Samsung Galaxy S23  срещу  iPhone 14 – разлики и кой телефон е по-добър и  си струва да го купиш?

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 – разлики и кой телефон е по-добър и си струва да го купиш?

Публикувани от Fadia Hirtan
на 06.06.2023

Конкуренцията  между  технологичните гиганти вече не е тайна. А  "войната" между  най-големите от тях- Samsung и Apple, разделиха света на два лагера. Тези, които предпочитат iPhone, казват, че американските телефони са най-добрите, докато феновете на южнокорейските смартфони твърдят, че спецификациите на Samsung са много по-примамливи.

И ако везната, при сравнението на телефоните на двата производителя, е варирала във времето, днес ние ще направим анализ на двата най-нови (в този момент) телефона на производителите Apple и Samsung. Сравняваме Samsung Galaxy S23 и iPhone 14 и ще ти отговорим на въпроса – кой модел е по-добър и кой си струва да се купи.

A picture containing text, mobile phone, gadget, screenshot

Description automatically generated

Но, преди да пристъпим към това, искам да ти припомня как се правят тези сравнения или, по-точно казано, как избираме кой телефон с кой да бъде сравнен. Избираме директните конкуренти  на  всеки телефон от най-новата им серия и които са  в една ценова категория и спецификации.

Galaxy S23 Ultra ще се конкурира с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, а Galaxy S23 трябва да се сравнява с  iPhone 14, защото и при  двата модела цената на производителя започва от $799. Разбира се, ще сравним и Galaxy S23 Plus  с  iPhone 14 Plus.

Предлагам да разгледаме спецификациите на основните модели от тези две серии и по-точно сравнението между Samsung Galaxy S23 и iPhone 14, което може да видите по-долу в тази статия.

Ето какво ще научиш от тази статия (можеш да кликнеш върху всяка подтема по-долу, за да отидеш директно до информацията, която те интересува):

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в камерите и zoom

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в процесора

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в дисплея

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в батерията

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 – разлики във вътрешната памет и RAMi

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - заключение

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в камерите и zoom

Samsung иска да вземе златния медал за високопроизводителните си камери през 2023 г., защото монтира основен обектив от 200MP на премиум модела от серията S23, варианта Ultra. Но по-надолу няма да става въпрос за точно този телефон, а ще говорим за основния модел от тази серия, а по-точно Galaxy S23.

Galaxy S23 запазва набора от обективи, които вече познаваме от модела Galaxy S22. Говорим за основния обектив от 50MP12МP обектив с ултраширокия ъгъл и телефотообектива, който е 10MP.

iPhone 14  изостава в това отношение, защото има само две основни камери, всяка по 12MP, които са същите като за моделите iPhone 13 и  iPhone 12.

Ако гледаме броя на обективите и общия брой мегапиксели, то на теория Samsung Galaxy S23 е най-добрият телефон по отношение на камерите. Но това не е единственият критерий, когато анализираме камерите на един телефон. Има и други функции, които трябва да имаш предвид, ако искаш твоите важни моменти да бъдат безупречни, ясни и с идеално балансирани цветове.

Например диафрагмата (отвора) на камерата. Тя определя колко светлина ще влезе в обектива, за да може телефонът да улови детайлите,  дори и при заснемането на слабо осветен кадър. Друг важен елемент е технологията зад комплекта от камери, която определя крайното качество на изображенията.

Но не можем да пренебрегнем допълнителната камера в модела S23, с която Samsung се хвали. Това е телефотообективът, който със сигурност ще постигне по-задоволителни резултати в качеството на снимките в сравнение с телефона iPhone 14.

В допълнение, южнокорейците са се съсредоточили в 3-кратното оптично увеличение на камерата от перископен тип. В основните варианти на серията си  iPhone може само да мечтае за това.

Ясно е, че когато става въпрос за снимки и видеоклипове, Samsung Galaxy S23 получава първата си звезда пред своя опонент - iPhone 14.

A group of cell phones

Description automatically generated with low confidence Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в процесора

Както казахме по-горе, важен е не само броят на пикселите на камерите на телефона, но и процесорът. И Galaxy S23 отново не среща проблем в това отношение. Смартфонът е оборудван с 4nm чип Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2, който е най-бързият използван някога от Samsung.

За сравнение, Apple добави чипа A15 Bionic и в iPhone 14, същия, който познаваме от модела iPhone 13.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че процесорът на Apple вече е надминат при съпоставката му с този на Samsung, то важно е да знаете, че американската операционна система изисква по-малко ресурси, за да функционира оптимално, в сравнение с устройствата използващи Android. И това е точно защото iOS е по-малко адаптивен и много по-опростен от един Android.

Sign up for the latest updates

Samsung Galaxy S23  срещу  iPhone 14 - разлики в дисплея

Въпреки че и двата телефона имат OLED дисплеи, разликата в честотите на опресняване на екрана е огромна. По-точно, тя е двойна и победителят е Samsung Galaxy S23 със своите 120Hz, а в iPhone 14 откриваме само 60Hz.

В допълнение, яркостта на екрана на S23 ще бъде значително по-добра от тази, с която може да се похвали iPhone 14Телефонът на Samsung повиши броя на нитовете до 1750 при варианта Ultra, а устройството на Apple остана само на 1200 нитаS23 има Dynamic AMOLED 2X дисплей, докато iPhone 14 има Super Retina XDR OLED екран, който е един от най-добрите на пазара по отношение на възпроизвеждането на цветовете.

A picture containing electronics, gadget, electronic device, mobile phone

Description automatically generated

Samsung Galaxy S23 срещу iPhone 14 - разлики в батерията

Отново ще подчертаем, че спецификациите, взети като такива, не са достатъчни, за да се направи едно по-правилно сравнение, и разликите в батериите е типичен пример. Въпреки че Samsung числено надхвърли капацитета на батерията в сравнение с този на Apple, тестовете показват, че телефоните на южнокорейците се изтощават по-бързо от тези на американците в Купертино.

По-конкретно, когато са включени, телефоните Apple издържат по-дълго. iPhone 14 достигна 9 часа и 28 минути работа с пълна батерия, докато S22 успя да остане „жив“ само за 8 часа и 2 минути, и то при заключен екран на 60Hz.

Батерията на Galaxy S23 вероятно ще има по-окуражаващи резултати за енергийната  си ефективност благодарение на новия процесор, на който ще се радва телефонът. iPhone 14 притежава батерия от 3279 mAh, а Galaxy S23 е оборудван с 3900 mAh батерия.

Samsung Galaxy S23  срещу  iPhone 14 - разлики във вътрешната памет и RAMi

За базовия си вариант на серията  Galaxy S23 са добавени 8GB RAMi , а смартфоните iPhone 14 разполагат със 6GB. Тази разлика не е достатъчна, за да се определи победител в това отношение. Може би само ако сте потребител, който предпочита да отваря няколко приложения наведнъж.

По отношение на вътрешната памет iPhone 14 е с „едни гърди напред“, защото предлага допълнителна версия от 512 GB за разлика от Galaxy S23, който предлага само вариантите от 128 GB и 256 GB.

Sign up for the latest updates

Samsung Galaxy S23  срещу  iPhone 14 - заключение

Galaxy S23 разполага с няколко предимства пред iPhone 14, които не могат да бъдат пренебрегнати. Напомням ви, че телефонът на Samsung носи по-висока честота на опресняване, камера с допълнителен телефотообектив и по-ярък дисплей в сравнение със съперника си iPhone 14.

Това са разликите между Samsung Galaxy S23  и  iPhone 14 и се надяваме вече да ти е по-лесно да направиш избора си между двата модела топтелефони. 

Надявам се информацията в този материал да ти е била полезна!

Дял:

twitter
facebook
linkedin

Sign up for the latest updates