Д-р Размиг Чакърян за реалните симптоми на Ковид-19

0

- Advertisement -

Какви са симптомите на коронавирус? От известно време насам в обществото циркулират само два основни симптома на китайската зараза – температура и загуба на вкус и обоняние. Най-честите обаче са висока температура, суха кашлица, задух, слабост, мускулни и ставни болки, главоболие и в някои редки случаи – диария и повръщане, подуване и болки в гърлото.

Срещнахме се с д-р Размиг Чакърян – специалист по инфекциозни болести, консултант в Министерството на здравеопазването, за да научим повече за проявите на този бич. Чакърян работи на първа линия и в продължение на няколко месеца се среща с разностранни проявления на Ковид-19.

– Може ли само сухата кашлица да е симптом?

Р. Чакърян: Липсата на повишена температура може да се появи при възрастни хора или при такива с тежки имунодефицити. В стандартните случаи треската е най-честият симптом.

Освен ако няма ясен контакт с потвърден случай или пневмония, няма нужда от подозрения и вземане на проби, тоест тези епидемиологични данни във всеки случай са задължителни, за да се подозира инфекцията.

– Д-р Чакърян, може ли сърбежът на езика и дразненето на очите може да бъде симптом?

Р. Чакърян: Някои пациенти са имали подобни оплаквания, но няма конкретна информация. Тези случаи не могат да се приемат за закон, тъй като ние се водим от доклади на сериозни агенции, а не от отделни данни. Например, имаше твърдение, че „Ибупрофен“ не бива да се приема срещу COVID-19, тъй като влошава общото състояние. Писахме писмо до Световната здравна организация и те отговориха, че твърдението е безпредметно. То тръгна от мнението на френски лекар, който вдигна тревога след единичен случай. Моля, слушайте само сериозни структури, а не си правите сами заключения.

– Може ли човек да сее зараза, ако няма симптоми, но е болен?

Р. Чакърян: Тези, които прекарват болестта леко или без симптоми, могат да развият признаци на заболяването по-късно. Възможно е и пациентът да е дал фалшиво положителен текст и затова да няма проявления. Но да, вирусоносителят е по-малко заразен, когато не кашля и киха срещу теб.

– Кои са най-уязвимите групи?

Р. Чакърян: Рисковете са високи в следните групи, състояния и заболявания: хора над 60 години, бременни жени и такива с имунодефицит, както и тези със захарен диабет, хронични сърдечни заболявания, белодробни заболявания, бъбречна недостатъчност.

– Според статистиката коя от тези уязвими групи е най-разпространена в България?

Р. Чакърян: Все още нямаме такава статистика.

Прегледана: 207209

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече