Как да изтрия акаунт във Facebook? Ръководство стъпка по стъпка

Как да изтрия акаунт във Facebook? Ръководство стъпка по стъпка

Публикувани от Fadia Hirtan
на 05.01.2023

Ако сте решили да спрете да използвате акаунта си във Facebook или просто искате да си починете от социалните мрежи, то тогава сте попаднали на правилното място, защото предстои да разберете как да изтриете акаунт във Facebook, но и какви са последиците от това решение. 

Преди да прочетете стъпка по стъпка какво трябва да направите, за да изтриете акаунт във Facebook е добре да знаете, че за да се откажете от акаунта си в тази платформа имате две възможности. 

Или изберете: 

  • деактивиране на Facebook акаунт; 

или избирате опцията

  • окончателно изтриване на Facebook акаунт. 

Ето какво означават двете алтернативи, от които имате възможност да изберете. 

Деактивиране на Facebook акаунт - какво означава и как да го направите? 

Ако просто искате да изчезнете от пейзажа за няколко дни, седмици или месеци, опцията да деактивирате акаунта си във Facebook е най-подходяща за вас. Защо ви казваме това? Тъй като данните, снимките, публикациите, списъкът с приятели и всичко останало, регистрирано в социалната платформа ще остане в пасивно състояние докато не решите да се върнете обратно. 

С други думи - решението да деактивирате акаунта си във Facebook вместо да го изтриете завинаги е по-балансираното от двете и това е така, защото ако решите да се върнете към платформата в даден момент няма да съжалявате за изгубените данни. 

Ето някои други предимства, които ще имате, ако изберете да деактивирате акаунта си във Facebook, вместо да го изтриете завинаги: 

  • все още ще можете да използвате Facebook Messenger, така че ще можете да поддържате връзка с всички ваши близки и приятели;
  • въпреки че вашият акаунт няма да бъде видим за други хора, вие все пак ще можете да го видите (имате достъп до него);
  • вашето име или псевдонимът, който сте използвали, за да създадете акаунта си във Facebook, ще остане в списъка ви с приятели;
  • вашите снимки ще останат непокътнати;
  • публикациите и коментарите, които преди това сте оставили във Facebook групите, към които принадлежите ще продължат да бъдат видими за администраторите;
  • ще можете да запазите ролята си на администратор, редактор или всяка друга роля в групите, които сте създали или управлявате.

Ако се чудите как да деактивирате Facebook акаунта си, ето стъпките, които трябва да следвате използвайки телефона си:

  • Отворете приложението Facebook;
  • Кликнете върху трите чертички горе вдясно;
  • Потърсете по-надолу в менюто Settings (Настройки) и кликнете на него;
  • Изберете Profile Access and Control (Достъп и контрол на профил);
  • Ще се отвори ново меню, от което можете да изберете Deactivation and Deletion (Деактивиране и Изтриване);

В този момент решението е изцяло ваше, защото или сте на една крачка от деактивирането на акаунта си във Facebook или от изтриването му завинаги - един необратим избор. Поради тази причина е необходимо да прочетете по-долу какъв ще бъде ефекта от изтриването на акаунт във Facebook.

Изтриване на Facebook акаунт - какво означава и как да го направите?

Добре е да знаете, че след като изберете да изтриете акаунта си във Facebook, следите ви в тази платформа ще изчезнат завинаги. Заедно с това и информацията, която е необходима за вашите регистрации в други сайтове направени чрез вашият профил във Facebook. Например, ако сте създали акаунт в Spotify директно чрез вашият профил във Facebook, то вашите данни записани на тази платформа, както и вашите плейлисти ще бъдат изтрити.

Малко повече от това:

  • няма да можете да активирате отново акаунта си;
  • всички снимки, публикации и друга информация, която някога сте публикували ще бъдат изтрити, освен ако не сте архивирали своя Facebook акаунт;
  • ще загубите ролята си като администратор, редактор или други функции, които може да сте имали на определени страници ;
  • ще загубите всички данни от приложенията, в които сте създали акаунт чрез Facebook (например Pinterest или Spotify);
  • вече няма да можете да използвате Facebook Messenger и разговорите с приятелите ви ще бъдат изтрити от телефона ви.

Как да изтриете завинаги акаунта си във Facebook? Следвайте стъпките описани по-надолу, за да деактивирате акаунта си и в последната от тях ще видите опцията за Delete my account (Изтриване на моя акаунт).

Как да изтриете акаунт във Facebook

Sign up for the latest updates

Можете ли да откажете от изтриването на акаунта си във Facebook?

Ако на вторият ден, след като сте избрали да изтриете акаунта си размислите, то Facebook ви дава шанс втори шанс. Платформата ви позволява да се откажете от това драстично решение за изтриване на акаунт до 30 дни, но след този срок акаунта ще бъде изтрит завинаги, така че цялата информация, която някога е била свързана с вашия акаунт ще изчезне.

Процесът на изтриване на всичките ви данни от платформата може да отнеме до 90 дни.  Ще имате достъп до тях само в първите 30 дни от момента, в който сте дали съгласие за Delete Account (Изтриване на акаунт).

Facebook официално заявява, че „в резервното хранилище, което използваме за възстановяване на данните в случай на бедствие, софтуерна грешка или друго събитие със загуба на данни, копия на вашата информация могат да се съхраняват 90 дни. Може също така да запазим вашата информация във връзка с въпроси като правни проблеми, нарушения на условията за използване или във връзка с мерки за предотвратяване на щети. Научете повече за нашата политика за използване на данни".

Как да откажете изтриването на акаунта във Facebook?

За да откажете изтриването на акаунта, влезте в него с потребителското име и паролата които сте използвали преди, но само ако не са били променяни 30 дни от датата на Delete Account (Изтриване на акаунта). На екрана ще се появи опцията за отказ на изтриването на акаунт (Cancel the deletion), която трябва да изберете ако искате да се върнете към платформата.

Трябва да признаем, че Facebook за съжаление вече не е място, където потребителите се чувстват сигурни, особено след загубите на информация, които бяха отчетени през последните години от платформата. Последният от тях и вероятно най-големият се случи през април 2021, когато личните данни на повече от 533 милиона потребители на Facebook се озоваха в ръцете на хакери.

Въпреки това, ако изберете по-малко радикалната опция - тази да деактивирате вместо да изтриете акаунта си във Facebook не забравяйте, когато се върнете към платформата, да активирате вписването в две стъпки. Може да прочетете как да направите това в тази статия. 

Ако информацията в тази статия е била полезна за вас, ви молим да ни дадете своята оценка, чрез бутоните за харесвания малко по-долу. 

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates