650 лева да спиш в резиденцията на Тато край Сандански, вилата му в Банкя е свърталище на клошари, а тази край Русе – ВИП старчески дом (Снимки)

0

- Advertisement -

Само за последните 25 години от управлението си Тодор Живков успява да построи цели 21 държавни резиденции. Докато част от тях към днешни дни пустеят, разграбени, потрошени и потънали в бурени, други са притежание на мастити бизнесмени, а трети са се превърнали в хотели.
Такъв е случаят с едно от любимите места за отдих на Тато – резиденция „Св. Врач“, която се намира над китното санданско село Поленица. Към момента тя действа като тризвезден хотел, а навремето е била луксозна резиденция за партийната и държавна върхушка.

Справка с ценовата листа показва, че всеки желаещ да нощува в двойна стая там може да си го позволи срещу 110 лв. на вечер. За 125 лв. пък може да си наеме по-просторен апартамент. Това обаче не е върхът на лукса. Бившата Тодор-Живкова резиденция разполага с вицепрезидентски апартамент с 3 спални, който струва 382 лв. на нощ, както и с няколко президентски такива. Нощувката в този с 5 спални, в който се твърди, че е отсядал бившият Първи, възлиза на 650 лв., в този с 4 – 550 лв., с 3 – 425 лв., а в този с 2 спални – 300 лева. В тези суми освен спането влизат закуската, използването на закрит плувен басейн, джакузи и охраняем паркинг.

Що се отнася до интериора, почти нищо в него не е променено от времената, в които самият Тодор Живков е ходил да отмаря там. Общите части – фоайетата и цялата посрещаща част на резиденцията, решена на няколко нива и ориентирана към парка, са декорирани по начина, по който са били направени и покоите на някогашните величия. Дебели ламперии, много мрамор, пищни полилеи и лампи, типичната мека мебел с разлети дръжки, каквато Тато е имал и в дома си, могат да бъдат видени навсякъде, а по-голям интерес към почивката със соц привкус проявявали по-скоро руските туристи, отколкото българските.

Далеч по-тъжна е съдбата на емблематичната резиденция на Живков в Банкя. Постройката, в която бившият Първи научава, че Москва иска да го свали, е запустяла от години, а в момента нейни обитатели са клошарите от цялата област и жриците на любовта, които водели клиентите си там, за да не ги тормозят полицаите, разказват местни хора.

В Банкя Тато заживява след смъртта на дъщеря си Людмила до падането си от власт през 1989 г., след което се премества при внучка си Жени на ул. „Секвоя“ в „Бояна“. В годините, в които Тодор Живков обитавал двуетажната вила в курортното градче, там рядко идвали други хора освен охраната, камериерките, готвачите, медицинската сестра Ани Младенова, лекуващият му лекар и съветниците му. Днес постройката е в окаян вид, всичко е изтърбушено, откраднати са дори дръжките на вратите, пантите, а хора, които са си строяли вили, си отмъквали материали, които не били пестени през 70-те години, когато било предвидено сградата да бъде правителствен балнеосанаториум. Впоследствие Тодор Живков си харесал вилата в Банкя за лична резиденция, защото не искал да се връща в „Бояна“, която му напомняла за Людмила.

Случки с криминални нотки витаят около друга знакова резиденция на Живков – разположената насред природен парк Витоша „Аглика“. Доскоро тя бе обитавана от получилия 11 обвинения хазартен бос Васил Божков, а след спецакциите срещу него от МВР разпространиха снимки от вътрешността на резиденцията, от които се вижда, че автентичността й е запазена. Години назад, по време на приватизацията, въпросното имение е било собственост на фирма, свързвана с убития впоследствие банкер Емил Кюлев. През 2015 г. обаче резиденция „Аглика“ е пусната в продажба на колосално високата цена от 2 700 000 евро, срещу която Васил Божков успява да я придобие.

Като ВИП старчески дом от 2015 г. насам функционира резиденция „Липник“, намираща се край Русе. Преди 5 години новите собственици превърнали част от емблематичния имот в луксозен дом за възрастни. Къщата в гората вече носи името „Да заживеем заедно“, заимствано от нашумелия неотдавна френски филм „А защо да не живеем заедно?“. Срещу базова цена от 1200 лева на месец в „Липник“ пенсионерите могат да живеят сред природата, потопени в комфорта, създаден от Бай Тошо.

Мистериозни смъртни случаи се свързват с друга култова резиденция, където Тато съхранявал личната си винена колекция, а именно „Старата изба-Първенец“. Преди по-малко от година се спомина дългогодишният й собственик – пловдивският бизнесмен Иван Панчев, който се отказа да стопанисва винарната малко преди смъртта си заради натрупани задължения, след което тя бе пусната на търг за публична продан и купена за 3,5 млн. лева. „Старата изба-Първенец“ е построена в края на XIX век, а по време на социализма е превърната в резиденция на Тодор Живков, който там държал специалната си селекция вина. Впоследствие имотът е реституиран и негов собственик става Димитър Мишев. През 90-те години той бе открит мъртъв, като около смъртта му още витаят различни хипотези.

Прегледана: 77562

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече