Ще фалират ли телевизии?„Фермата” под въпрос, отлага ли се финалът на „Гласът на България”?

0

Докато завръщането на „ВИП Брадър” в ефир изглежда гарантирано, най-големият конкурент на риалитито е под въпрос. Това е шоуто на Иван и Андрей „Фермата”. Както в „Игри на волята”, и там кастингът за новия сезон бе обявен още на финала на предишния. Но и големият проблем е същият – почти невъзможен подбор на бъдещи участници при спазване на социална изолация и физическа дистанция. Засега се обмисляли начини за провеждане на виртуални кастинги чрез онлайн пресяване на кандидат-фермерите, твърдят източници на „Уикенд”. Надеждата е, че през лятото заразата ще бъде овладяна и снимките ще протекат, както досега. Но няма решение как ще стане заснемането на риалитито в случай, че ситуацията не бъде овладяна или наесен вирусът започне отново да настъпва.


Във „Фермата” няма как да бъде постигната изолация като във „ВИП Брадър”, тъй като участниците в риалитито непрекъснато имат срещи с хора от външния свят. Там има още един голям проблем на фона на мерките за борба с пандемията. Това е личната хигиена на фермерите. Известно е, че условията на живот в шоуто са като през 19-и век. Участниците често са оставяни без вода и сапун, без прибори за хранене и без елементарни условия за спазване на хигиена. Във време, в което дезинфектантите са една от най-важните стоки на пазара, подобно шоу би поставило под въпрос здравето на хората, които участват в него.

Ще отложат ли финала на „Гласът на България”?


Кой ще победи в „Гласът на България” може да стане ясно чак наесен. Епизодите на шоуто, които Би Ти Ви излъчва в момента, са заснети още преди Нова година. Тогава са направени кастингите на тъмно, вокалните дуели, репортажите, интервютата с участниците и журито и всичко останало, което ще се излъчва до четвъртфиналите. Материалите са снимани, монтирани и подготвени за ефир още преди коронавирусът да стигне до България. От четвъртфиналите обаче трябва да започнат концерти на живо пред публика. Поне засега осъществяването им е невъзможно, тъй като предполага събиране на твърде много хора на едно място. Няма как да се направят тестове за коронавирус на всички участници, членовете на екипа и хората в залата. Ако пък някой от талантите се окаже заразен, той ще бъде лишен от шанса си да продължи напред в състезанието, тъй като ще го поставят под карантина.
Ето защо се обмисля, когато бъде излъчено всичко, подготвено до момента, предаването да направи дълга пауза. То ще може да се завърне в ефир през ранната есен, ако дотогава е овладяна опасността от заразяване с коронавирус. Едва тогава телевизията ще може да организира концерти на живо, при които ще бъде определен победител. Това трябва да стане най-късно в началото на октомври, тъй като след това е вероятно да има втора вълна на заразата. В случай обаче, че проблемът бъде разрешен бързо, има шансове предаването да приключи и в рамките на актуални тв сезон, тъй като концертите на живо са само три: четвъртфинал, полуфинал и финал. Ако извънредното положение в страната не бъде продължено след 13 май, паузата на шоуто може да е само седмица или две. От Би Ти Ви все още не кават официално какви са плановете им.


Ще фалират ли телевизии?

Следващата година може да се окаже критична за повечето телевизии у нас. Вероятно повече от половината амбициозни продукции ще отпаднат от ефир, а някои ще се излъчват с драстично орязани бюджети. Причината е тежката финансова криза, в която изпадат медиите заради коронавируса.
Да, факт е, че в момента всички гледат телевизия и рейтингите са невиждано високи. Проблемът обаче е, че няма реклами. Откакто е обявена епидемията, над 60% от фирмите са спрели кампаниите си, което води до срив на рекламния пазар, откъдето взимат пари големите медии. Очакванията са и догодина, дори Европа бързо да се справи с Ковид-19, бюджетите за реклама да са минимум с 30% по-ниски.
„Не изключвам фалити на медии, включително и на телевизии”, заяви неотдавна собственикът на Нова Кирил Домусчиев. И предупреди, че за медиите идват много трудни дни.

Прегледана: 9010

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече