7 неща, които Telegram предлага, а Viber не!

7 неща, които Telegram предлага, а Viber не!

Публикувани от Fadia Hirtan
на 07.09.2023

Много са приложенията, даващи възможност да комуникираме с близките си. Най-вероятно ти имаш поне 2-3 такива инсталирани  приложения, като ViberWhatsApp, Signal, Messenger (допреди няколко години част от Facebook приложението) и в последно време все популярния Telegram. В България Viber беше едно от първите приложения от този тип и поради тази причина едва ли има някой, който да  няма инсталирана лилавата иконка на  своя телефон. Без значение дали това е едно от основните ти и любими приложения за комуникация чрез съобщения и обаждания, то със сигурност ще ти е трудно да го изтриеш, защото имаш поне един приятел или роднина, който използва само Viber и не е удачно да прекъснеш връзката си с него.

Но новата „звезда” в приложоженията за комуникация вече набира скорост и в тази статия ще ти представим какво предлага Telegram, а Viber не!

 1. В Telegram може да скриеш, кога си бил онлайн.

Без значение от причината, поради която желаеш да прикриеш кога последно си бил онлайн, със сигурност поне веднъж си искал това да е възможност, предлагана във Viber. Може би не желаеш да бъдеш “следен” от колеги или леко досаден познат, който само дебне да те види онлайн, за да те спамне с може би не толкова интересна информация за теб. Telegram предлага на потребителите си три опции: 

· Everyone: което означава, че всички, които имат акаунт в Telegram, могат да видят дали си Online, или кога точно си бил “Last Seen”;

· My Contacts: което означава, че само телефонните номера,запазени в телефона ти, могат да виждат твоя статус;

· Nobody: никой не може да види статуса ти.  

Но имаш и една допълнителна функция -“Exceptions”, която прави изброените опциите  по-интересни  със следното:

· Never share with: което ти дава възможност да избереш определени контакти от телефона си, които няма да виждат статуса ти;

· Always Share With: което ти дава възможност да избереш определени контакти от твоя  телефона, които винаги ще виждат статуса ти.

Важно е да се отбележи, че няма да се  виждаш  “Online” или “Last Seen” с хората, с които не споделяте статусите си взаимно. За такива ситуации ще бъде показано приблизително време като “recently” (скоро), “within a week” (преди седмица), “within a month”(преди месец).

2.  В  Telegram може да имаш таен чат.

Тайният чат предлага  функцията „поверителност” на разговор между двама души, която вероятно   предпочиташ да имаш, когато споделяш лична информация, или просто не искаш трети човек да види какво точно сте си писали с най-добрия си приятел. Може  да бъдеш сигурен, че всичко, написано в този таен чат, няма да бъде препратено и нещо по-интересно,ще разбереш когато е направена екранна снимка. Ако ти, или събеседникът ти направите екранна снимка на този чат, ще се получи известие в чата, че е бил направен  screenshot.

3. В Telegram може да планираш, кога да бъде изпратено съобщението.

На всички ни се е случвало (и то често) и на теб,разбира се, да си спомниш за нещо, което трябва да кажеш на приятел или колега, но  вече е късно вечер и не искаш да го притесняваш. Или просто не е искаш да изпратиш съобщение на колега по време на неговата отпуска или през  weekenda-а, но се опасяваш,че ще забравиш, ако не изпратиш съобщението сега.

Как тогава да планираш кога да бъде изпратено съобщение в Telegram? Ето как: 

· Задръж бутона за Send (стрелкичка сочеща нагоре) и ще видиш опцията за планирано изпращане  “Schedule Message”.

· Избери датата, часа и минутите  кога да бъде изпратено съобщението и готово!

Важно е да се отбележи, че за таен чат, нямаш тази възможност, а само ще може да изпращаш съобщение без звук “Send Without Sound”.

Какво е “Send Without Sound”? Когато знаеш, че приятелят ти има важна среща, или учи за тежък изпит, но искаш да му кажеш нещо, може да използваш “Send Without Sound”, което означава, че съобщението ти ще бъде изпратено моментално, но няма да бъде придружено със звуков сигнал или известие, за да не разсея получателя. Доста удобно нали?!

Sign up for the latest updates

4. В Telegram разполагаш с множество интересни и безплатни стикери.

Искаш ли да впечатлиш отсрещния човек, с когото си пишете, с интересни и креативни стикери? Чудесно, защото Telegram е помислил за това! В Telegram може да намериш огромен брой стикери, от които ще ти бъде трудно да избереш. Но най-хубавата новина е - те са БЕЗПЛАТНИ! Със сигурност си търсил във Viber нови стикери, защото стандартните или ползваните от теб досега вече са ти омръзнали, но се оказва, че точно тези, които искаш, са платени и то на цена от 3,99 лв. Дали би дал тази сума, за да бъдеш по-оригинален в чата е твой избор, но в Telegram няма да срещнеш този проблем.

5. В Telegram може да изтриеш съобщение, без да се изпрати известие.

Изпращаш съобщение в Telegram, но размисляш и го изтриваш - получателят няма да получи известие, че е било изтрито съобщение, пратено към него. Мисля, че всички ще се съгласим, че е много неприятно, когато видиш, че някой е изтрил съобщение, защото със сигурност вече ще искаш да знаеш какво точно е било изтрито. Това може да доведе до повече неприятности понякога, отколкото просто да се остави грешно изпратено съобщение.

6. В Telegram може да превеждаш съобщенията, изпратени на друг език.

За нови приятелства не би трябвало да има граници, дори и езикови. Telegram предлага опцията да превеждаш получено съобщение на език, който може би не владеш. Това е чудесна  опция, за да си поговориш с нови хора, без да е задължително да говорите общ език.

Sign up for the latest updates

7. В Telegram може да споделяш локацията си за до 8 часа.

Може и да не ти се е налагало досега, но определено това е опция, която е много удобна за определени ситуации. Може да споделиш винаги актуалната си локация в чат за период от 15 минути, 1 час или 8 часа. Следващия път, когато трябва да вземеш приятел от неговия дом, ще е удобно, ако споделиш локацията си, за да може той да следи точно къде се намираш и да слезе точно, когато ти си пред входната му врата. Също така, може да се замислиш и да споделиш локацията си преди да тръгнеш сам на дълъг път с колата.Така твоите приятели или близки няма да се притесняват, защото ще могат да следят винаги къде се намираш или дали си пристигнал.

Това са нашите предложения за интересните възможности, които Telegram предлага, но не и Viber. Важно е да се отбележи, че тази статия не е спонсорирана, а само представяме част от функционалностите на Telegram, които считаме, че може да са ти интересни!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates