехвърлени на новия ви телефон и кои приложението Move to iOS не успя да инсталира на новото устройство. Изтеглете ги ръчно и влезте във всяко от тях,  за да имате винаги достъп до филмите, музиката, игрите или фитнес програмите, с които сте свикнали.

9. Възстановете вашия телефон с Android до фабричните настройки

След като сте се уверили, че всичките ви данни са в безопасност е време да се сбогувате със стария си телефон, като го нулирате до състоянието, в което е дошъл от производителя.

На повечето телефони с Android стъпките за възстановяване на фабричните настройки (Factory Data Reset) са както следва:

  • Settings > System > Advanced > Reset > Erase all data.

Или, много по-лесно, чрез „Възстановяване на фабричните настройки“ (Factory Data Reset) в менюто „Настройки“ (Settings).

След като сте успели да изтриете всички данни от стария си телефон, защо да го оставяте да стои в чекмеджето, когато можете да продадете във Flip? Влезте и вижте колко можете да получите, ако ни го изпратите и със спечелените пари може да си купите готини аксесоари за новия си телефон!

Fadia Hirtan
Flip.bg